Κ. Τασούλας: Κανείς να μην γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κ. Τασούλας: Κανείς να μην γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας

Πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε με 249 ψήφους ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας. Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. «Παρών» δήλωσαν οι υπόλοιποι 59 βουλευτές από ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος της Βουλής έστειλε το μήνυμα στα νέα μέλη «κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας».

Συγκεκριμένα, αρχικά ο κ. Τασούλας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ευχαρίστησε τα μέλη του κοινοβουλίου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό του να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής, καθώς και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που του έκανε να τον προτείνει ως υποψήφιο για τη θέση αυτή.

«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο την εμπειρία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έστειλε το μήνυμα «κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας».

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός» είπε και συνέχισε:

«Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας».

«Προσωπικά», σημείωσε «δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», και επισήμανε «θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε «κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων.

Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Τον Φεβρουάριο του 2010 εξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το 2014 ορίστηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το 2019 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεξελέγη μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Η συνεδρίαση για την εκλογή

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης-  που προήδρευσε ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής, καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή - ανέφερε ότι «μπορεί η  έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτε την αντιμετώπισα αφ' υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες».

Ο κ. Κακλαμάνης δεν θα ξανά αντιπρόεδρος, καθώς από ΝΔ προτείνονται οι κ.κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Βουλή, είχε γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Πληροφορίες από την γαλάζια ΚΟ, αναφέρουν πως η ΝΔ δεν θα στηρίξει την εκλογή αντιπροέδρου τόσο από τους Σπαρτιάτες όσο και από την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη. Θα δηλώσει "παρών" καθώς δεν υπάρχει "όχι" στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο εκπρόσωπος της Νίκης δήλωσε πως το κόμμα του ψηφίζει «παρών» διευκρινίζοντας ότι «δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου αλλά λόγους ισότητας ψήφου».

Παρομοίως η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε πως το κόμμα της ψηφίζει, «παρών» στην πρόταση για τη θέση του Προέδρου της Βουλής εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα».

Νωρίτερα, η Πλεύση Ελευθερίας γνωστοποίησε ότι θα προτείνει για αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Χουρδάκη, ενώ όπως ανακοίνωσε: «Στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας θα δηλώσει "παρών" για λόγους αρχής, χωρίς η τοποθέτηση αυτή να ενέχει προσωπική μομφή προς τον προτεινόμενο πρόεδρο, με τον οποίο προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».

«Ως νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας βήμα, για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και την προσδοκία των πολιτών, που εναποθέτουν σε εμάς τις ελπίδες τους», σημειώνει και καταλήγει:

«Γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του προέδρου της Βουλής, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της επικεφαλής μας, θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και θα υποβάλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι για να εκλεγεί αντιπρόεδρος χρειάζονται 75 θετικές ψήφοι.

Την ίδια στιγμή, πηγές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως μετά από επικοινωνίες που είχε η Όλγα Γεροβασίλη με τον Κ. Τασούλα, ο ΠτΒ "δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια για να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί" με τους Σπαρτιάτες.

Εκλογή προεδρείου Βουλής

Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σημειώνεται ότι η εκλογή τους γίνεται με τις προβλεπόμενες από το άρθρο 67 του Συντάγματος προϋποθέσεις και πλειοψηφίες. Συγκεκριμένα, η Βουλή «δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών» δηλαδή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 75 βουλευτές.

Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015 όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία. Για το αξίωμα του Ε΄ αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Αϊβατίδης είχε λάβει 59 ψήφους, 186 λευκά και 49 άκυρα.

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Ιουλίου 2023, ώρα 12:08