Ασκήσεις «επαναστατικότητας» από τον πρωθυπουργό με στόχο τη δικαιοσύνη

Ασκήσεις «επαναστατικότητας» από τον πρωθυπουργό με στόχο τη δικαιοσύνη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύει συστηματικά τη λειτουργία των θεσμών και του πολιτεύματος, με απροκάλυπτες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, με απόπειρες ελέγχου των ΜΜΕ, με προσπάθειες ποδηγέτησης ανεξάρτητων αρχών.

Με διαδικασίες έξω από το πνεύμα του Συντάγματος.

Αυτή είναι το συμπέρασμα που κυριαρχεί πίσω από τις κλειστές πόρτες στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ, με αφορμή τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα κυρίως στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης.

Όπως τονίζουν γαλάζιες πηγές, το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις έχουν ξεφύγει από κάθε επιτρεπτό όριο. Πρωταγωνιστής είναι ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλοτε χαρακτηρίζει τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» και άλλοτε καταγγέλλει ότι «αποφασίζει υπέρ των εργοδοτών».

«Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας μέσα από τις επιθέσεις στη δικαιοσύνη αναζητά τη χαμένη του «επαναστατικότητα», αυτή που έχει πληγεί από την υπογραφή δύο μνημονίων, μακράς λιτότητας και αμέτρητων φόρων». Με αυτή τη φράση συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη έδωσε τη δική του εξήγηση για την ένταση των ημερών. Πηγές της Πειραιώς παράλληλα θύμιζαν παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, με τις οποίες έβαζαν στο στόχαστρο το σύστημα της δικαιοσύνης της χώρας:

- Οι  δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος στις 18 Ιουλίου,  σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου Αναστολών υπογράμμισε: «Νομίζω ότι η αυτή η απόφαση, καταγράφεται στο "μαύρο βιβλίο" της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

- Στις 17 Ιουλίου 2017, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, για την απόφαση του Εφετείου Αναστολών, δήλωσε: «Αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη».

- Στις 5 Ιουλίου 2017, ο Υπουργός Αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε: «Οι μίζες έπεφταν βροχή - καταιγίδα και μάλιστα τροπική- αλλά εισαγγελείς και δικαστές έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν».

- Στις 30 Ιουνίου 2017, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας, απαντώντας  σε ανακοίνωση δικαστικών ενώσεων που χαρακτήριζε «αστοιχείωτη» την κριτική εναντίον της Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση. Και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε».

- Στις 29 Ιουνίου 2017, ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του στο facebook, έγραψε: «Ελλάς Ελλήνων Δικαστών.  Απαλλαγμένη των Λιστών. Για προστασία των Ληστών. Σύνταγμα λάστιχο λοιπόν, Για χάρη των καναλαρχών .... Αν είσαι λήσταρχος φοροφυγάς Στην πενταετία την πηδάς. Και μετά θα τα γλεντάς. Αυτή ΔΕΝ είναι δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή. Είναι η προστασία του κάθε "νταβατζή"».

Ανάλογες επιθέσεις, θύμιζαν στην ΝΔ, είχαν γίνει όταν το ΣτΕ  απέρριψε τον νόμο  Παππά για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Αν η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τις δικαστικές αποφάσεις η λύση δεν είναι να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη, αλλά να λειτουργεί σύννομα» τόνιζε στο liberal.gr γαλάζια πηγή, συμπληρώνοντας ότι πέρα από την ενορχηστρωμένη επίθεση στη Δικαιοσύνη, οι θεσμοί δέχθηκαν δύο ακόμα σοβαρά πλήγματα, τα τελευταία 24ωρα.

- Η κυρία Βασιλική Θάνου, μέχρι πριν λίγες ημέρες Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού στελέχους ως νομική σύμβουλος στον πρωθυπουργό, αρχίζοντας άμεσα επιθέσεις εναντίον της Αντιπολίτευσης.

- Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποδεικνύεται ότι επικοινωνεί κατ' επανάληψη με ισοβίτη για ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η ΝΔ, την απόλυτη ευθύνη για αυτόν τον επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο, που υπονομεύει τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και τις ίδιες τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ελληνική Δημοκρατία, έχει ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ευθύνες για τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά σιωπά προκλητικά, καλύπτοντας στην ουσία τα στελέχη που εξακοντίζουν τις επιθέσεις» αναφέρει η ίδια πηγή, που επιμένει ότι καμία  χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς μια στοιχειώδη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και όλα όσα διασφαλίζουν μια ευνομούμενη κοινωνία.