B. Obama: Η κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

B. Obama: Η κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Photo by REUTERS/Kevin Lamarque

 

Για τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και τις επώδυνες προσπάθειες του ελληνικού λαού για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας του, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον απερχόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την προσφώνησή του προς τον αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι καλωσορίζει τον Πρόεδρο μίας μεγάλης και φίλης χώρας, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην πάταξη της τρομοκρατίας, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι δύο λαοί διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, και σε αυτό- όπως παρατήρησε- έχει συμβάλλει καθοριστικά η μεγάλη ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον αμερικανό πρόεδρο για τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και του ιδίου σε αυτήν την βαθιά και επώδυνη κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Photo by REUTERS/Kevin Lamarque

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα έχει πολλά να ωφεληθεί από τη στενή συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μία Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «εμείς οι Έλληνες εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζοντας ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες, τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, -επώδυνες θυσίες- για τις αιτίες των οποίων δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος, συνεχίζουμε αταλάντευτοι την ευρωπαϊκή μας πορεία εντός της ΕΕ και εντός Ευρωζώνης. Και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους, οι οποίοι θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές, οι οποίες προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ της ταχείας επίλυσής του, στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Όπως επεσήμανε, «αυτή η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αποδεχόμαστε λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, ούτε, επίσης, στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτησή της. Υπογράμμισε, δε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και οποιαδήποτε αμφισβήτησή της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, παρατήρησε ότι θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της Κυριαρχίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, τόνισε το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα, το οποίο εκτός από την παραχάραξη της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αμέσως αλλαγή συνόρων, προσθέτοντας ότι είναι κάτι αντίθετο στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους.

 

Photo by REUTERS/Kevin Lamarque

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά και πρόσθεσε ότι ξεκινά, ήδη, μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Obama στο θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι δεν αφορά μόνο ένα κράτος, αλλά είναι θέμα όλων μας, και συνεχάρη τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιά που έδειξαν απέναντι στους πρόσφυγές.

Σχετικά με την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαιτέρως τη συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και μετά τη μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους, στις ΗΠΑ.

Photo by REUTERS/Kevin Lamarque

Αναφορικά με την ΕΕ, ο κ. Obama υποστήριξε ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να δίνει μία ευκαιρία σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ευχαριστώντας και πάλι τον ελληνικό λαό για τη φιλία και τη συνεργασία του, γιατί αυτά- όπως τόνισε- κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Photo by REUTERS/Alkis Konstantinidis

B. Obama: Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή.

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι'' αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες.

«Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι'' αυτό το ζήτημα.

Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Barack Obama στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε: «Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σου και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα».

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στάθηκε όρθια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι «ελπίζουμε οι κόποι του λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ