Η απατηλή γοητεία της «χαλαρότητας»

Η απατηλή γοητεία της «χαλαρότητας»

Η διάδοση της άποψης ότι, δήθεν, οι Ευρωεκλογές είναι «εκλογές β' κατηγορίας», ότι «ψηφίζουμε χαλαρά» κ.λπ., δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αθώα.

Αντιθέτως, πιστεύω, ότι πρόκειται για μια στάση που καλλιεργείται εσκεμμένα, με στόχο την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων από την Ενωμένη Ευρώπη. Με άλλα λόγια, ο ευρωσκεπτικισμός μεταμφιέζεται σε απάθεια και αδιαφορία, εξυπηρετώντας εν τέλει την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία παρατηρείται σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης.

Και, φυσικά, συνιστά ένα φαινόμενο που δεν μπορεί παρά να ανησυχεί έντονα κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό άνθρωπο, για το εγγύς και το ευρύτερο μέλλον. Στο ίδιο πνεύμα επίσης, επιχειρείται μια εκστρατεία αποδόμησης και υποβάθμισης του πόσο στ' αλήθεια ωφελείται κάθε μεμονωμένο κράτος από τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτό επιδιώκεται με τις έμμεσες αλλά και άμεσες παροτρύνσεις προς τους πολίτες, του τύπου «καλύτερα να πάτε για μπάνιο, παρά στην κάλπη», γενικότερα να υιοθετηθεί μια αψήφιστη προσέγγιση των Ευρωεκλογών, υποτίθεται επειδή στις 9 Ιουνίου δεν εκλέγεται η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. 

Αντιθέτως, όμως, σε ό,τι αφορά στην πατρίδα μας, θεωρώ πως η υποχρέωσή όλων μας να ψηφίσουμε με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα στις Ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται μέσα από κάποια θεμελιώδη ζητήματα που ο καθένας μας θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του. Για παράδειγμα, χωρίς τη στήριξη της ΕΕ, ποια θα είναι η πορεία της εθνικής μας οικονομίας και της ανάπτυξης που με τόσο κόπο έχουμε επιτύχει από το 2019; 

Θυμίζω ότι μόνο οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ, χάρη στην επίμονη, αλλά αντικειμενικά εξαιρετικά επιτυχημένη διαπραγμάτευση που διεξήγαγε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δε Ταμείο Ανάκαμψης, συνδέεται απευθείας με το κοινό μέτωπο που δημιουργήθηκε κεντρικά, για την προστασία των περίπου 450 εκατ. πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο θανάσιμο κίνδυνο της πανδημίας. 

Και πώς, άραγε, θα μπορούσε η κάθε χώρα μόνη της να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, εάν η ΕΕ δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες από τα απαραίτητα σκευάσματα; 

Πέραν αυτών, υπάρχει πάντα το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που επηρεάζει με πολλούς και ποικίλους τρόπους, ακόμη και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι χάρη στην υπεύθυνη πολιτική που εξ αρχής ασκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ΕΕ αφυπνίστηκε και παρακινήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να στηρίξει την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξ Ανατολής μεταναστευτικών ροών. 

Αλλά και πάλι, η χώρα μας μόνο ως οργανικό μέλος της Ενωμένης Ευρώπης μπορεί να αντιμετωπίσει τις κατά καιρούς εξάρσεις και τις κρίσεις του προσφυγικού. Στην πράξη, δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα που να μην βρίσκεται σε διαρκή και ωφέλιμη αλληλεπίδραση με την ΕΕ -κατ' αρχήν τουλάχιστον, εφόσον πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων. Από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, έως την συγκρότηση συλλογικού αμυντικού μηχανισμού μέσα σε ένα εξαιρετικά εύφλεκτο διεθνές περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος για την πατρίδα μας.

Υπ' αυτό το πρίσμα, λοιπόν, είναι απολύτως κρίσιμη και καθοριστική η σημασία των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Για το αύριο της ΕΕ, αλλά και το αύριο της Ελλάδας. Και γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με την αρμόζουσα σοβαρότητα την εκλογή εκείνων που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα χρόνια. Άρα, το κριτήριο του ψηφοφόρου δεν μπορεί να διαφέρει: Αυτές οι Ευρωεκλογές ισοδυναμούν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με εθνικές εκλογές. 

Αν θέλουμε να έχουμε ισχυρή παρουσία και συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, εάν επιθυμούμε τη συνέπεια και τη διεθνή αξιοπιστία, εάν το ζητούμενο είναι η σταθερότητα, η προστασία και προαγωγή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, τότε η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος.

Σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομα οποιουδήποτε από τους 42 υποψηφίους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, στηρίζουμε τη μόνη πολιτική παράταξη στην Ελλάδα που έχει ταυτιστεί, από ιδρύσεώς της μάλιστα και χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, διαχρονικά και απαρέγκλιτα, με το μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα. Χαλαρή ψήφος και πειραματισμοί με το μέλλον της πατρίδας δεν χωρούν σε αυτή την κάλπη.

* Ο Χάρης Θεοχάρης είναι Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.