Γιατί ο Τσίπρας αφήνει τον Πολάκη εκτός εξεταστικής

Γιατί ο Τσίπρας αφήνει τον Πολάκη εκτός εξεταστικής

Η πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων συγκεντρώνει πάνω της τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας. Οι κοινοβουλευτικοί προβολείς όμως είναι στραμμένοι εδώ και κάποια εικοσιτετράωρα σε μια ηχηρή απουσία από την σύνθεση της ομάδας με την οποία μπαίνει σε αυτό το τερέν ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είναι άλλη από του Παύλου Πολάκη. Το γεγονός ότι ο βουλευτής Χανίων δεν βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την διαδικασία έχει τροφοδοτήσει εδώ και ημέρες συζητήσεις στους διαδρόμους και στα πηγαδάκια της Βουλής.

Οι προβολείς και από τα άλλα στρατόπεδα στρέφονται προς αυτήν την εσωκομματική πτυχή και δη στο παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της Όλγας Γεροβασίλη, να τεθεί ο Σφακιανός βουλευτής εκτός της οκτάδας που θα εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή.

Αναπόδραστα στο επίκεντρο τους τίθεται η ερμηνεία ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της αψύτητας για την οποία διακρίνεται ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκρίνει τη λύση προσώπων, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που διαθέτουν το απαραίτητο βάθος σε κοινοβουλευτική εμπειρία αλλά και το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο για τέτοιες διαδικασίες.

Πέρα από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τα οποία διαθέτουν υψηλό επίπεδο νομικής επάρκειας καθώς επίσης εμπειρία από αντίστοιχα κοινοβουλευτικά «fora», όπως θεωρούνται οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Ραγκούσης, η οκτάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνεται και από τους αποκαλούμενους και «φρουρούς του ΣΥΡΙΖΑ», όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπαιξε στην παρτίδα της εξεταστικής επιτροπής, το σίγουρο - όπως το θεωρούσαν ορισμένο - «χαρτί» του Παύλου Πολάκη. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η ενδεχόμενη επιστράτευση Πολάκη θα δημιουργούσε προβλήματα στην προσπάθεια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανίσει μια ομάδα με διαφορετικό… «ταπεραμέντο» από αυτό το οποίο θα προσέδιδε με την παρουσία του, ο Χανιώτης βουλευτής.

Πρόκειται για πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων θεωρούνται μπαρουτοκαπνισμένα, αλλά σαφώς με μετριοπαθέστερο προφίλ από τον κ. Πολάκη. Φαίνεται δε, ότι στην στάθμιση που έγινε να μέτρησαν και τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία είχε προγραμματιστεί η ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να επικυρωθεί ο διορισμός του.

Με Παύλο Πολάκη ή χωρίς αυτόν, η εκτίμηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην αφετηρία της εξεταστικής επιτροπής με ένα σημαντικό ντεζαβαντάζ που δημιουργείται από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση των στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα, Στέργιου Πιτσιόρλα και Σπύρου Σαγιά.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με αυτήν την υπόθεση αποδεικνύεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ψέματα, όταν από βήματος της Βουλής ανέφερε ότι δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης. Επιπλέον, δε, οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταρρίπτουν τον αντιπολιτευτικό ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια υπόθεση που είχε ξεκινήσει από την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, «από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».  Επίσης στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι αντικείμενο προς διερεύνηση είναι και το εάν ήταν νόμιμη η συγκεκριμένη επισύνδεση.

Όπως είχε αναφέρει το Libral πριν από την έναρξη της εξεταστική επιτροπής θα συγκληθεί η γαλάζια task force, υπό τους Γρηγόρη Μπρατάκο, πιθανώς τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τους επιτελείς της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννη Μπούγα και Μπάμπη Σιατρά, καθώς επίσης τα δεκαπέντε μέλη που θα εκπροσωπήσουν τη Νέα Δημοκρατία στην εξεταστική επιτροπή. Σε αυτή την σύσκεψη θα χαραχτεί η γαλάζια στρατηγική στις προσεχείς συνεδριάσεις.