Φρένο στους πανηγυρισμούς, το project - στοίχημα Μητσοτάκη 

Φρένο στους πανηγυρισμούς, το project - στοίχημα Μητσοτάκη 

Μπορεί οι περισσότεροι να μιλούν για ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της Ευρώπης αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης που θα οδεύσει προς τη χώρα μας, η πραγματικότητα όμως φαίνεται πως είναι διαφορετική. Παρότι είχε μείνει μακριά από το φως της δημοσιότητας, στο παρασκήνιο η ελληνική κυβέρνηση με μία σειρά ενεργειών είχε βάλει στόχο να κάνει την παρουσία της Ελλάδας αισθητή, μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις.

Αυτές τις υλοποιούσε μικρός αριθμός στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και είχε ως κεντρικό άξονα την ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας.

Όπως επιμένει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη, το “πακέτο” που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τα 750 δισ. που προτείνει η Κομισιόν, δεν είναι προϊόν συμπτώσεων.

“Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει ως αφετηρία την 7η Ιουλίου και την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Το ίδιο βράδυ, από τα γραφεία της οδού Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε, μιλώντας σε ξένα μέσα, από όσους στο εξωτερικό διατηρούσαν επιφυλάξεις για τη χώρα μας να κρατήσουν στο “ραντάρ” τους την Ελλάδα και να περιμένουν θετικές εξελίξεις”, τόνισε στο liberal.gr η ίδια πηγή.

Η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, βήμα-βήμα από τα πρώτα ταξίδια του Πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2019, ως τη διεθνή αναγνώριση που ήρθε για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με την επιτυχημένη αντίδραση στις συνθήκες της πανδημίας, αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό στη θέση που έχει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, που δηλώνουν δικαιωμένα για την ανταπόκριση των Βρυξελλών στην προσπάθεια της Ελλάδας.

Η Ελλάδα, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, γύρισε οριστικά σελίδα από την εποχή που παρέμενε αποκλεισμένη από βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Συγκεκριμένα:

- Η νέα κυβέρνηση από την αρχή του έτους πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στο QE, που αναμένεται να τροφοδοτήσει με περίπου 12 δις ευρώ ρευστότητα την Ελληνική οικονομία.

- Το waiver που αποφασίστηκε από την ΕΚΤ και αντιστοιχεί σε ρευστότητα ύψους περίπου 10 δις ευρώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Τα χρήματα αυτά θα πυροδοτήσουν την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν πιο φθηνό δανεισμό, είτε κεφάλαιο κίνησης, είτε χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου για μια επιχείρηση, είτε να προχωρήσουν με πιο μεγάλη ευκολία σε δανεισμό των νοικοκυριών. Θα μπορέσουν έτσι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να πάρουν πιο γρήγορα μπροστά.

Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρξουν υπερβολικοί πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση , μια και τα δύσκολα είναι μπροστά. Προφανώς και τα αποτελέσματα είναι θετικά, όμως το επόμενο βήμα είναι και το πιο δύσκολο. Η διαχείριση των χρημάτων αυτών δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση.

Αντιθέτως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνουν σωστές και αποτελεσματικές επιλογές ,ώστε να γίνει εκ νέου η εκκίνηση της οικονομίας. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει σημαντικές συνέπειες τόσο σε καθαρά οικονομικό επίπεδο όσο ασφαλώς και σε πολιτικό, μια και το project αυτό ισοδυναμεί με ένα μεγάλο crash test της κυβέρνησης συνολικά.