Η δέσμευση και ο όρος του πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τους αγρότες
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Η δέσμευση και ο όρος του πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τους αγρότες

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθεί το κόστος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει με αντιπροσωπεία από τα μπλόκα των αγροτών στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ανάρτηση που κάνει κάθε Κυριακή στο Facebook, με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην επικείμενη συνάντησή του με τους αγρότες, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Επανέλαβε ωστόσο, ότι ο διάλογος θα γίνει με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί.

«Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα διαπιστώσετε- εκτενή ανασκόπηση της εβδομάδας, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Και σημείωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%».

«Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι' αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», έγραψε.

Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης

Στο αγροτικό και στη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα επικεντρώνεται ο πρωθυπουργός και σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News», όπου επαναλαμβάνει «πως ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης κι όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα».

Η δήλωση του πρωθυπουργού στη «Real News»

«Η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες και ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους.

Από το 2019, απαντάμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές. Εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες, δίνοντας, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία, ενώ θεσμοθετήσαμε και νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Επίσης, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυση με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Εμείς ήμασταν αυτοί που διαπραγματευτήκαμε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική και το ποσό που πήρε η χώρα μας, 19,3 δις €, έμεινε το ίδιο ακριβώς με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, υπέστησαν μείωση από 10-15%. Και εδώ είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την ΚΑΠ καλύτερη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν την έκθεση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. 

Εμείς επίσης, πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην τετραετία για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές.

Σε σχέση με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει είτε συνολικά. Το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με  κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμυρια ευρώ. Επίσης ανακοινώσαμε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Ανακοινώσαμε επίσης μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

Έχουμε πει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Μπορούμε να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ.

Έχουμε πει ξεκάθαρα όμως πως ο ανοιχτός διάλογος προϋποθέτει ανοιχτούς δρόμους και διάθεση συνεννόησης κι όχι εμμονή σε μαξιμαλιστικά αιτήματα. Κι ότι το δικαίωμα κάποιων να προβάλουν τα αιτήματά τους δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αναίρεση του δικαιώματος άλλων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση. Η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια τους πόρους που δημιουργεί η ελληνική οικονομία για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να μην νιώθουν άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν διαδηλώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ΜΜΕ ότι αδικούνται. Πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, έχουμε σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Λ. Αυγενάκης: Οι αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο με εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό

«Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα των αγροτικών προβλημάτων και έχει αποδείξει διαχρονικά ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, καθώς πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν με εμπιστοσύνη στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον αρνήθηκε ποτέ, ενώ θύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός, έχει κάνει εξαντλητικό και σε βάθος διάλογος με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, αλλά και με εκπροσώπους των μπλόκων, στο Δομοκό, στο Κάστρο Βοιωτίας, χθες είχε τετράωρη σύσκεψη με αγρότες στην Κρήτη και σήμερα θα παραστεί σε συσκέψεις αγροτών στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.

Βασικό στοιχείο για την επιτυχία του διαλόγου και την εξεύρεση λύσεων είναι, όπως σημείωσε ο υπουργός, να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν οι αγρότες τις δυνατότητες που προσφέρει για επίλυση των προβλημάτων το ενεργειακό το πακέτο μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Κάνοντας αναφορά στα 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στο πακέτο μέτρων για τα αγρο- φωτοβολταϊκά και τις αγροτικές ενεργειακές κοινότητες, που μεσοπρόθεσμα επιλύει οριστικά το πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λαμβάνει ευκαιριακά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως:

  • η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%,
  • η μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%,
  • η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ,
  • η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλουπου συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και φυσικά ηεπιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024).

Ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ ώστε η εφαρμογή της να είναι πιο ομαλή και λιγότερο πιεστική για τους αγρότες, σημειώνοντας ότι προστασία του περιβάλλοντος και πρωτογενής τομέας μπορούν να συμβαδίσουν.

Μια ακόμη απόδειξη της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα είναι και η προσπάθεια για ηλικιακή ανανέωση του κλάδου, θυμίζοντας ότι επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόσθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε νέο αγρότη που ξεκινά τη δραστηριότητά του, να ενισχυθεί με έως και 40.000 ευρώ. Επισήμανε δε, ότι η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός, ήταν η ενίσχυση του προγράμματος με 82 εκατ. ευρώ ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό οι 2.100 επιλαχόντες νέοι αγρότες.

Αναφερόμενος στους εκτεταμένους ελέγχους που γίνονται στο γάλα, σημείωσε ότι ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φαίνονται για τους κτηνοτρόφους καθώς η τιμή στον παραγωγό έχει ενισχυθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι άμεσα ξεκινούν έλεγχοι στο κρέας και στο μέλι, τόσο για την προστασία των κτηνοτρόφων και την αποτροπή ελληνοποιήσεων, όσο και την προστασία του καταναλωτή.

 

Κ. Χατζηδάκης: H κυβέρνηση μελετά τρόπους να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ΕΦΚ ή μέρος αυτής

«Απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα καταννοούμε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες. 

«Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και για αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκ. κόστος για το δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Στην Ελλάδα πάρα πολλές οικογένειες είναι αγροτικής καταγωγής, επομένως και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν και κάποια όρια», είπε αρχικά ο κ Χατζηδάκης, ερωτηθείς σε ποια από τα αιτήματά τους βάζει την υπογραφή του.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι «πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, που πάνε τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε. Πρέπει να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στον αγροτικό τομέα για να έχουν ένα μόνιμο και βιώσιμο εισόδημα». 

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το ραντεβού της Τρίτης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αγροτών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Οι ίδιοι θα καταλάβουν την καλή διάθεση της κυβέρνησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί τους. Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο με ανοικτούς δρόμους. Αν ακολουθήσουν και οι ίδιοι μία μετριοπαθή γραμμή, όπως ακολουθεί και η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε ένα αποτέλεσμα. Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες». 

Στ. Κελέτσης:Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και εμείς και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός

«Όπως αντιλαμβάνεστε το πλαίσιο είναι ήδη ως ένα βαθμό δεδομένο. Η κυβέρνηση έχει πει τις θέσεις της, από εκεί και πέρα, είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, τόσο ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και Η κυβέρνηση στο σύνολό της και ο ίδιος ο πρωθυπουργός» επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

Υπόμνημα με αιτήματα έδωσαν στη Ν. Κεραμέως οι αγρότες των Γρεβενών

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έδωσαν στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου των Γρεβενών, κατά την διάρκεια εκδήλωσης κοπής πίτας της ΝΔ Γρεβενών.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών ζήτησε την προσοχή της κυβέρνησης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την συνολική οικονομική και κοινωνική στήριξη της ΠΕ Γρεβενών η οποία, όπως επεσήμαναν, «φθίνει δημογραφικά, ερημώνει πληθυσμιακά και όσο περνά ο καιρός πτωχαίνει οικονομικά».

Οι αγρότες περίμεναν την υπουργό με παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών, όπου θα πραγματοποιείτο η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Γρεβενών της ΝΔ. Η κ. Κεραμέως υποσχέθηκε ότι «θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα ιδιαίτερα αιτήματα των αγροτών της περιοχής» και υπενθύμισε ότι «εκκρεμεί η συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας τους στο Μαξίμου» ενώ τόνισε ότι «υπάρχει θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης για την λύση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα».

Στάση αναμονής από τους αγρότες, παραμένουν στα μπλόκα

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες, τηρώντας στάση αναμονής, 48 ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής εκπροσώπων τους, με τον πρωθυπουργό αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα τους.

Σε αναμονή αλλά και σε εγρήγορση παραμένουν οι αγρότες της Καστοριάς, μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των συναδέλφων τους με τον πρωθυπουργό.

«Ευελπιστούμε ότι θα αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας μέσα από ένα θετικό αποτέλεσμα που θα βγεί από την σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποί μας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό», δήλωσε στην ΕΡΤο Μάνος Θωμάς, μέλος συντονιστικής επιτροπής αγροτών Καστοριάς .

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς ήρθε μια θεομηνία Daniel για να φέρει στην επιφάνεια παθογένειες τόσων ετών» αναφέρει ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Πλατυκάμπου.

Οκτάωρος αποκλεισμός της ΕΟ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής

Σε 8ωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά. .

Το προηγούμενο διάστημα έκαναν συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς. Το μπλόκο ενισχύθηκε καθώς ήρθαν και μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής. Από εναλλακτικούς δρόμους γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τέλος, διαμαρτυρία μπροστά στον Λευκό Πύργο, με άδειες κυψέλες έκαναν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης, τοποθετώντας τις κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης.