Η εκκρεμότητα του Επιτρόπου και οι κινήσεις Μαξίμου έως τη ΔΕΘ
Eurokinissi
Eurokinissi

Η εκκρεμότητα του Επιτρόπου και οι κινήσεις Μαξίμου έως τη ΔΕΘ

Στο Παρίσι, όπου είναι στραμμένο το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας σε «κατάσταση αναμονής» τις εκκρεμότητες, που υπάρχουν στην πρωθυπουργική ατζέντα. Στην πρώτη θέση, η επιλογή και, κυρίως, η ανακοίνωση του προσώπου, που η κυβέρνηση θα προτείνει για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα σύνθεση της Κομισιόν

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο Politico την επιθυμία του για «ένα χαρτοφυλάκιο που, από τη μία πλευρά, να αναδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά και από την άλλη τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», περιγράφοντας ουσιαστικά τη θέση, που επιδιώκει να λάβει η Αθήνα για την επόμενη πενταετία.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε ένα βήμα παρακάτω, απαντώντας ουσιαστικά και στο αίτημα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να σταλούν δύο ονόματα υποψηφίων επιτρόπων από τους ηγέτες, ώστε η ίδια να επιλέξει, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας». 

Οι ανακοινώσεις μετατίθενται πιθανότατα για την ερχόμενη εβδομάδα, με τη λίστα των υποψηφίων επιτρόπων να περιορίζεται και όλες τις πληροφορίες να δίνουν ως φαβορί τον Απόστολο Τζιτζικώστα, την ώρα, που άγνωστο παραμένει το χαρτοφυλάκιο, που τελικά θα προταθεί στην Ελλάδα. Ο Παύλος Μαρινάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του πρωθυπουργού, απαντώντας μόνο ότι «όταν υπάρξει αυτή η απόφαση από τον Πρωθυπουργό, θα ανακοινωθεί άμεσα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον «μια χώρα, η οποία ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, από εκεί που ήταν το πρόβλημα της Ευρώπης, πλέον κάθεται στο τραπέζι που προσπαθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα της Ευρώπης», υπενθυμίζοντας, μάλιστα ότι στην ομιλία μετά την επανεκλογή της, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν επεσήμανε μια σειρά από εθνικές προτάσεις, ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Είναι σαφές ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε μία θέση, με ισχυρές διευθύνσεις, αλλά και χρηματοδοτικούς πόρους, υπενθυμίζοντας ατύπως και το ρόλο, που διαδραμάτισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη στήριξη της υποψηφιότητας Φον ντερ Λάιεν και ως διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ

Όσο βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι επόμενες κινήσεις στο ευρωπαϊκό σκηνικό, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες κινήσεις και στη διάρθρωση των υπουργείων. Σε αυτό στοχεύουν και οι αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων, που ακολουθούν τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, μετά τις ευρωεκλογές. Οι επιλογές για τους νέους γενικούς γραμματείς έγιναν με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών δράσεων και της συνολικής απόδοσης των υπουργείων, ενόψει της νέας απαιτητικής περιόδου, που αρχίζει από τον Σεπτέμβριο. 

Με σημείο αναφοράς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση συνεχίζει με στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα, που άπτονται της καθημερινότητας, δίνοντας έμφαση στην επίλυση θεμάτων, που χρονίζουν, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αναθεώρηση του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας -μεταρρύθμιση, που βάζει τέλος στην πρακτική να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση πολίτες που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα και παροχές- η βελτίωση των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τα άτομα με αναπηρία, με την πρόβλεψη τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% να εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στον περίπου ενάμιση μήνα, που απομένει εν μέσω θερινής περιόδου, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που καθημερινά κινητοποιούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με την κατάληξη των πύρινων μετώπων να κρίνεται έως τώρα ικανοποιητική. Το δεύτερο είναι η επαρκής λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τα περιφερειακά νοσοκομεία να επιβαρύνονται επιπλέον τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω τουριστικής κίνησης και τον κίνδυνο οι ελλείψεις να αποδειχθούν μοιραίες, να μεγαλώνει.

Η ένταση μεταξύ υπουργείου υγείας και ιδιωτών ιατρών συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι θα πρέπει το ΕΣΥ να στηριχθεί έως ότου υπάρξουν μόνιμες λύσεις.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια