Διαφύλαξη συνόρων - Συμμόρφωση με τα μέτρα για κορονοϊό
Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Διαφύλαξη συνόρων - Συμμόρφωση με τα μέτρα για κορονοϊό

Το στίγμα της έδωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήδη από την πρώτη της δήλωση, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης- παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κυρία Σακελλαροπούλου έστειλε το δικό της μήνυμα σχετικά με το μεταναστευτικό, τον κορονοϊό, τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας καθώς επίσης προχώρησε σε μια σημαντική αναφορά για τις γυναίκες. 

Ειδικότερα, συντασσόμενη πλήρως με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε ως χώρα τα σύνορά μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. «Μια δύσκολη αλλά όχι αδύνατη εξίσωση», όπως την χαρακτήρισε ενώ εξέπεμψε καμπανάκι κινδύνου μπροστά στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. «Η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει  νέους κινδύνους και απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα για οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και το κράτος Δικαίου», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο ζήτημα του κορονοϊού, για το οποίο -ούτως ή άλλως- από την πρώτη στιγμή της επικοινωνίας της με τον Κ. Τασούλα συναίνεσε και μάλιστα τον προέτρεψε να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα. Σύμφωνα με την ίδια «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον κοροναϊό, χωρίς να υπάρξει πανικός, χωρίς να διαλυθεί το σύστημα υγείας και να διαρρηχθεί ο κοινωνικός ιστός ή να προκληθεί πλήγμα στην Οικονομία μας». Έστειλε, δε, σαφές μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι «η απόλυτη συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα για τον κορονοϊό είναι αναγκαία». 

Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή επισήμανε ότι «είναι καιρός οι γυναίκες στη χώρα να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φθάσουν όπου επιθυμούν με την αξία τους». Νωρίτερα, πάντως, είχε εξάρει το ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλο στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δηλώνοντας ότι η θητεία του σφραγίστηκε από την προσπάθειά του για εθνική ομοψυχία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, μέσα σε ναρκοθετημένο από την καχυποψία έδαφος. Είπε, δε, ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν εκ των πολιτικών που συντέλεσαν  αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διάδοχό του, εκτίμησε ότι η θητεία της κυρίας Σακελλαροπούλου «είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και το κυριότερο, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπιστείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια». 

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίστηκε με τα μέτρα προστασίας της Βουλής από τον κορονοϊό να είναι αυξημένα και προχώρησε στην κατάθεση στεφάνου στον άγνωστο στρατιώτη και ξεκίνησε για το Προεδρικό Μέγαρο. 

Εντός της Ολομέλειας βρέθηκαν μόλις 48 βουλευτές και υπουργοί ενώ στους διαδρόμους της Βουλής έχει σχεδόν απαγορευτεί η κίνηση. Ειδικότερα, στα υπουργικά έδρανα βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χρ. Σταϊκούρας, η Λ. Μενδώνη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Νίκη Κεραμέως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κ. Τσιάρας, ο Κ. Χατζηδάκης και ο Ν. Δένδιας. Μάλιστα, τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές κάθονται αραιά, έχοντας αφήσει απόσταση ένα έδρανο, μια απόσταση δηλαδή ασφαλείας ανάμεσά τους. Εξάλλου ένας από πιο ενδεικτικά ενσταντανέ ήταν η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, όταν ο Ν. Κακλαμάνης έσπευσε να τον χαιρετίσει με τον πρωθυπουργό να του υπενθυμίζει ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα γίνουν οι (συνηθισμένες) χειραψίες. 

Εξού κιόλας ο Ν. Κακλαμάνης όταν ανέβηκε στο έδρανο του προέδρου της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία δεν θα γίνει όπως συνηθίζεται καθώς «παρά τη σπουδαιότητα της ορκωμοσίας λαμβάνονται μέτρα και εκπέμπονται μηνύματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας απαραίτητα για το λαό μας και την Υγεία μας». 

Η κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κων. Τασούλα και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές. 

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, και όσο η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέμενε - με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής - τους προσκεκλημένους να μεταβούν στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», ενώ ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε: «....εκπέμπεται σήμερα και είναι βάσιμη».

Στη συνέχεια η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη:

Υπενθυμίζεται πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προτάθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ), αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης για Κ. Σακελλαροπούλου: «Η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού»

Μέτρα προστασίας στη Βουλή για τον κορονοϊό