Γ. Χουλιαράκης: Όντως το 2014 ήταν χρονιά αναιμικής ανάκαμψης

Γ. Χουλιαράκης: Όντως το 2014 ήταν χρονιά αναιμικής ανάκαμψης

Στην παραδοχή ότι το 2014 ήταν χρονιά αναιμικής ανάκαμψης προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή. «Δεν αμφιβάλω, όμως, ότι το τέλος του 2014 βρήκε τη χώρα με επιτόκια δανεισμού το  8% χωρίς ταμειακά διαθέσιμα για καθαρή έξοδο.  Δεν έχω αμφιβολία ότι το τρίτο μνημόνιο περίμενε στη γωνία οποιαδήποτε κυβέρνηση», υποστήριξε ο αν. υπουργός Οικονομικών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε οίκους ευγηρίας και φροντίδας ΑΜΕΑ από 24% σε 13%.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να απαντήσει στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον «Φιλελεύθερο» για μείωση των φόρων. « Εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μείωση των φόρων κατά 2 δις ευρώ και χωρίς μείωση των στόχων δεν μπορεί να γίνει. Οικονομική ανάκαμψη, ώστε τα έσοδα να πετύχουν τους στόχους είναι πραγματικά απόδραση από την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% επίσης σε δύο χρόνια, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ.  

Παράλληλα, απέδωσε τα πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας στην «συμμόρφωση» των πολιτών στην πληρωμή των φόρων. Όπως εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης δεν επιδιώξαμε την υπέρβαση των στόχων, αλλά ήταν διαφορετική η «συμμόρφωση των πολιτών σε σχέση με το παρελθόν». Πάντως, παραδέχτηκε ότι η ανεργία παραμένει ακόμα υψηλή και ομολόγησε ότι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν. «Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν  και καθήκον μας είναι να τους προβλέπει και να τους μειώνει. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από το 2016 . Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αβεβαιότητα αίρεται και ένας καθαρός εξόδου είναι ορατός», υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

Ακόμα υποστήριξε ότι η στρατηγική του Προϋπολογισμού ήταν διπλή: «Η εμπέδωση της αξιοπιστίας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, δηλαδή του αξιόχρεου της χώρας, η βασική αιτία της κρίσης και η  δίκαιη κατανομή ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και τον προϋπολογισμό του 2018». Σύμφωνα, με τον ίδιο, «το κρίσιμο κλειδί ήταν η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2016 και το 2017 και γενικότερα η πορεία των οικονομικών τα δύο τελευταία χρόνια».

Στον αναπληρωτή υπουργό απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας ότι δεν έχει γίνει καμία μεταμόρφωση. «Αφού υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία σε όλους τους φορείς της κυβέρνησης και μια σειρά από άλλα πράγματα και ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην οικονομία μπορούμε να πείσουμε τους δανειστές ότι μπορούμε να τρέξουμε με 1,9 κι όχι 1 που λέτε εσείς», εξήγησε ο γαλάζιος βουλευτής.

Αλέξανδρος Διαμάντης