Δ. Βελάνης (ειδικός σύμβουλος Α. Τσίπρα): Η επίσκεψη Putin θα φέρει αποτελέσματα

Δ. Βελάνης (ειδικός σύμβουλος Α. Τσίπρα): Η επίσκεψη Putin θα φέρει αποτελέσματα

Η επίσκεψή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο ''Ελληνας πρωθυπουργός, πέρυσι, τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, αλλά θα έχει και μερικά απτά αποτελέσματα πλέον, καθώς θα υπογραφούν «συμβάσεις και πρωτόκολλα συνεργασίας σε παρά πολλούς τομείς, από τον επιστημονικό, τεχνικό, μέχρι τον αγροτοδιατροφικό και τον ενεργειακό τομέα», όπως δηλώνει στην συνέντευξή του, προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού σε θέματα Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης, και υπεύθυνος συντονισμού της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας Δημήτρης Βελάνης.

Ο κ. Βελάνης επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανάπτυξη, για την οποία κάνει τα πάντα, περιέχει και Ρωσία, ενώ αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά -και στο γεγονός ότι έχει εκτιμήσει τη στάση σταθερής φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση- εκφράζει την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Πούτιν θα έχει καλά αποτελέσματα. Σχετικά με την ενεργειακή συνεργασίας Ελλάδας -Ρωσίας, τονίζει ότι «στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής» που ακολουθεί η Ελλάδα «συγκαταλέγεται και η ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία», ότι «δεν νοείται ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπως και της Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας», ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι «είναι πολύ κοντινό και το μέλλον της κατασκευής του ρωσικού αγωγού». 

Ερ: Κύριε Βελάνη γνωρίζουμε ότι πρόσφατα είχε συνέλθει η διυπουργική επιτροπή στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη συνεργασία των δύο χωρών, τα πεπραγμένα της συνεργασίας αυτής. Είχατε πάρει μέρος σ'' αυτήν. Ποια ήταν τα αποτελέσματα της;

Απ: Πραγματικά πριν λίγες μέρες συνήλθε μια ενδιάμεση σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής, την οποία συγκάλεσε από την ελληνική πλευρά ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, ο Δ. Μάρδας, και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας κ. Σοκολόφ. Είχε προκαθορισθεί αυτή η σύνοδος από την ένατη διακρατική που είχε γίνει στο Σότσι της Ρωσίας και είχε σκοπό να κάνει έναν έλεγχο των πεπραγμένων μέχρι σήμερα και να δει τα σχέδια για την επόμενη μικτή διυπουργική η οποία θα γίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα πλέον. Θα συμπέσει μάλλον και με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου η Ρωσία είναι η τιμωμένη χώρα αυτή τη χρονιά. Γι'' αυτό υπήρχαν αρκετά θέματα και μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ήταν πολύ καλά.

Ερ: Πείτε μας ένα συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα που είχε αυτή η σύνοδος.

Απ: Συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα ήταν το ότι εκτιμήθηκε θετικά η δουλειά του υπουργείου Οικονομικών στον τομέα του τουρισμού, ότι έχει γίνει μια παρά πολύ σωστή δουλειά από τους οργανισμούς και την υφυπουργό κυρία Κουντουρά, ότι η Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες αναδείχθηκε στον πρώτο προορισμό της επιλογής των Ρώσων πολιτών για την τουριστική περίοδο, οπότε μας δίνει παρά πολύ μεγάλα θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη του τουρισμού και με τους Ρώσους πολίτες. Επίσης, εξετάστηκαν θέματα συμετοχής της Ρωσίας σε μερικούς διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα όσον αφορά την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Εξετάστηκαν, ακόμα, θέματα συνεργασίας στον αγροτικό και διατροφικό τομέα, στον τομέα τροφίμων με την δημιουργία των πρώτων μικτών επιχειρήσεων μεταξύ των εταιρειών της Ρωσίας και της Ελλάδας με πολύ καλές προοπτικές.

Ερ: Πότε βλέπετε, κατά την άποψή σας, να δημιουργούνται τέτοιες επιχειρήσεις;

Απ: Οι επιχειρήσεις άρχισαν ήδη άρχισαν να "στήνονται" και αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να ονομάσω μερικές, αλλά θα περιμένω να ανακοινωθούν από τις ίδιες τις εταιρείες. Θα αφορά τη συνεργασία τόσο στον τομέα της γαλακτοκομίας, δηλαδή τη συμπαραγωγή πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως και την εξαγωγή πολλών ελληνικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά, όπως στον τομέα των παιδικών τροφών, όπου η Ελλάδα κατέχει πραγματικά μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή αυτών των προϊόντων και εκτιμήθηκαν παρά πολύ από τους Ρώσους εταίρους και παρά πολλά άλλα.

Ερ: Κύριε Βελάνη, ωραία με τη διυπουργική επιτροπή, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην επίσκεψη του προέδρου Πούτιν, του προέδρου της Ρωσίας. Τι σηματοδοτεί αυτή η επίσκεψη για την Ελλάδα;

Απ: Αυτή η επίσκεψη είναι κατ'' αρχήν η συνέχεια πολλών συναντήσεων που υπήρξαν πέρυσι. Θα έλεγα ότι η προετοιμασία έγινε στις περυσινές συναντήσεις, όπου όπως ξέρετε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Πούτιν αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κύριο Μεντβέντιεφ αρκετές φορές και έχει καταστρωθεί σχέδιο συνεργασίας σε παρά πολλούς τομείς. Και αυτή η συνάντηση είναι συνέχεια των προηγούμενων, που πιστεύουμε ότι θα δώσει μερικά απτά αποτελέσματα πλέον και θα συμβάλει και στην επιτυχή διενέργεια των επόμενων συναντήσεων, όπως προείπαμε και για την διυπουργική και θα υπογραφούν ορισμένες συμβάσεις και πρωτόκολλα συνεργασίας σε παρά πολλούς τομείς. Από τον επιστημονικό, τεχνικό μέχρι τον αγροδιατροφικό και τον ενεργειακό. 

Ερ: Η ελληνική κυβέρνηση τι περιμένει από την επίσκεψη αυτή;

Απ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, κάνει τα πάντα για να αρχίσει η επιθυμητή ανάπτυξη. Και εμείς θεωρούμε ότι η ανάπτυξη θα περιέχει και Ρωσία. Έτσι κι αλλιώς. Γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα και τις προσκλήσεις της ρωσικής αγοράς με τα προτερήματα που έχει η ελληνική αγορά και η ελληνική παραγωγή και η χώρας μας. Αυτά τα προτερήματα είναι παρά πολλά σε σύγκριση με πολλές χώρες, και θα εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το ότι η Ελλάδα και ειδικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κράτησε μια σταθερή στάση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, στάση σταθερής φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Και αυτό η ρωσική πλευρά το εκτιμά και οπωσδήποτε θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Ερ: Μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα, οι σχέσεις αυτές Ελλάδας -Ρωσίας πως νομίζετε ότι μπορούν να συμβάλουν; Συμβάλλουν ή συναντούν εμπόδια;

Απ: Συζητούνται αυτά τα θέματα, αλλά οι καλοπροαίρετοι συζητητές γνωρίζουν και τονίζουν ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο η Ελλάδα, συγκλίνουν στο να αναπτυχθεί η συνεργασία τους και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Υπάρχουν βέβαια κατά καιρούς ορισμένα ενδιάμεσα προβλήματα. Αυτά ας τα λύσουν οι πολιτικοί και τα μεγάλα φόρουμ των πολιτικών. Τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι να αναπτύξει παραπέρα και πολύ πιο έντονα τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το ίδιο επιδιώκουν και οι άλλες χώρες. Βλέπετε ότι ο Ρέντσι είναι επίτιμος προσκεκλημένος, το τιμώμενο πρόσωπο στο μεγάλο οικονομικό φόρουμ στο Λένινγκραντ στο τέλος του μήνα, αρχές του Ιούνη, η Γερμανία προωθεί τις ενεργειακές της συνεργασίες με τη Ρωσία, και οι υπόλοιπες χώρες τείνουν στο να βρουν κάποιες διεξόδους στα προβλήματα που επισκιάζουν κάποιες φορές τις σχέσεις αυτές. Εμείς δεν είχαμε σκιές ποτέ στις σχέσεις μας αυτές, παρά μόνο οδηγούμαστε με το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής οικονομικής πολιτικής που έχει η ελληνική κυβέρνηση. Και βάσει αυτού του δόγματος θα προχωρήσουμε και στο μέλλον. Χωρίς να προσβάλλουμε, χωρίς να υποβαθμίζουμε τις σχέσεις με καμία χώρα.

Ερ: Κύριε Βελάνη, θα ήθελα να αναφερθείτε και σ'' ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό, το ενεργειακό. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη τον αγωγό ΤΑΡ. Πράγματι ειπώθηκαν και γράφτηκαν παρά πολλά για τον αγωγό αυτό. Αλλά το κύριο είναι πώς βλέπουν οι Ρώσοι τον αγωγό αυτό και αν είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τα σχέδια που εκπονήθηκαν κατά καιρούς για την κατασκευή αγωγών;

Απ: Έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, η ενεργειακή της πολιτική που έχει σχεδιάσει. Και αυτή η πολιτική -όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δήλωσε και στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ- είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη οποιαδήποτε project αφορά, την ενίσχυση την ενεργειακή της Ελλάδος. Ένα από αυτά τα έργα είναι και ο ΤΑΡ. Και βέβαια εμείς συμπληρώνουμε και πάντα το λέγαμε και το λέμε στα πλαίσια της πολυδιάστατης πολιτικής που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, συγκαταλέγεται και η ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία. Και θα σας πω και κάτι παραπάνω, το οποίο δεν το λέμε μόνο εμείς στην Ελλάδα, αλλά το λένε και όσοι γνωρίζουν λίγα περισσότερα σε όλη την Ευρώπη, γύρω από το ενεργειακό ζήτημα. Δεν νοείται ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπως και της Ελλάδας, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας. Εμείς αυτό το πιστεύουμε και η ζωή η ίδια θα το αποδείξει. Δηλαδή, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, τις τιμές, την ποσότητα, την επάρκεια, αυτά δεν θα υπάρξουν, ανταγωνιστικά και συμφέροντα για την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθούν και τα έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει και με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Θα είναι και ο αγωγός. Όπως ξέρετε έχει συσταθεί ειδική εταιρεία για την κατασκευή του αγωγού. Έχουνε προσέλθει στο έργο αυτό και συμμετέχουν και οι Ιταλοί. Αργότερα θα συμμετέχουν και οι Βούλγαροι πιστεύουμε, οπότε, είναι πολύ κοντινό και το μέλλον της κατασκευής του ρωσικού αγωγού. Και πάνω σ'' αυτό τον αγωγό θα στηριχθούν και άλλα ενεργειακά έργα, όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι και η χρήση του φυσικού αερίου σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα με στόχο πάντα τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Εμείς δεν θα αλλάξουμε την στρατηγική μας αυτή, διότι θα είναι πολύ συμφέρουσα για την πατρίδα μας. Επομένως χαιρετίζουμε κάθε ενεργειακό έργο και θα χαιρετίσουμε κάθε ενεργειακό έργο στο μέλλον. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ