Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πήγε οικειοθελώς γιατί «θέλει να βοηθήσει».
Γιώργος Παπανδρέου για τον διορισμό του γιου του στον Εθνικό Κήπο - Θέλει να προσφέρει
Eurokinissi / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Eurokinissi / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γιώργος Παπανδρέου για τον διορισμό του γιου του στον Εθνικό Κήπο - Θέλει να προσφέρει

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πήγε οικειοθελώς γιατί «θέλει να βοηθήσει».

Ερώτηση για τον διορισμό του γιου του Ανδρέα στο ΔΣ του Εθνικού Κήπου, δέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη Σία Κοσιώνη, στο συνέδριο της «Καθημερινής».

Με φόντο το ντόρο που δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη ότι ο γιος του Aνδρέας διορίστηκε στο ΔΣ του Εθνικού Κήπου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πήγε οικειοθελώς γιατί «θέλει να βοηθήσει».

«Όχι μόνο με στεναχωρεί, αλλά και με εξαγριώνει. Και πάλι γίνεται μία άδικη επίθεση απέναντι σε ένα μέλος της οικογένειας. Αυτή τη στιγμή είναι ο γιος μου. Προτρέχουν και υπάρχει και απάντηση. Ο Ανδρέας οικειοθελώς θέλει να βοηθήσει. Ο Ανδρέας παρά τις σπουδές του, έχει ακολουθήσει έναν δρόμο θα έλεγα αντισυμβατικό, αυτός το λέει ολιστικό. Πήγε Κίνα έμαθε βελονισμούς, έφτιαξε μελίσσια, δουλεύει με τη φύση, αγαπάει τη φύση και έχει καλές ιδέες. Θα κριθεί και αυτός όπως όλοι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια έχει χτυπηθεί», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Aναφορικά με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος το 2011, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα. Εμείς σηκώσαμε το μεγάλο βάρος της ευθύνης και τότε έζησα τον λαϊκισμό. Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια. Εμείς είπαμε τις αλήθειες. Αν τις είχαμε υπηρετήσει, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας».

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου θύμισε ότι στο προεκλογικό ντιμπέιτ των εκλογών του 2009, είχε ζητήσει από τον Κ. Καραμανλή να πει τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία και δεν έλαβε καμία απάντηση. 

Αποκάλυψε μάλιστα, πως αφού είχε αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και έδινε διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, συνάντησε τον υπεύθυνο για την Ελλάδα στο ΔΝΤ, ινδικής καταγωγής, ο οποίος του είπε ότι είχαν επισημάνει το 2007-8 στον κ. Αλογοσκούφη και τη κυβέρνηση της ΝΔ πως η χώρα θα χρεοκοπήσει κι έπρεπε να πάρουν μέτρα. «Ο κ. Αλογοσκούφης ήξερε τι γινόταν. Και βεβαίως ο κ. Παπαθανασίου. Εγώ ενημερώθηκα από τον κ. Προβόπουλο δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, ότι 'δεν πάμε καλά'».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Σίας Κοσιώνη, αν κόστισε ο λαϊκισμός που υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν λαϊκίστικο κόμμα. Ήταν λαϊκό κόμμα».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, λαϊκισμός ήταν «αυτό που έζησα εγώ το 2009, όταν στη δυσκολότερη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της Μεταπολίτευσης, όπου έπρεπε να υπάρχει ένα πνεύμα ενότητας - με τις όποιες διαφορές - όλοι έλεγαν 'θα πάμε στο Ζάππειο, θα αλλάξουμε τα πράγματα, θα διώξουμε την τρόικα, θα σκίσουμε τα μνημόνια'. Αυτός ήταν ο λαϊκισμός. Εμείς υπηρετήσαμε το αντίθετο. Εμείς είπαμε τις αλήθειες και πόνεσαν οι αλήθειες. Αν τις είχαμε υπηρετήσει, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα, το οποίο είχε κάνει ως πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2011 στον Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο, όπως υποστήριξε, του μετέφερε ότι «ήμουν διατεθειμένος, παρότι είχα πάρει 44% και είχα πλειοψηφία στη Βουλή, να φύγω από την καρέκλα αυτή» υπό τον όρο «να υπάρχει ενότητα και να δουλέψουμε μαζί για να φύγουμε από αυτή την κατάσταση».

Δέκα λεπτά μετά τη λήξη του τηλεφωνήματος - είπε ο Γ. Παπανδρέου - οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν πως «έχει βουίξει ο τόπος ότι παραιτείσαι, ότι θα φύγεις. Δεν είχαμε κάνει συμφωνία και σε δέκα λεπτά βγαίνει και λέει 'φεύγει ο Παπανδρέου, ερχόμαστε εμείς'. Με αυτό το πνεύμα είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».