Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στη θέση του - Θράσος να μας αποκαλεί κατακτητές
AP
AP

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης να βάλει τον Δένδια στη θέση του - Θράσος να μας αποκαλεί κατακτητές

Σε προκλητικό τόνο συνέχισε τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τα κατεχόμενα που είχε μεταβεί για την συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρό του τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του για Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τον Έλληνα υπουργό στη θέση του.

Παράλληλα, ζήτησε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Κύπρο, λέγοντας με νόημα: «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα διστάσει να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις ή άλλες θαλάσσιες δομές στη «Βόρεια Κύπρο», αν αυτό αποδειχθεί «απαραίτητο». «Έχουμε και εμείς θάλασσα», πρόσθεσε.

Δεν βλέπει επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, χωρίς οι δύο πλευρές στο νησί να καθίσουν και να βουν από τις συνομιλίες «ως ίσοι».

«Ειλικρινά, δεν βλέπουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την καθιέρωση μιας εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κάθονται στο τραπέζι ως ίσοι και θα αποχωρούν ως ίσοι», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του.

Για τα κατεχόμενα

Δηλώνοντας ότι οι ακλόνητοι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ τονίστηκαν για άλλη μια φορά αυτήν την ιστορική ημέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στέκονται δίπλα στους Τουρκοκύπριους ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, όπως ακριβώς έκαναν πριν από 50 χρόνια.

Ο Ερντογάν είπε, «Βλέπω πολύτιμη την εικόνα της ενότητας που δώσαμε ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Έχει γίνει κατανοητό ότι η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι μόνο δική μας, αλλά υπόθεση 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό μια φορά και κανείς δεν έχει τη δύναμη να δει και να παρουσιάσει τον τουρκοκυπριακό λαό, που είναι το ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, ως μειονότητα» είπε. 

Δηλώνοντας ότι μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζοντας ότι εργάζονται μαζί με τους Τουρκοκύπριους για να διασφαλίσουν ότι οι κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν σωστά παρά τα εμπάργκο, ο Ερντογάν είπε ότι δήμοι, κρατικοί θεσμοί και εταιρείες υποστηρίζουν τον τουρκοκυπριακό λαό με όλους τους πόρους.

Υπενθυμίζοντας ότι το νέο κτίριο του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Ercan τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ΤΔΒΚ σε κάθε τομέα, από στεγαστικά έργα έως επενδύσεις μεταφορών, από ηλεκτρονικές κυβερνητικές υπηρεσίες στην υγεία, από την άμυνα μέχρι την εκπαίδευση.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα υλοποιήσουν νέα έργα που θα ωφελήσουν πολύ τον τουρκοκυπριακό λαό με τη Συμφωνία Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας του 2024.

Εξηγώντας ότι οι προσπάθειές τους συνεχίζονται για την άρση της «άδικης απομόνωσης» στην οποία βρίσκεται η Βόρεια Κύπρος στη διεθνή σκηνή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου η «Βόρεια Κύπρος» να πάρει τη θέση που της αξίζει κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργάνωση Τουρκικών Κρατών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμμετοχή του Τατάρ στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα ήταν εξαιρετικά σημαντική από αυτή την άποψη και ότι θα ακολουθήσουν νέα βήματα στο μέλλον.

Ο Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την προκλητική ρητορική του δηλώνοντας πως τα κατεχόμενα θα ανταμειφθούν με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 και ενισχύθηκαν με τη διακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το 1983, με το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

Ο Ερντογάν δήλώσε επίσης πως  η Τουρκία θέλει να αναπτύξει σχέσεις με την Ελλάδα με κατανόηση της καλής γειτονίας, ο «Φυσικά, αυτή η κατάσταση δεν απαιτεί να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες αυταπάτες. Όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η Τουρκία πραγματοποίησε την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο για ειρήνη, όπως υποδηλώνει το όνομά της, και ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης "Η ειρήνη έχει εδραιωθεί. Η Τουρκία πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση για να θέσει ένα ξεκάθαρο και αιχμηρό τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο».

Μάλιστα, ο Ερντογάν κορύφωσε τις προκλήσεις του δηλώνοντας ότι «ο Τούρκος στρατιώτης έχει ένα ένδοξο παρελθόν που δεν καταπιέζει καν τους εχθρούς του, αλλά ποτέ δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των κατακτημένων και θα συνεχίσει να ενεργεί με την ίδια κατανόηση σήμερα και στο μέλλον. Η ειρήνη, όχι ο πολιτισμός κατοχής, επικρατεί στα εδάφη που πάτησαν το πόδι τους Τούρκοι στρατιώτες».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια