«Δρακόντεια» μέτρα στη Βουλή μετά το «χτύπημα» στον Παπαδήμο

«Δρακόντεια» μέτρα στη Βουλή μετά το «χτύπημα» στον Παπαδήμο

Η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οδηγεί την Ελληνική Αστυνομία να λάβει επιπλέον μέτρα στη Βουλή, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. Πλέον στο Κοινοβούλιο οτιδήποτε έρχεται ως αλληλογραφία προς βουλευτές, υπουργούς αλλά και πρόσωπα υψηλής «επικινδυνότητας» θα εξετάζεται εξονυχιστικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που έφτασε στη Βουλή από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κανένας φάκελος ή δέμα, ακόμα και οι εφημερίδες δεν θα παραδίδονται στον παραλήπτη τους εφόσον δεν έχουν ελεγχθεί απαρέγκλιτα από ανιχνευτή X-RAY και μάλιστα δύο φορές και αν δεν φέρουν σφραγίδα με το εντύπωμα «ελέγχθηκε».

Παράλληλα, στο εξής απαγορεύεται επίσης η είσοδος υπαλλήλων courier για τη διανομή φακέλων εντός των κτιρίων της Βουλής, παρότι θα έχουν ελεγχθεί μέσω X-RAY στο κεντρικό φυλάκιο. Η αλληλογραφία μέσω courier θα ελέγχεται και δεύτερη φορά παρουσία αρμόδιου υπαλλήλου της υπηρεσίες του γραφείου για το οποίο προορίζεται αυτή και δεν θα παραδίδεται εάν ο υπάλληλος δεν προσέλθει.

Ακόμα, μετά τον έλεγχο ο αστυνομικός που διενήργησε τον έλεγχο θα υποβάλλει σχετική αναφορά με το αποτέλεσμά του στο Υπασπιστήριο του Φρουράρχου, όπου θα τηρείται και ειδικό βιβλίο στο οποίο θα αναγράφεται:

- η αιτηθείσα υπηρεσία
- τα στοιχεία & η ιδιότητα του προσώπου που προσκομίζει την αλληλογραφία – δέμα για έλεγχο
- η ημερομηνία και η ώρα ελέγχου
- ο διενεργών τον έλεγχο από την ΥΑΒΕ.

Σχετικά με τη εισερχόμενη αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ, προβλέπεται στο εξής διπλός έλεγχος ημερησίως και μάλιστα από μικρό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων, καθώς και από τα μηχανήματα X-RAY, κατά μόνας και παρουσία υπαλλήλου των ΕΛΤΑ της Βουλής και υπό την εποπτεία του Αξιωματικού του κεντρικού φυλακίου.

Η Ελληνική Αστυνομία στο έγγραφό της προειδοποιεί τους παραλήπτες και για τις 17 περιπτώσεις που καθιστούν ένα δέμα ύποπτο.

Σύμφωνα με αυτές, «ύποπτο ταχυδρομείο» θεωρείται αυτό που μεταξύ άλλων:

- δεν φέρει ευδιάκριτο τον αποστολέα ή τον παραλήπτη
- δεν φέρει ταχυδρομικές σφραγίδες
- έχει λάθος διεύθυνση ή άγνωστο αποστολέα
- έχει διαστρεβλωμένη ή τρεμάμενη γραφή
- έχει μυρωδιά πικραμύγδαλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζονται ιεραρχικά και οι περαιτέρω ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν άμεσα οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής (ΥΑΒΕ), ενώ εφιστάτε η προσοχή τους σε εκείνες που δεν πρέπει να κάνουν για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία SOOC