Γ. Φλωρίδης: Το δικαστήριο θα αποφασίσει για την υπόθεση βιασμού στον Κολωνό

Γ. Φλωρίδης: Το δικαστήριο θα αποφασίσει για την υπόθεση βιασμού στον Κολωνό

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους, με σφοδρή λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη και της Νέας Αριστεράς Δημήτρη Τζανακόπουλο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Ηλία Μίχου και οι αντιδράσεις που προκάλεσε.

Έντονα αντέδρασε ο κ. Φλωρίδης όταν ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση «ως πρώτη απόπειρα για την αθώωση βιαστών ανηλίκων», ενώ έκανε λόγο για βαθύτατη κρίση στον θεσμό της δικαιοσύνης με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Φλωρίδης, αφού σημείωσε ότι η δίκη γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και κανείς δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα, επεσήμανε ότι ο στοιχειώδης σεβασμός προς την δικαστική λειτουργία επιβάλει να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ενώ καταλόγισε «κροκοδείλια δάκρυα» στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι όταν ήταν κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει το κακούργημα του βιασμού σε πλημμέλημα.

«Υπάρχει μια κριτική κατά της ελληνικής δικαιοσύνης για την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου, με αφορμή μια δίκη η οποία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε, δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν πληροφορίες, και δημοσιοποιήθηκε, όπως δημοσιοποιήθηκε, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και το δικαστήριο είναι αυτό που θα εκδώσει την απόφαση του κάποια στιγμή, με βάσει τα όσα εξελίχθηκαν σε μία αίθουσα τα οποία εμείς όλοι αγνοούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε:

«Κατά συνέπεια, ο στοιχειώδης σεβασμός προς την δικαστική λειτουργία επιβάλει να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως.

 Όμως, επειδή έγινε μία αναφορά στα φρικτά αδικήματα που τελούνται κατά ανηλίκων, ειδικά τον βιασμό, θέλω να θυμίσω ότι το 2019, όταν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ φέρατε τους ποινικούς κώδικες, επιχειρήσατε να μετατρέψετε το αδίκημα του βιασμού, του άρθρου 336 του ποινικού κώδικα, από κακούργημα σε πλημμέλημα. Δηλαδή, να παραμένουν οι δράστες των βιασμών και ειδικά βιασμών των ανηλίκων, ατιμώρητοι».

Όπως υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης, «η αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και γυναικείων οργανώσεων του κόμματος, που δημοσιοποιήθηκε με διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή, ήταν αυτή που απέτρεψε την κυβέρνηση, τότε που είχε καταθέσει τη μετατροπή του κακουργήματος του βιασμού σε πλημμέλημα, να την πάρει πίσω τελευταία στιγμή και να επαναφέρει το κακούργημα».

Και ο κ. Φλωρίδης συνέχισε:

«Όμως, έσπευσε να κάνει κάτι άλλο. Η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή ήταν 20 χρόνια κάθειρξης και στον ποινικό κώδικα που ψηφίσατε τελικά την κατεβάσατε στα 15 χρόνια. Αυτή ήταν η φροντίδα σας για τα θύματα των βιασμών όταν είναι ανήλικοι. Μειώσατε το όριο με το οποίο θα μπορούσαν να καταδικαστούν από τα 20 στα 15 χρόνια, αφού επιχειρήσατε νωρίτερα να τους αφήσετε ατιμώρητους».

«Αυτή η κυβέρνηση τι έκανε; Η ποινή η οποία προβλέπεται για βιασμό ανηλίκου μπορεί να φτάσει και σε ισόβια κάθειρξη με διάταξη που ψηφίστηκε το 2022, και στον ποινικό κώδικα που ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες, η απόπειρα βιασμού κατά ανηλίκου από τα 8 χρόνια πήγε στα 20 χρόνια.

Η φροντίδα σας επομένως ήταν να αθωώσετε τους βιαστές ανηλίκων και τώρα έχουμε κροκοδείλια δάκρυα», κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.

«Εδώ είναι τα χαρτιά με τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου εκείνης, που σας έστησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, λέγοντας ότι επιχειρείτε να κάνετε το κακούργημα πλημμέλημα. Και χάριν σε αυτούς διασώθηκε η διάταξη. Και επειδή δεν μπορέσατε να κάνετε αυτό, μειώσατε τη ποινή από τα 20 στα 15 χρόνια, για να έρθει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ να το κάνει σε ισόβια», επέμεινε ο κ. Φλωρίδης.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι θεσμική μνήμη στο τόπο υπάρχει, είναι εδώ και είναι στα πρακτικά της Βουλής για να ανατρέξετε.

Τη δικαιοσύνη πρέπει να τη σεβόμαστε ως ένα θεσμό στον οποίο καταφεύγει ο Έλληνας πολίτης που είναι το τελευταίο του καταφύγιο. Οι συμπεριφορές κάποιων λειτουργών κάποιες στιγμές, δεν αμαυρώνουν το σύνολο του θεσμού για να γενικεύουμε την αμφισβήτηση της κοινωνίας απέναντι στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ επιτέθηκε στο σημείο αυτό προσωπικά στον κ. Τζανακόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αλλά, το στίγμα της απόπειρας κ. Τζανακόπουλε σας ακολουθεί, που πήγατε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε στον Άρειο Πάγο για να στήσετε τη μεγαλύτερη σκευωρία της Νοβάρτις, και τώρα ο αρχηγός σας λέει καθαρά ότι επρόκειτο για σκευωρία. Θέλει πολύ προσοχή όταν αναφέρεστε εσείς στο κύρος της δικαιοσύνης, το οποίο εσείς επιχειρήσατε, χωρίς στοιχεία, να πλήξετε με τρόπο μοναδικό, επιχειρώντας να στείλετε στο ειδικό δικαστήριο πολιτικούς σας αντιπάλους μόνο και μόνο επειδή ήταν πολιτικοί σας αντίπαλοι. Τώρα έρχεστε και λέτε δεν τα κάναμε όλα καλά, ξέρετε, και νομίζετε ότι ξοφλήσατε».

«Αν δεν αντιστεκόταν η ελληνική δικαιοσύνη που θα ήμασταν τώρα; Η δικαιοσύνη λοιπόν όρθωσε τότε το ανάστημα της, ευτυχώς, και αυτή είναι που καταδίκασε δύο υπουργούς σας για τα πλέον ατιμωτικά αδικήματα με τα οποία μπορεί να κατηγορηθεί κάποιος πολιτικός, δηλαδή παράβαση καθήκοντος. Και έχετε τα μούτρα, μετά από όσα κάνατε, ειδικά για τον βιασμό ανηλίκων, να μας πουλάτε σήμερα μαθήματα δημοκρατίας;», υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης.

Απαντώντας στον κ. Φλωρίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τον κατηγόρησε για συνεχόμενες ψευδείς συκοφαντίες και διαστρέβλωση της αλήθειας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ο κ. Φλωρίδης παρέθεσε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία, όπως είπε, «κάνει λόγο για απαράδεκτο άρθρο το 336 που κατατέθηκε τότε και έκανε το βιασμό πλημμέλημα».

«Υπάρχουν όμως και δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι η απόπειρα να κλιμακωθεί το αδίκημα του βιασμού, ανάλογα με την απειλή της βίας, σε πλημμέλημα είναι απαράδεκτη, είναι διάταξη έκτρωμα και δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε.

 Οι αντιδράσεις αυτές δεν έγιναν επί ανυπάρκτου θέματος. Έγιναν γιατί κατατέθηκε το άρθρο 336 που κλιμάκωνε το βιασμό σε πλημμέλημα ανάλογα με την απειλή και υπό το κράτος των αντιδράσεων αυτών απεσύρθη η διάταξη», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, υποστήριξε και ο ίδιος ότι «το αρχικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε τότε, στην περίπτωση των απειλών που συνδέονται με κίνδυνο ζωής ή σωματικής βλάβης ήταν πλημμεληματική 3 έως 5 έτη.

«Για πρώτη φορά επιλέξατε να κάνετε μια διάσπαση του βιασμού. Ξεχωρίσατε τον βιασμό, όταν έχει βία ή απειλή βίας σωματικής βλάβης και ζωής, κρατώντας το κακούργημα με 15 χρόνια και όταν υπάρχει ψυχολογική βία την κάνατε πλημμέλημα.

Άρα, όπως σωστά είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το φέρατε και επιλέξατε, όταν υπήρξαν αντιδράσεις από το εσωτερικό σας το αποσύρατε, αλλά παράλληλα δεν προβλέψατε τίποτα για τον βιασμό ανηλίκων», είπε ο κ. Πλεύρης και κατέληξε:

«Με την διάταξη που ψήφισε η ΝΔ το 2021, στην περίπτωση του ομαδικού βιασμού προστέθηκε και ο βιασμός ανηλίκου και σήμερα επισύρει ισόβια και όχι 15 χρόνια».