Δ. Παπαστεργίου: Στο επίκεντρο η ψηφιακή μετάβαση και η επιχειρηματική κοινότητα της Β. Ελλάδας
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δ. Παπαστεργίου: Στο επίκεντρο η ψηφιακή μετάβαση και η επιχειρηματική κοινότητα της Β. Ελλάδας

Για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας και τη στρατηγική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ιδιαίτερη αναφορά στην επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδας, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Την επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδας χαρακτήρισε οξυδερκή ο Δ. Παπαστεργίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός, ότι η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε κόμβο καινοτομίας, καθώς όλο και περισσότερες σημαντικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε στην εκδήλωση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Οικονομική Ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα: Επιχειρηματικότητα, Δεξιότητες, Χρηματοδοτικά Εργαλεία, Νέες Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες», το Σάββατο (10/02) στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης της Γραμματείας «Επιχειρείτε!».
 
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων Regency του Ξενοδοχείου Hyatt, εκπρόσωποι της πολιτικής και του επιχειρείν συζήτησαν για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας και τον αντίκτυπο της νέας ψηφιακής εποχής στην κοινωνία, τη βιομηχανία και τη νέα επιχειρηματικότητα.

Όπως επισήμανε ο Δ. Παπαστεργίου, «το 25% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προέρχονταν από την περιοχή». Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «επωφελήθηκαν 11.785 εταιρίες με συνολική χρηματοδότηση της τάξεως των 23.292.000€».
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του ψηφιακού άλματος της χώρας με την αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω των οποίων προχωρά η υλοποίηση έργων ψηφιοποίησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η Δικαιοσύνη και το Κτηματολόγιο, στο οποίο ήδη συντελούνται μεγάλες αλλαγές και καθημερινά παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις πιο σύγχρονες υπηρεσίες με τρόπο απλό και φιλικό, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος και τους θεσμούς του.
 
Ως προς τους επόμενους στόχους στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε, ότι ζητούμενο είναι η περαιτέρω διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης του πολίτη με το Δημόσιο και ο περιορισμός της έκδοσης και προσκόμισης πιστοποιητικών, ώστε να μη υπάρξει σημαντική μείωση και της ψηφιακής γραφειοκρατίας, η οποία ακόμη υφίσταται.

Κρίσιμο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει το gov.gr. wallet μέσω του οποίου θα δίνεται συγκατάθεση για τη χρήση συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων για συγκεκριμένες διαδικασίες.