Χρ. Τριαντόπουλος: Στηρίζουμε τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές
Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Χρ. Τριαντόπουλος: Στηρίζουμε τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές

«Το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές εξελίσσεται διαρκώς. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να στηρίζουμε τους πολίτες και η ευθύνη αυτή γίνεται αντιληπτή» τόνισε ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» που η συζήτησή του άρχισε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην χώρα μας. Η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής που εδράζεται σε τρείς άξονες: Στην εμπροσθοβαρή προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, ώστε να μετριαστούν οι δυνάμεις εκείνες που συντελούν στην κλιματική κρίση. Η έμφαση, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ουσιαστική λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσεται, ενδυναμώνεται και επεκτείνεται. Η δημιουργία του πλαισίου αρωγής, που μεγάλωσε και επεκτείνεται όλη αυτή την περίοδο, ώστε το κράτος να μπορέσει να σταθεί σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη».

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως «έχουμε αναλάβει την ευθύνη να στηρίξουμε τους πολίτες και αυτή η ανάληψη ευθύνης μπορεί να γίνει αντιληπτή εάν κανείς κάνει μια σύγκριση με ό,τι συνέβαινε κάποια χρόνια πριν» και πρόσθεσε ότι «αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται διαρκώς και μέσα από τις παρεμβάσεις του παρόντος νομοσχεδίου».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην οργάνωση που έχει γίνει σε δομές και υπηρεσίες του μηχανισμού με νέα εργαλεία που έχουν αποτελεσματικότητα προς όφελος των πληγέντων, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε αγρότες και κτηνοτρόφοι, είτε κάτοικοι και περιοχές.

Το νομοσχέδιο αυτό «αποτελεί μέρος μιας νομοθετικής τριλογίας, που δουλεύουμε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αφορά το έργο και τη λειτουργία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Οι άλλες δύο, που είναι σε φάση προετοιμασίας αφορούν την εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Εξελίσουμε το πλαίσιο στα νέα δεδομένα πάντα, που βρίσκουμε μπροστά μας. Αφενός του σχήματος της κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις και αφετέρου του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής. Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα ολοκληρώσουνε το θεσμικό πλαίσιο των πολιτικών και των εργαλείων του Ενιαίου Χαρτοφυλακίου, της στήριξης της Κρατικής Αρωγής και της αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Παράλληλα όμως, προχωρούν καθημερινά μία σειρά από διεργασίες για τη λειτουργική και επιχειρησιακή εξέλιξη της γενικής γραμματείας. Αυτές μεταξύ άλλων, είναι η ολοκλήρωση της ενοποίησης των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων και της στεγαστικής ομαλότητας στις περιφερειακές μας υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και του έργου τους, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, με τη συνεργασία και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και η επέκταση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου και μεγάλου διαλειτουργικού κόμβου, αυτού της Κρατικής Αρωγής, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» το οποίο, ως πρόγραμμα από τα 2 δισεκατομμύρια, το 1,6 δισεκατομμύριο - μιας και ελεχθεί πριν - έχει δημοπρατηθεί και το επόμενο θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Όλες αυτές οι διεργασίες προχωρούν ενώ, ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας λειτουργούν εντατικά για να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της ενίσχυσης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για κάτι που δεν είναι εύκολο. Να δημιουργείται, δηλαδή, μία νέα και λειτουργική γενική γραμματεία μέσα από τη συνένωση προηγούμενων υπηρεσιών ενώ, ταυτόχρονα όλες αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να λειτουργούν με εντατικό ρυθμό, για να ανταποκριθούνε σε όλες αυτές τις ανάγκες που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης. Μπορεί να μην είναι εύκολο, είναι όμως δυνατό και είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Είναι κάτι που γίνεται, με εντατική δουλειά από όλες και από όλους στη γενική γραμματεία για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Εντατική δουλειά, ακολουθώντας ευλαβικά τη φιλοσοφία που έχουμε εδραιώσει με συχνή παρουσία στο πεδίο, με συνεργασία όλων, με συνεργασία με τους πολίτες από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο υφυπουργός.