Βουλή: «Καθυστερήσεις» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την κλήση Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών

Βουλή: «Καθυστερήσεις» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την κλήση Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών

Όσο κι αν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου και οι βουλευτές της πλειοψηφίας έπαιζαν «καθυστερήσεις» για την κλήση του Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη, η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής επέτρεψε στη μειοψηφία να «επιβάλλει» την ακρόασή του.

Ως εκ τούτου, η κλήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πρόκειται να γίνει το Σεπτέμβριο, από τη στιγμή που αφενός την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική και αφετέρου η Βουλή θα κλείσει μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, το… αυτονόητο, δηλαδή η απόφαση για να ακροαστεί ο Π. Καμμένος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσπάθησε με επιχειρήματα διαδικαστικού χαρακτήρα να καταρρίψει το αίτημα. Μολονότι το αίτημα του Σπύρου Λυκούδη αυτή την φορά κατατέθηκε εγγράφως η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε εκ νέου για «αόριστο» αίτημα (όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά) τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η φράση «για να μας ενημερώσει για όλες τις πλευρές του θέματος κι οτιδήποτε άλλο ο ίδιος θεωρεί αναγκαίο», δεν αποτελεί θεματολογία κλήσης ενός υπουργού και μάλιστα Άμυνας που υπάρχουν κάποια άρθρα που ίσως παραβιάζουμε».

Άμεσα τον λόγο πήρε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπ. Λυκούδης προκειμένου να υπερασπιστεί το αίτημά του, ενώ τη γραμμή του ακολούθησαν οι υπόλοιποι βουλευτές της μειοψηφίας. «Δεν αντιλαμβάνομαι που βρίσκετε την αοριστία του περιεχομένου. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ορισμένο γιατί κανείς δεν γνωρίζει περισσότερα από όσα έχουν δημοσιευτεί ή αναφερθεί στην Ολομέλεια στη συζήτηση για το Eurogoup», τόνισε ο κ. Λυκούδης, με την πρόεδρο της Επιτροπής να επιμένει στο επιχείρημά της.

Την σκυτάλη πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναδιατυπώνοντας προφορικά το αίτημα, ώστε να μην υπάρχει καμία ένσταση από πλευράς συγκυβέρνησης. «Εδώ υπάρχει τεράστιο ζήτημα σεβασμού των Θεσμών, για την ακρίβεια βιασμού των θεσμών. Οι επαφές Καμμένου με ισόβια έγκλειστο είναι ένα από τα ζητήματα που τίθενται και επ' αυτού ο κ. Λυκούδης ζητά ακρόαση Καμμένου κι εγώ συμφωνώ […]Ο Καμμένος πιθανώς ενήργησε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, είναι πλήρης η ενημέρωση του πρωθυπουργού του υπουργού Δικαιοσύνης», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η τοποθέτηση, όμως, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου άναψε φωτιές, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση. Ο κ. Παρασκευόπουλος ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Π. Καμμένος είναι πιθανό να ενήργησε κατόπιν εντολών της εισαγγελίας προκειμένου βάσει νόμου να διερευνήσει την υπόθεση και να αποκομίσει στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, από την στιγμή που ο  νόμος προβλέπει αυτή τη δυνατότητα ακόμη και σε απλό ιδιώτη. «Είναι δυνατόν αυτά να λέγονται στην επιτροπή από άνθρωπο της νομικής; Ότι ενήργησε κατ' εντολή της εισαγγελίας;», είπε αρχικά ο Ε. Βενιζέλος και συνέχισε «έχετε καταλύσει το κράτος δίκαιου, τη διάκριση των εξουσιών,  τη δικαιοσύνη τα πάντα». Οι αντεγκλήσεις οδήγησαν στην διακοπή, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι βουλευτής της ΝΔ, της Ένωσης Κεντρώων αλλά και του ΚΚΕ υποστήριξαν το αίτημα Λυκούδη, παρά την σθεναρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι απαιτούνται υπογραφές των 2/5 των μελών της Επιτροπής για να προσκληθεί κάποιος κυβερνητικός παράγοντας και πως η επιστολή θα υπογραφεί από 9 μέλη, η Τ. Χριστοδουλοπούλου αναγκαστικά και μη «συναίνεσε» στην κλήση Καμμένου τον Σεπτέμβριο.

Φωτογραφία SOOC