Εθελούσια έξοδος, μερική πώληση δικτύων, το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ

Εθελούσια έξοδος, μερική πώληση δικτύων, το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικακη

Μείωση προσωπικού της ΔΕΗ μέσω εθελουσίας εξόδου, νέο business plan, μερική αποκρατικοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά προστασία των κοινωνικά αδύναμων και κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης, το οποίο περιέγραψε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ταυτόχρονα προβλέπεται εξορθολογισμός των τιμολογίων που όμως δεν θα επηρεάσει τους καταναλωτές, αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ στο ρεύμα, αφετέρου μέσω της μείωσης της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν όλοι οι πελάτες μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Ακτινογραφώντας τα “μέσα εξυγίανσης” της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε πέντε συνολικά μέτρα που συνιστούν και την καρδιά του σχεδίου και θα περιλαμβάνονται στο νέο business plan που θα ανακοινώσει η νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, και τα οποία συνίστανται στα εξής :

- Νέο επιχειρησιακό πλάνο προκειμένου η ΔΕΗ να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.

- Μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Τα πάγια μεταφέρονται στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου ποσοστό του να αποκρατικοποιηθεί, με την προσέλκυση επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Στόχος είναι να ενισχυθεί ταμειακά η ΔΕΗ αλλά και να επενδυθούν κεφάλαια στο δίκτυο.

- Εξορθολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ. Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες  ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. “Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

- Εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού: Η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες εθελουσίες έξόδου του προσωπικού της ΔΕΗ των 16.000 εργαζομενων, προφανώς όσων έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, “προκειμένου να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή”, όπως είπε ο.κ. Χατζηδάκης.

- Ενίσχυση ρευστότητας της επιχείρησης: Κυνήγι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με τον κ. Χατζηδάκη να επαναλαμβάνει ότι μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. “Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, και βήματα για την ενίσχυση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Στα 600 εκατ. το κόστος ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ

Ταυτόχρονα ο υπουργός περιέγραψε μια σειρά από μέτρα εξυγίανσης για την ΔΕΗ, και συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα θα επαναδιαπραγματευθεί με την Κομισιόν την συμφωνία του 2015 για την μείωση κατά 50% στο 2020 του μεριδίου της ως το 2020. Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στην ζημιά που έχει υποστεί η ΔΕΗ από το εργαλείο που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να επιτύχει τον παραπάνω στόχο μείωσης του μεριδίου της, δηλαδή τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, λέγοντας ότι με αυτές, η επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους, με ζημίες που φθάνουν και ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.   

“Αυτό ήταν το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΗ", είπε χαρακτηριστικά ο υπ. Ενέργειας, προσθέτοντας ότι "δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της”.

Επιπλέον επεσήμανε ότι η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να ανακάμπτει, όταν ήταν φανερό ότι τις εκλογές θα κέρδιζε η ΝΔ, ενώ συνέχισε αναφερόμενος στις λιγνιτικές μονάδες και στην αδυναμία να πωληθούν, επισημαίνοντας ότι ο ορκωτός ελεγκτής έχει τονίσει ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί στους πολίτες και τους φορολογούμενους", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια