Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά δύσκολη εβδομάδα με επίκεντρο τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά δύσκολη εβδομάδα με επίκεντρο τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ακόμα μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά, προειδοποίησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημειώνοντας πως τώρα στο επίκεντρο είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσον αφορά στις βροχές.

Όπως είπε, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», μετά τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια, το στοίχημα ήταν να τρέξουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα για την αποτροπή των πιέσεων από πλημμυρικά φαινόμενα. «Οπότε αντίστοιχο είναι και το άγχος μας εδώ.

Γι’ αυτό και κινητοποιήθηκαν από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι στις επάλξεις, να κάνουν, αν δεν έχουν κάνει, τους τελευταίους καθαρισμούς, έτσι ώστε να είναι καθαροί οι δίαυλοι ροής των υδάτων προς τη θάλασσα, όπως τα ποτάμια, τα ρέματα, ενώ αντιστοίχως έχουν ενημερωθεί όλοι οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή οι περιφερειάρχες και όλη η ιεραρχία η διοικητική, σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι σε ετοιμότητα και είμαστε σε τακτική, συνεχή επαφή για να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου το οποίο έχει αρχίσει» συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές φέτος καλοκαίρι σε συνάρτηση με τη διαχείριση του φαινομένου από την πλευρά της πολιτείας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης δήλωσε πως «έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, σε σχέση με τα προηγούμενα 20 χρόνια, σε σχέση και με τα προηγούμενα πέντε χρόνια» και ότι «ο πιέσεις που δέχεται η χώρα μας όντας στο hot spot της κλιματικής κρίσης είναι διαφορετικές σε σχέση με ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, σημείωσε πως έχουν γίνει πολύ περισσότεροι καθαρισμοί δασών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δοθεί πολύ περισσότερα χρήματα στους δήμους για να κάνουν καθαρισμούς, έχουν αυξηθεί πολλαπλάσια τα εναέρια μέσα, έχουν αυξηθεί οι πυροσβέστες, έχουν ενισχυθεί τα εργαλεία διαχείρισης είτε αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα είτε αφορά την Πολιτική Προστασία, ενώ υπογράμμιζε πως αυτό συνεχίζεται καθώς «δεν είναι κάτι στατικό, είναι δυναμικό, όσο δυναμική είναι και η εξέλιξη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης».

«Η εικόνα δεν είναι ευχάριστη. Γι’ αυτό παλεύουν όλες οι διαστάσεις του κρατικού μηχανισμού για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η εικόνα όμως είναι δεν είναι αυτή που βλέπουμε. Γιατί κάθε μέρα έχουμε αρκετές δεκάδες πυρκαγιές σε αρκετές διαφορετικές περιοχές, για τις οποίες όμως δεν ενημερωνόμαστε από το πεδίο γιατί δεν επεκτείνονται ή δε γίνονται δύσκολες ή mega– fires, μεγάλες πυρκαγιές, όπως γίνονται κάποιες συγκεκριμένες που απασχολούν τους δημοσιογράφους, απασχολούν τα μίντια.

Άρα τι σημαίνει, ότι όλες οι προηγούμενες πυρκαγιές, οι δεκάδες που έχουμε κάθε ημέρα, πιάνονται, οριοθετούνται, αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν και κάποιες που δεδομένων των κλιματικών συνθηκών που είχαμε φέτος, γίνονται πιο δύσκολες» επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.

Για τις πυρόπληκτες περιοχές

Σχετικά με την επόμενη μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές, ο υφυπουργός, ανέφερε τα εξής.

«Στη νέα δομή του Υπουργείου, της οποίας εγώ είμαι πολιτικά αρμόδιος και υπεύθυνος, έχουμε ενοποιήσει τις υπηρεσίες, από φέτος το καλοκαίρι, που ήταν σε διάφορα υπουργεία. Δηλαδή έχει δημιουργηθεί η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, με αποτέλεσμα τα κλιμάκιά μας να είναι μπροστά ακόμα και τις στιγμές που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμα καλά καλά η πυρκαγιά για να κάνουν τις αυτοψίες και τις καταγραφές.

Άρα έχουμε ολοκληρώσει όλη αυτή τη διαδικασία, έχει ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ήδη οι πολίτες λαμβάνουν την πρώτη βοήθεια, έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, όσον αφορά τις ζημιές που έχουν σε σπίτια ή σε επιχειρήσεις, ενώ ισχύει το 80% κάλυψης της στεγαστικής συνδρομής για τα κτίρια, μέχρι 6.000 είναι η κάλυψη της οικοσκευής τώρα».

Όσο αφορά στις γεωργικές εκτάσεις και στις κτηνοτροφικές μονάδες, ο κ. Τριαντόπουλος, εξήγησε τι συμβαίνει σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.

«Προσεγγίζουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες ως επιχειρηματίες, άρα τους βγάζουμε από τα παλιά, όπως ήταν οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που είχαν ορίζοντα τριετίας ή τετραετίας ως προς την υλοποίηση και τις προσεγγίζουμε σαν επιχειρήσεις με κάλυψη του 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Άρα ό,τι χάνει στην κτηνοτροφική του μονάδα και κυρίως αυτές είναι πρόχειρες κτηνοτροφικές μονάδες, μαντριά, όπως λένε στο χωριό μου, αυτά καλύπτονται όλα» ανέφερε ο υφυπουργός, σημειώνοντας πως ήδη έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες.

«Δηλαδή, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι πολίτες κάνουν το αίτημά τους στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, αυτό μεταφέρεται σε επιτροπές κρατικής αρωγής εσωτερικώς και προχωράει η διαδικασία. Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι μπορούν να μπουν και στο arogi.gov.gr, όπως και οι επιχειρηματίες, ενώ αντιστοίχως υπάρχει και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, όπου προβλέπεται, στο ζωικό κεφάλαιο» τόνισε καταλήγοντας.