Είχαμε δεσμευθεί ότι θα επιστρέψουμε όσα πήραν υπερφορολογώντας

Είχαμε δεσμευθεί ότι θα επιστρέψουμε όσα πήραν υπερφορολογώντας

Τη δέσμευσή του ως αντιπολίτευση ότι θα επιστρέψει όλα όσα πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση, ειδικά από την μεσαία τάξη, κάνει πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί και παρουσίασε χθες ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ. Αυτό τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν η οικονομία που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση δεν ήταν σε κακή κατάσταση. «Εφαρμόζουμε πολιτική με βάση τις δεσμεύσεις μας» υπογράμμισε ξεκινώντας την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της Έκθεσης, προσθέτοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «εμείς δίνουμε έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη ώστε να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για διαφορετική πολιτική σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν και τόσο ρόδινη. «Μπορούμε» είπε «να κάνουμε παρεμβάσεις διότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο «είχαμε υπεραπόδοση»

Υπεραπόδοση που κατά τον πρωθυπουργό οφείλεται στο γεγονός ότι «αλλάζει κάτι στο κλίμα». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή πολύ δέ περισσότερο το 2020.

Ερωτηθείς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ότι θέλει πιο κοντά την ομογένεια. «Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, δεν αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα, παρέχουμε μία διευκόλυνση. Εξετάζουμε την επιστολική ψήφο. Είναι μία δυνατότητα που ισχύει σε πολλές χώρες», είπε, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του να ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή με 300 ψήφους. 

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει, δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «η απλή αναλογική είναι απόλυτα καταστροφική, θα φέρουμε νέο νόμο που εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα». Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι παράλογο ένα κόμμα που διαθέτει πάνω από 40% των ψήφων να μην μπορεί να κυβερνήσει.

Σχετικά με το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και για τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα εκείνους τους καταστροφικούς έξι μήνες».

«Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να ζητήσουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα τεθεί το ζήτημα, έχει τεθεί ανεπίσημα ήδη».

''Όπως εξήγησε ακόμα, «αν η χώρα μας απειλείται από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα», ενώ επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον Τούρκο πρόεδρο στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντα θέλω να συνομιλώ για να παρουσιάσω τις θέσεις της πατρίδας και να εκτονώνω την ένταση για αμοιβαίες λύσεις, μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν την σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη», είπε.

Για το προσφυγικό ξεκαθάρισε ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνικό, τονίζοντας ότι «ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει πως δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα, εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους». Ενημέρωσε ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ενώ στάθηκε στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερο θέμα.

«Θα ζητήσουμε την βοήθεια της ΕΕ, ώστε να γίνει επιμερισμός τους στα κράτη μέλη. Είναι αστείο να μην μπορεί να δεχτεί κάθε κράτος 50 ασυνόδευτους ανήλικους», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν «υπάρχουν έρευνες για την κακοδιαχείριση κονδυλίων σίτισης στα κέντρα προσφύγων».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξεταστικών επιτροπών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δικιά μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι προς ένα παρελθόν εξαιρετικά επώδυνο», ανέφερε.

Διευκρίνισε πάντως ότι «η διενέργεια εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Και εάν η Βουλή κρίνει ότι θα πρέπει να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση, που θα λάβει η πλειοψηφία».

«Οι Έλληνες δεν ξεχνούν αυτά που έγιναν και αυτή η μνήμη αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας για την επικείμενη εκλογή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ανεπίκαιρο θέμα καθώς μεσολαβούν ακόμα τρεις μήνες. Ωστόσο, επισήμανε πως στο θέμα της εκλογής «η πρότασή μας είναι αν δεν υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία, τότε να εκλέγεται με 151 βουλευτές ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».

Αναφερθείς στο πανεπιστημιακό άσυλο, τόνισε ότι δεν καταργήθηκε κανένα άσυλο αλλά καταργήθηκε η παραβατικότητα και η ανομία που κρύβεται πίσω από αυτό, καθώς η κυβέρνηση έδωσε στην αστυνομία την δυνατότητα να παρεμβαίνει. «Καλά κάναμε και καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας και τη παραβατικότητας χωρίς αστερίσκους» είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο είχε θετική απήχηση στους πολίτες.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών τη χαρακτήρισε επιζήμια αλλά υπενθύμισε ότι είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Η διαπίστωση αυτή είναι κάτι που έχω πει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί.

Σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα δήλωσε ότι χαίρεται που άνοιξε η συζήτηση και τόνισε ότι «το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει τη μάχη». Ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε αίτημα θα αξιολογηθεί ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση «το πάγιο και δίκαιο αίτημά μας για οριστική επιστροφή των Γλυπτών».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Υπενθυμίζεται ότι οι δεσμεύσεις που παρουσίασε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκη περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο του 2020, και στήριξη των οικογενειών σε συνδυασμό με κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη, αποτέλεσαν τις δεσμεύσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

Διαβάστε ακόμα:

- Πρέπει να ερευνηθεί η υπόθεση της ΔΕΗ

- Στον ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται που δεν κάνουμε κωλοτούμπες

- Στο Eurogroup της Παρασκευής το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

- Θέλω να δω στην ταινία του Γαβρά αν εμφανίζονται Καμμένος και Πετσίτης