Η επιλογή Μητσοτάκη που «κρατάει» το ταμείο εν μέσω πανδημίας  

Η επιλογή Μητσοτάκη που «κρατάει» το ταμείο εν μέσω πανδημίας  

Είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πλέον δύσκολες εξισώσεις , στην οποία βρίσκεται μπροστά το Μέγαρο Μαξίμου. Μία άσκηση ετοιμότητας που δε θα υπήρχε, εάν δεν είχε εμφανιστεί ο κορονοιός. Το ερώτημα “μέχρι ποτέ αντέχει το δημόσιο ταμείο” αρχίζει και διατυπώνεται δειλά δειλά , μια και οι συνέπειες της πανδημίας στο οικονομικό πεδίο δείχνουν να είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχε αρχικώς υπολογιστεί.

Για να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ορισμένες παραμέτρους: 

- Όλοι αντιλαμβάνονται ότι λόγω αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το Κράτος χάνει απότομα έσοδα, ενώ λόγω των αυξημένων αναγκών για στήριξη της οικονομίας, το  δημόσιο ταμείο αυξάνει απότομα τις δαπάνες του. 

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κινήσεις και οι επιλογές θα πρέπει να γίνουν  με σύνεση, όχι μόνο για να μην εξαντληθούν τα διαθέσιμα, αλλά  κυρίως για να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι το κράτος θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

- Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν λάβει μία στρατηγική, όπως την ονομάζουν, απόφαση την αρχή της 4ετίας. Να επιδιώκουν να αυξάνουν  τα δημόσια έσοδα από διαφορετικές πηγές, εκτός των  φορολογικών εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η χώρα μας , από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι προχθές βγήκε τρεις φορές στις αγορές με έκδοση 7ετούς, 15ετούς και 10ετούς ομολόγου. Αντλήθηκαν από αυτές τις εκδόσεις 6,5 δις ευρώ, ενώ πέραν των τακτικών αποπληρωμών τοκοχρεολυσίων προς τα κράτη μέλη και τον ESM, έχουν αποπληρωθεί άλλα 2,7 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξοφλώντας το πιο ακριβό τμήμα δανείου του. 

Μόλις πριν από μερικά 24ωρα αντλήθηκαν άλλα 2 δις ευρώ με 7ετές ομόλογο, πετυχαίνοντας εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης, επιτόκιο 2%, πολύ μικρότερο από το 3,5% με το οποίο είχε δανειστεί η προηγούμενη κυβέρνηση το Φεβρουάριο του 2018 για αντίστοιχη έκδοση.

“Εάν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα και εάν δεν είχαμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία μας στην διεθνή κοινότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα είχαν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 8,5 δις ευρώ, οδηγώντας σε αδυναμία αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας” έλεγε στο liberal.gr καλά πληροφορημένη πηγή. 

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι πραγματοποιήθηκαν οι παραπάνω απολύτως στοχευμένες κινήσεις από το ελληνικό δημόσιο, αρμόδια στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην  υπάρξει αλόγιστη χρήση των αποθεμάτων. 

“Η Κυβέρνηση οφείλει να διαχειρίζεται με σύνεση το ταμείο του κράτους, που δεν ανήκει ούτε στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ούτε στον εκάστοτε Πρωθυπουργό” ήταν η φράση συνομιλητή του κ.Μητσοτάκη ο οποίος συμπλήρωνε με νόημα ότι “κλειδιά” στη διαχείριση της οικονομικής διάστασης της πανδημίας είναι η αξιοπιστία και οι κινήσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.