Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – Από προστάτης αδυνάμων... δημιουργός φτώχειας

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ – Από προστάτης αδυνάμων... δημιουργός φτώχειας

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ένα από τα βασικά προεκλογικά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που κέρδισε ήταν πως θεωρούσε προνομιακό του χώρο την προστασία των αδύναμων της χώρας.

Παράλληλα σε ολόκληρο το διάστημα της διακυβέρνησής του, από την αρχή μέχρι και σήμερα, με άλλοτε κομψό και άλλοτε πιο άγαρμπο τρόπο προχωρά σε  διαιρέσεις και συγκρούσεις στη λογική «φτωχοί-πλούσιοι», κρατώντας πάντα για τον ίδιο την ιδιότητα του υπερασπιστή των φτωχών.

Δυστυχώς για το κυβερνών κόμμα η πραγματικότητα δείχνει να είναι διαφορετική. Απόδειξη ο Ο.Ο.Σ.Α. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη μελέτη του διεθνούς οργανισμού, η υπερφορολόγηση στη χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έμμεση φορολογία, η οποία πλήττει κατά τεκμήριο τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Με άλλα λόγια το μόνο που καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του είναι οι φτωχοί να πολλαπλασιάζονται και να γίνονται φτωχότεροι. 

Ο παραπάνω συλλογισμός αποτελεί βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι με μερικά α λα καρτ επιδόματα και μερικές διακηρύξεις που μένουν στα λόγια μπορεί να μασκαρέψει την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες.  Ως συνήθως τον αντιπολιτεύεται η ίδια η πραγματικότητα. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι κοινωνικές ανισότητες μεγάλωσαν. Η γενιά των 360 ευρώ είναι εδώ» τονίζουν συνομιλητές του κ.Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας ότι «εργασιακά δικαιώματα παραβιάζονται και η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων.Με υπογραφή Τσίπρα, από το 2020, εργαζόμενοι των 450 ευρώ θα πληρώνουν για πρώτη φορά φόρο.Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για προστασία των πιο αδύνατων, είναι σαν να βγάζει με θράσος τη γλώσσα στην κοινωνία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία μέσα από την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ήταν το πως  το μέρισμα της ανάπτυξης που θα έρθει μέσω από τη δική της πολιτική, θα μπορεί να μοιραστεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο σε όλους τους πολίτες. Ερώτημα που αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα της πρότασης του κ. Μητσοτάκη για την έξοδο της χώρας από την κρίσή.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης : 

«Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί τεράστια πληγή. Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα»…. «Για εμάς η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της κοινής μοίρας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε εννιά προτάσεις, για τις οποίες δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει:

  1. Τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία:Προτεραιότητες σε τρεις άξονες: Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και του πτωχευτικού κώδικα.
  2. Ασφαλιστικές εισφορές:Μείωση από τον πρώτο χρόνο στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
  3. Μείωση Φ.Π.Α.:Εισαγωγή δύο συντελεστών 11% και 22% (από 13% και 24% σήμερα).
  4. Λιτό και αποτελεσματικό Κράτος.Ενίσχυση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο. Καμία απόλυση. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα για αποφυγή μελλοντικών προσλήψεων.
  5. Ενίσχυση της αγοράς ακινήτων: Έμφαση στην «δεύτερη κατοικία», προσφέροντας φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Επιπλέον, εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια και απλοποίηση  της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης  που  κατέβαλε ο ιδιοκτήτης για την αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών. 
  6. Στήριξη του πρωτογενή τομέα:Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%. Παροχή κινήτρων ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων (Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμοί).
  7. Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου: Όταν μια επένδυση σέβεται το αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και δικαιώνεται στα δικαστήρια, αυτή θα προχωρά και δεν θα χάνονται έσοδα και θέσεις εργασίας.
  8. Επιβράβευση των συνέπειας:Εισαγωγή του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, με κίνητρα για μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.
  9. Καλύτερα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

Αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές.

Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του βασικού μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για τους νέους. Με εγγύηση της διοικητικής και διαχειριστικής του αυτοτέλειας. Κατάργηση των νόμων Μπαλτά - Φίλη - Γαβρόγλου.Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους. 

Προώθηση συνταγματικής αναθεώρησης για δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Οι εννιά αυτές δεσμεύσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, περιλαμβάνονται στο ευρύτερο σχέδιο το όποιο έχει εκπονηθεί από την Πειραιώς, το οποίο έχει τρεις προτεραιότητες:

– Τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας μέσα από  έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.

– Τη μείωση των φορολογικών βαρών και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους

– Τη στήριξη των νέων ανθρώπων και των αδύναμων πολιτών.