«Δοκιμάζεται» η κυβερνητική συνοχή με την ταυτότητα φύλου

«Δοκιμάζεται» η κυβερνητική συνοχή με την ταυτότητα φύλου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τη «διόρθωση φύλου», με τους «διαφωνούντες» να παραπονιούνται στον αρμόδιο υπουργό, Σταύρο Κοντονή. Τέσσερις βουλευτές (πιθανότατα πρόκειται για την Γεωργία Γεννιά, τον Μάρκο Μπόλαρη και τον Δ. Γάκη) επισκέφτηκαν τον υπουργό προκειμένου να δουν τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως ενημέρωσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο Κώστας Ζαχαριάδης δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές αλλά όχι σχετικά με την γενική φιλοσοφία και τον κορμό του νομοσχεδίου. «Ξεκινά μια συζήτηση και δεν ξέρεις τι θα προκύψει στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά Να σημειωθεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασσιμάτη ζήτησε εξηγήσεις για την επαναφορά της τροπολογίας για την «τουρκική Ένωση Ξάνθης», η οποία ενσωματώθηκε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Κατόπιν τούτου είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με σημαντικές και ενδεχομένως πολλές διαφωνίες με φόντο τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η διαδικασία ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με τη σχετική ψηφοφορία, είτε ονομαστική είτε όχι.

Ήδη οι ΑΝΕΛ έχουν δείξει την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες διατάξεις, κυρίως μετά την αλλαγή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, δηλαδή να «κατεβάσει» το ηλικιακό όριο στα 15 χρόνια. Πιο «σίγουροι» στο «όχι» θεωρούνται ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο Δημήτρης Καμμένος, ωστόσο τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος όσο και υπουργοί των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να συνταχθούν με τους διαφωνούντες.

Την ίδια ώρα, ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί διαφωνίες. Η Γεωργία Γεννιά ήταν η πρώτη που τάχθηκε δημόσια κατά της «διόρθωσης» Κοντονή, την ώρα που ίσως υπάρξει κι άλλη «έκπληξη» από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Αντιθέτως, ακούγεται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής ότι διάταξη για τα 15 έτη θα «διορθωθεί» ακόμα περισσότερο. Δηλαδή, θα εισαχθούν κι άλλα κριτήρια, εκτός από την έγκριση ειδικών του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Στην προσπάθεια να μην υπάρξουν μαζικές απώλειες αναμένεται να «επιστρατευτεί» ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Βουλής ήδη έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών, φωτογραφίζοντας τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, διλήμματα, σχετικά με την στάση που θα πρέπει να κρατήσουν, υπάρχουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να καταψηφίσει το υπάρχον σχέδιο νόμου και να καταθέσει δικό της, όπως δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην Ολομέλεια, ενώ Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, και Ένωση Κεντρώων πιθανότατα θα καταψηφίσουν.

Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πιο… διαλλακτικοί και θα πουν το πολυπόθητο –για την κυβέρνηση- «ναι». Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού αλλά και της Νέας Δημοκρατίας να πάει κόντρα στην «γραμμή».

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει αρκετούς τριγμούς στα κόμματα, αλλά κυρίως στην κυβέρνηση, που θα πρέπει να ξεπεράσει ένα σημαντικό σκόπελο, ενόψει φυσικά των δύσκολων μνημονιακών νομοσχέδιων. Τα οποία, πάντως, δείχνουν να μην δυσκολεύουν τόσο πολύ την πλειοψηφία, καθώς το «ναι» βγαίνει πιο… εύκολα από τα χείλη τους, σε σχέση με αυτά που έχουν «ιδεολογικό» πρόσημο.

Διαβάστε ακόμα: 

- Παρέμβαση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στη συζήτηση για το δικαιώμα αλλαγής φύλου από τα 15

(φωτογραφία: sooc)