Δυσαρέσκεια Αθήνας για Βερολίνο με φόντο τους εμβολιασμούς

Δυσαρέσκεια Αθήνας για Βερολίνο με φόντο τους εμβολιασμούς

Μπορεί να μην γνωρίζουμε το τι και πότε τελικά θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε σχέση με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όμως η πολιτική πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού δείχνει να αποκτά δυναμική, παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι εκτιμούν πως η ΕΕ θα λάβει μία γρήγορη απόφαση.

Η αλήθεια είναι άλλωστε ότι οι 27 δε φημίζονται ούτε για το σύντομο χρόνο που χρειάζονται για να λαμβάνουν αποφάσεις ούτε και για την ευελιξία τους. 

Αύριο λοιπόν η πρόταση θα βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής. Ήδη η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον χαιρέτισε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, καλώντας όλες τις χώρες της Ε.Ε. για ένα κοινά αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι έχουν γίνει ανεπίσημες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

Το κακό για την ελληνική πρωτοβουλία είναι πως για ακόμα μία φορά απέναντι της βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, το Βερολίνο. Αν και λείπουν οι επίσημες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για το θέμα, το κλίμα που δημιουργείται στην γερμανική πρωτεύουσα κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις εκπροσώπων του γερμανικού τουριστικού κλάδου, οι οποίοι φαίνεται να απορρίπτουν καταρχήν την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους. Η σχέση λοιπόν της Αθήνας με το Βερολίνο για μία ακόμα φορά δοκιμάζεται.  

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να οδεύει πλέον προς την λήξη της θητείας της και η Γερμανία να ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, το ζήτημα όμως της αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται πως προκαλεί μία ακόμα τριβή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Άνγκελα Μέρκελ. Όχι τόσο εξαιτίας της διαφαινόμενης άρνησης του Βερολίνου να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη, αλλά κυρίως της έντονης  φημολογίας ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις, πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, μία φήμη που μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

«Είναι κάτι το οποίο το ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπτωση που ισχύει θα είναι σίγουρα ένα χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα και θα σίγουρα μια πράξη καταδικαστέα» επισημαίνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής , την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθάρισε πως  αν υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια εις βάρος των υπολοίπων κρατών-μελών, αυτό είναι απολύτως κατακριτέο.