Γ. Φλωρίδης: Δυνατή πλέον η προφυλάκιση και στα βαριά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας
Eurokinissi
Eurokinissi

Γ. Φλωρίδης: Δυνατή πλέον η προφυλάκιση και στα βαριά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας

Στις πρόσθετες διατάξεις που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης 

Οι αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία

«Κινούμαστε στα πλαίσια του Συντάγματος που λέει ότι ο νομοθέτης μπορεί να ορίσει σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να επιβάλλει την προφυλάκιση», σημείωσε ο κ. Φλωρίδης στις δηλώσεις του στο OPEN και εξήγησε ότι αναφέρει ότι «όταν ο νόμος ορίζει προφυλάκιση για κάποια κακουργήματα το ανώτατο όριο είναι έως 1,5 χρόνο και για κάποια πλημμελήματα 9 μήνες».

Σημείωσε ότι πλέον και στα βαριά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας θα μπορεί ο ανακριτής να επιβάλει ως προσωρινό μέτρο και την προφυλάκιση έως 6 μήνες.

Ο κ. Φλωρίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο και παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έτσι ώστε να ενισχύεται το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί.

Τι είπε για τις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου είπε ότι «στην Ελλάδα η δημοκρατία έχει ανεξάρτητες εξουσίας και δεν ανέχεται ανεξέλεγκτες εξουσίες. Οι δικαστές δεν μπορούν να ελεγχθούν από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση, μπορούν να ελεγχθούν αποκλειστικά από τα όργανα της εξουσίας τους».

«Ο δικαστής ελέγχεται στην κρίση του με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ότι η απόφαση του με τις προβλεπόμενες διαδικασίες μπορούν να κριθούν από ανώτερα δικαστήρια και ο άλλος είναι ότι αν ο δικαστής κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού του έργου είναι ανεπαρκής ή επικίνδυνος να ελέγχεται», σημείωσε στη συνέχεια.

Εξήγησε ότι «όπου διατάσσεται μία πειθαρχική έρευνα στα πλαίσια του οργανισμού δικαστηρίων δεν σημαίνει υποχρεωτικά πειθαρχική δίωξη».

Σημείωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει πρόβλημα συνολικά και πως «έχει πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις κάποιων αστοχιών». Ωστόσο, σημείωσε ότι το σύστημα είναι έτσι δομημένο όπου η Δικαιοσύνη μπορεί να αυτοδιορθώνεται.

«Οι Έλληνες δικαστές έχουν μακράν την πιο ισχυρή προστασία ανεξαρτησίας απ’ όλη την Ευρώπη. Το Σύνταγμα τους προστατεύει με τέτοιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας που δεν το έχουν τα ευρωπαϊκά συντάγματα», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν οδηγεί στο απόλυτο ανεξέλεγκτο».

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει ασυλία τραπεζιτών και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό.