Έτοιμη ελληνική πρόταση για τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Έτοιμη ελληνική πρόταση για τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Μπορεί η επικαιρότητα να κυριαρχείται από το σκληρό ροκ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της αστυνομικής βίας και των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βλέπουν την επόμενη μέρα.

Μία περίοδο που αναμφίβολα δεν αργεί να έρθει και θα χαρακτηριστεί από την προσπάθεια της κυβέρνησης να επουλώσει τα τραύματα που αφήνει ο κορονοϊός. Ένα από τα όπλα που έχει στη διάθεση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει σε συνεργάτες του, σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, είναι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr οι συσκέψεις του κλειστού πυρήνα συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι καθημερινές για το θέμα, με έναν στόχο. Το τελικό σχέδιο απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων από ελληνικής πλευράς να είναι έτοιμο μέσα στον Απρίλιο, ενώ δεν αποκλείεται εντός του Μαρτίου ο πρωθυπουργός να δημοσιοποιήσει τους βασικούς του άξονες από βήματος του κοινοβουλίου. 

Τι όμως περιέχει το ελληνικό πρόγραμμα που θα σταλεί στις Βρυξέλλες; 

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η όλη διαδικασία κοστολόγησης των προτεινόμενων δράσεων που θα περιληφθούν στην ελληνική πρόταση βρίσκεται στο τέλος της. Ήδη έχουν προκριθεί οι πρώτες περίπου 300 δράσεις προς αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναλογεί στην Ελλάδα από το ταμείο.

Ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων αυτών αφορά σε μεταρρυθμίσεις, πάνω στις οποίες στηρίζει πολλά η κυβέρνηση. Βάση του χρονοδιαγράμματος, ήδη στο Μαξίμου έχουν φτάσει και αξιολογηθεί οι προτάσεις των υπουργείων και πλέον η αγωνία των αρμόδιων στελεχών είναι να εξασφαλιστούν όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα, ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών που θα εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για τη λήψη της προκαταβολής των 5,5 δισ. ευρώ.

Όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες για το “συμμάζεμα” της πρότασης που θα φτάσει στην Κομισιόν συζητούνται με εντατικό τρόπο τις τελευταίες δέκα μέρες με βασικούς “παίχτες” τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη. Σε κάθε περίπτωση οι προτεραιότητες αξιοποίησης των κονδυλίων που και δημοσίως έχει σημειώσει η κυβέρνηση δεν αλλάζουν και αυτές αφορούν στην πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και τις ιδιωτικές επενδύσεις.