Δ. Μιχαηλίδου: Ζητούμενο η αγορά εργασίας να λειτουργεί με κανόνες που είναι ίδιοι για όλους
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δ. Μιχαηλίδου: Ζητούμενο η αγορά εργασίας να λειτουργεί με κανόνες που είναι ίδιοι για όλους

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σηματοδοτεί την είσοδο του κόσμου της εργασίας στην ψηφιακή εποχή. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που προστατεύει τους εργαζόμενους από την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και τους εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ενημερωτική εκδήλωση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλουμε από τη σημερινή εκδήλωση είναι ότι για όλους μας, εργαζόμενους, εργοδότες και πολιτεία, ζητούμενο είναι η αγορά εργασίας να λειτουργεί με κανόνες που είναι ίδιοι για όλους. Μόνο τότε αποκτά νόημα ο υγιής ανταγωνισμός» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

Η εκδήλωση, θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου 2024 και τη συνδιοργάνωσε ο ΣΕΒ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη συμμετοχή της Δόμνας Μιχαηλίδου και της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων, Άννας Στρατινάκη.

Τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, συνοψίζονται στα εξής:

  • Μια νέα προσέγγιση στην οργάνωση της εργασίας προϋποθέτει την άρση των αγκυλώσεων και των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας και τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατική επιβάρυνση.
  • Η πολυπλοκότητα και μεταβλητότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων και ειδικά της βιομηχανίας/μεταποίησης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε νέα ρύθμιση και εφαρμογή.
  • Ειδικά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία, πρέπει να ληφθούν υπόψη:
  • οι εξελίξεις και οι ευρωπαϊκές πρακτικές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας των αρχών του 21ου αιώνα,
  • οι ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, κάθε γραμμής παραγωγής, ακόμα και κάθε παραγόμενου προϊόντος.
  • Είναι άμεση ανάγκη η αντιμετώπιση/επίλυση τόσο των λειτουργικών ζητημάτων όσο και των νομοθετικών εκκρεμοτήτων καθώς και η συνεχής συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου εργασίας και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Όπως επισήμανε η Δ. Μιχαηλίδου: «Επιδίωξή μας είναι η επέκταση της κάρτας εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό θα γίνει μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Προσβλέπω στη συνεργασία όλων. Άλλωστε έχουμε κοινούς στόχους: την ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εθνικού μας πλούτου».

«Η ελληνική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 117.000 νέες θέσεις εργασίας, μια άνοδος που ξεπερνάει το 30%, και που είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, οι μέσες αμοιβές στη βιομηχανία είναι 32% υψηλότερες από την υπόλοιπη οικονομία» ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Περαιτέρω τόνισε ότι «η περαιτέρω αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας είναι δυνατή και περνάει από τη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, τη μείωση της φορολογικής σφήνας, πρωτίστως για τα μεσαία στελέχη που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά των μεσαίων επιχειρήσεων, και την αποφυγή επιπλέον γραφειοκρατίας» απευθυνόμενος στην Υπουργό και στα μέλη του ΣΕΒ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασιακών θεμάτων και ανθρώπινου δυναμικού του Συνδέσμου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σημείωσε ότι «ο ΣΕΒ, ως θέση αρχής, υποστηρίζει την εφαρμογή οποιουδήποτε εργαλείου καταπολεμά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, συμβάλλει στην αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν επιβαρύνει περαιτέρω με αχρείαστα γραφειοκρατικά βάρη τις επιχειρήσεις».

«Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν αποτελεί από μόνη της εχέγγυο, αλλά πρέπει να συμπληρώνεται από ρεαλισμό και λειτουργικότητα προκειμένου να είναι αποτελεσματική», συμπλήρωσε.