«Απολογία» κυβέρνησης στη Βουλή για τη «δράση» Καμμένου

«Απολογία» κυβέρνησης στη Βουλή για τη «δράση» Καμμένου

Σε δριμύ κατηγορώ κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ για την εμπλοκή του στην υπόθεση για το Noor 1, εξελίσσεται η συζήτηση πρότασης εξεταστικής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον Πάνο Καμμένο ότι επιχείρησε να επηρεάσει τη δίκη που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος φυσικά «κάλυψε» τον Π. Καμμένο, ισχυριζόμενος ότι η πρόταση της ΝΔ «διακινδυνεύει την ασφάλεια και την δικαιοσύνη προκειμένου να πληγεί ένας σημαντικός υπουργός της κυβέρνησης».

«Η ΝΔ καταλογίζει στους άλλους το κυνήγι της καρέκλας, ενώ η ίδια προκειμένου να μπορέσει ανατρέχει την κυβέρνηση δυναμιτίζει την εξάρθρωση μία πολύ σοβαρή υπόθεση», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο νόμος για την εξάρθρωση μιας συμμορίας δικαιολογεί «ακόμη κι ένα έγκλημα, πόσο μάλλον ένα  τηλέφωνο».

Λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «έδειξε» τις διαθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων», είπε και ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί πως ο κ. Καμμένος είχε ασκήσει πίεση στον ισοβίτη Γιαννουσάκη «αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη». Τέλος, ζήτησε να ερευνηθεί ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών, διάρκειας 21 λεπτών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη, καθώς επίσης εάν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο.

Άναψε η μάχη με την κόντρα Παπαθεοδώρου- Κοντονή

Οι πρώτοι διαξιφισμοί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευσης ήρθαν από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στη Βουλή. Πρωταγωνιστές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Ο τελευταίος πετάχτηκε από την καρέκλα του επειδή ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε στην ομιλία του στοιχεία από το υπόμνημα της εισαγγελέως κ. Τζίβα που είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα εφετών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι όταν φτάνει η εισαγγελέας στον Αυλώνα (αφού προηγουμένως είχε μπερδέψει τις φυλακές) κανείς δεν ενημερώνει την διευθύντρια, αλλά ενημερώνεται από το υπουργείο και μάλιστα ουδείς το είχε πει στην επόπτρια του υποκαταστήματος του Αυλώνα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά είναι δημοσιευμένα και κατέληξε: «Τις ίδιες εφημερίδες διαβάζουμε κ. Κοντονή»! 

Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπαθεοδώρου διεμήνυσε ότι η «αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί απλά σε μεθόδους παρακράτους αλλά τις υιοθετεί για να κρύψει τις παράνομες κι αντιθεσμικές παρεμβάσεις. «Δεν έχει να κάνει με το να λάμψει η αλήθεια αλλά να καθοδηγηθεί η δικαιοσύνη σε συγκεκριμένη κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την υπεράσπιση του προέδρου του ανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Όπως είπε, «στην απέλπιδα προσπάθειά του ο Γιαννουσάκης να μην είναι ο 8ος νεκρός έκανε χρήση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός του στην ελευθερία επικοινωνίας». Την ίδια στιγμή, έβγαλε λάδι τον Π. Καμμένο ισχυριζόμενος ότι το μόνο που έκανε «ήταν να προτρέψει τον ισοβίτη Γιαννουσάκη να πει την αλήθεια και να αποκαλύψει όσα ξέρει στην Δικαιοσύνη. Θεσμική ήταν η παρέμβαση του κ. Καμμένου».

Τη διερεύνηση αν υπήρξε παράβαση καθήκοντος ή διάκρισης εξουσιών ζήτησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης και προσέθεσε ότι αν όντως έχει ευθύνες ο κ. Καμμένος τότε «κακώς τον καλύπτετε. Παράλληλα, εξαπέλυσε τα πυρά του και προς τη ΝΔ λέγοντας ότι «κοιτάει σαν ξερολούκουμο την υπόθεση μήπως τους ξηλώσει από την εξουσία για να έρθει αυτή». Σε ότι αφορά την απόφασή της κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο κ. Γεωργιάδης την… παρέπεμψε για το μέλλον, δηλαδή το κόμμα θα αποφασίσει κατά τη εξέλιξη της συζήτησης.

Την απουσία του «απολογούμενου» Π. Καμμένου από τη συζήτηση στη Βουλή σχολίασε αρχικά ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και ζήτησε να έρθουν όλα στο φως, όπως τουλάχιστον είχε ισχυριστεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Ζήτησε ο κ. Καμμένος εξεταστική, έλεγε τότε αν τολμάτε ζητήστε την. Τώρα λοιπόν ψηφίστε υπέρ της εξεταστικής, ώστε αυτό που έλεγε με στεντόρεια φωνή να γίνει πραγματικότητα», τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Αναρωτήθηκε, δε, αν έπρεπε  ο υπουργός Άμυνας να συνομιλήσει επανειλημμένα με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη; «Κάθε κρατούμενος μπορεί απευθυνθεί σε κρατικό λειτουργό, αλλά η διάκριση εξουσιών στην περίπτωση Καμμένου έχει γίνει λάστιχο», προσέθεσε

Τέλος, δεν άφησε ασχολίαστο το πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας για την παρουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Λονδίνο, όπου εθεάθη να τζογάρει. «Δεν χρειάζεται να πάει στο Λονδίνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μπορεί να παίξει και στο Κουκάκι. Και καλά κέρδη εύχομαι στην κυβέρνηση», κατέληξε.

Προβληματική χαρακτήρισε τη στάση του Πάνου Καμμένου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η στάση του Υπουργού εθνικής άμυνας είναι σίγουρα προβληματική, γιατί είναι άλλο η διαλεύκανση μιας υπόθεση για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες κι άλλο η εμπλοκή του υπουργού με περίεργες συνεννοήσεις και επαφές που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σκιές και να πλήττουν την εικόνα πολιτικής ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά και εξαπολύοντας τα πυρά του προς τον κ. Καμμένος σημείωσε ότι «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια.

Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Φωτογραφία SOOC