Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Η επόμενη μέρα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Όποιος περίμενε κάποια «φοβερή» είδηση από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, προφανώς και δε θα πρέπει να ήταν γνώστης του παρασκηνίου. Η συνάντηση λοιπόν επιβεβαίωσε όλους όσοι τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και κατά της μάχης χαρακωμάτων των δύο πλευρών. Μπορεί να μην γίναμε σοφότεροι από τα όσα συζήτησαν οι δύο άνδρες, με θέα τον Βόσπορο, όμως αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά ότι το να ανταλλάσεις απόψεις ακόμα και όταν διαφωνείς με τον συνομιλητή σου, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν γνώριζαν εκ προοιμίου ότι δε θα συμφωνήσουν στα «καυτά» θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα τόσο στο Κυπριακό όσο και στις γνωστές τουρκικές θεωρίες περί αποστρατικοποίησης των νησιών το χάσμα επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της συζήτησης, κοινή θέση ήταν ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι ειδικά σε αυτή την τόσο ταραγμένη παγκοσμίως περίοδο. 

Τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο Τ. Ερντογάν συμφώνησαν ότι μετά την ρωσική εισβολή και τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η περιοχή της Μεσογείου θα πρέπει να μείνει μακριά από εντάσεις. Διαπίστωση που προφανώς μένει να αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί. 

Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι το γεύμα συνοδεύθηκε και από «πρακτικά» αποτελέσματα, έστω και αν αυτά συνοδεύονται με αρκετούς αστερίσκους. Πιο συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, κίνηση που εφόσον πραγματοποιηθεί θα ισοδυναμεί με ουσιαστικό βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων. Η κοινή αυτή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν όμως η ένταση από πλευράς Άγκυρας είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί για άγνωστη ημερομηνία στο μέλλον. 

Για να γίνει όμως πράξη, θα πρέπει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην οξυνθούν στους προσεχείς μήνες, όπως επισήμαναν Κυρ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν. Οι δύο τους μάλιστα έθεσαν ως πρώτη προϋπόθεση  την επανέναρξη της συζήτησης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τον Απρίλιο στην Άγκυρα. Μια μικρή μεν αλλά ενδεικτική κίνηση  που θα αποδείξει στην πράξη το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος εννοεί τα όσα υποστήριξε το μεσημέρι της Κυριακής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες Κυρ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν προέταξαν την «συμμαχική» λογική, μια και ως δύο χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το τετ α τετ άλλωστε άρχισε από το Ουκρανικό και επεκτάθηκε στα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος. 

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα της συνάντησης προφανώς και δε διαγράφει την προκλητική στάση της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, την τοποθετεί απέναντι στις ευθύνες της, σε μία περίοδο που ο κόσμος αλλάζει και τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν.