Η κυβέρνηση παραδέρνει σε συμπληγάδες, ενώ ο χρόνος στερεύει

Η κυβέρνηση παραδέρνει σε συμπληγάδες, ενώ ο χρόνος στερεύει

Tου Γιάννη Σιδέρη

«Τα καλά νέα από Moscovici είναι ότι προλαβαίνουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση μέσα στο Φλεβάρη – τα κακά νέα από Moscovici είναι ότι πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε την αξιολόγηση τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο».

Αυτή ήταν η επιγραμματική συμπύκνωση στο twitter, της συνάντησης που είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Pierre Moscovici, ο οποίος καταφτάνει σήμερα στη χώρα μας, και θα συναντηθεί τόσο με τον κ. Τσακαλώτο, όσο και με τους κ. και Παυλόπουλο, Τσίπρα και Μητσοτάκη. 

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, δεν έχει πλέον χείρα βοηθείας να τείνει. Έρχεται με το δάκτυλο πατημένο στο κουμπί το συναγερμού, προκειμένου να πείσει την ελληνική κυβέρνηση ότι η ώρα να κλείσει η αξιολόγηση είναι τώρα.

Είναι μια προειδοποίηση στο άκρο του χρόνου, αλλά δεν φταίει ο Επίτροπος γι αυτό. Από τον Ιούνιο είχε προβεί σε ανάλογη προειδοποίηση, να κλείσουμε την αξιολόγηση ως το τέλος του χρόνου. Όμως η γενναία μας κυβέρνηση, που δεν τη σκιάζει δυτική φοβέρα καμιά, άφηνε το χρόνο να περνάει, πουλώντας αντι- ΔΝΤ τσαμπουκά, ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, και βρέθηκε απροετοίμαστη, ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο, που είναι υποτίθεται το ισχυρό της πεδίο. Ήταν, αλλά μάλλον όσον ο αέρας, πήγαινε πρίμα.

Προχθές ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε ως διαπραγματευτικό τέχνασμα (και το μαρτύρησε) τη ρήση του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει μέτρα ούτε ένα ευρώ. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε διαβεβαιώνοντας ότι «σταθερή θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας».

Με όπλο τους αριθμούς της Κομισιόν 

Ως επιχείρημα στο οπλοστάσιό της η κυβέρνηση έχει «τα νέα δεδομένα» που έχουν προκύψει και από τους δείκτες της Κομισιόν, κυρίως τις προβλέψεις, ότι αν κλείσει η αξιολόγηση, το 2017 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%. Οι προβλέψεις όμως είναι αφερέγγυες, παρότι ο κ. Moscovici στην εφημερίδα «Les Echos» δηλώνει «Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας».

Σαφώς η Κομισιόν έχει την αρμόζουσα επιστημοσύνη, αλλά οι αριθμοί στον τομέα της ανάπτυξης είναι ευμετάβλητοι, καθώς είναι ευεπηρέαστοι στην πολιτική ατμόσφαιρα, και εξ αυτής, η ανάπτυξη καθίσταται πάντα ετοιμόρροπη. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 14 η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, και 3,7% για το 2016. Δεν άρεσε στο λαό… γιατί έπρεπε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, και… ενέσκηψε ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της πολιτικής του οποίου, άλλαξαν οι ενθαρρυντικοί αριθμοί . Τώρα η ανάπτυξη για το 16 εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κάτω του 0,5%. Οι δείκτες καταδεικνύουν επίσης επιδείνωση στο κλίμα του τραπεζικού τομέα (προβληματικά δάνεια, εκροή καταθέσεων), και το μόνο θετικό ήταν τα έσοδα, για τους γνωστούς λόγους.

Βέβαια η αγωνιώδης προτροπή Moscovici να κλείσει η αξιολόγηση στις 20/2, είναι μία από τις όψεις των εμπλεκόμενων στον ελληνικό λαβύρινθο. Ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, έδειξε πιο άνετος δήλωσε ότι «Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα για το προσεχές Eurogroup στις Βρυξέλλες» (σ.σ. της 20ής Φεβρουαρίου). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερμήνευσε κατά το δοκούν τη δήλωση, ότι αναφερόταν στο τεχνικό σκέλος της αξιολόγησης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής V. Dombrovskis, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, θεωρεί ότι οι δείκτες πήγαν καλά αλλά η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε «κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση». Ο κ. Dombrovskis έθεσε βέβαια και τον δάκτυλο επί του τύπου των ήλων, κάτι που ήδη γνωρίζουμε: «η υλοποίηση ήταν πάντα η Αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών προγραμμάτων».

Η κυβέρνηση είναι ενθαρρυμένη, ιδιαίτερα με τις δηλώσεις Dombrovskis περί των θετικών αριθμών, «τα είπε όλα, τι να πω εγώ;», είπε στο liberal στέλεχος του Μαξίμου.

Ιλαροτραγωδία ανακοινώσεων

Και ενώ είμαστε πάλι επί ξύλου κρεμάμενοι, άρχισε η συνήθης ιλαροτραγωδία με τον χαροτοπόλεμο των ανακοινώσεων. Η κυβέρνηση δια του Γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έδωσε το έναυσμα, και το περιέφεραν επωνύμως στελέχη της, ότι «ο Μητσοτάκης φόρεσε τη φανέλα του ΔΝΤ», ενώ η Φώφη Γεννηματά, που χρημάτισε υπουργός σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τους Μητσοτάκη και Τσίπρα ως «υποτακτικούς του Schaeuble» - (όχι βέβαια ότι οι ΝΔτες δεν θα χρησιμοποιούσαν την ίδια γλώσσα σε ανάλογη περίπτωση).

Η κρίση και όσα υφιστάμεθα δεν μας έκανε πιο σοβαρούς. Δεν το εννοούμε με την έννοια ότι έπρεπε να γίνουν πιο διαλλακτικές μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις. Εννοούμε να κάνουν δηλώσεις και να εκδίδουν ανακοινώσεις που να έχουν συνάφεια με την πραγματικότητα.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια