Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της διάσκεψης του Μονάχου - Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της διάσκεψης του Μονάχου - Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Στο Μόναχο ετοιμάζονται να καταφθάσουν σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, σε μία περίοδο που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι «η κατάσταση κρέμεται από μία κλωστή». 

Ηγέτες από όλον τον κόσμο λοιπόν και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών θα δώσουν το παρών στη Βαυαρική πρωτεύουσα από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της 58ης διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια.  

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία, τονίζοντας από τη μία την ανάγκη σταθερότητας σε μία κρίσιμη συγκυρία και από την άλλη την τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έχει ακόμα καθοριστεί θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές διμερείς επαφές στο περιθώριο της διάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, έχουν ήδη απαντήσει θετικά ως προς τη συμμετοχή τους σημαντικοί «παίχτες» της διεθνούς σκηνής. Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ.α. 

Παρά την έντονη φημολογία περί συμμετοχής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τελικώς αυτό δε θα συμβεί, κάτι που έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με πληροφορίες να θέλουν τις ΗΠΑ να εκπροσωπούνται στη διάσκεψη σε υψηλό επίπεδο, με περισσότερες λεπτομέρειες να γίνονται γνωστές τα επόμενα 24ωρα. 

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ειδικών σε ζητήματα ασφαλείας, εξοπλισμών και άμυνας. Είναι η πλέον σημαντική διοργάνωση στο είδος της παγκοσμίως. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μία συνάντηση με σκοπό τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες αφού δεν επιτρέπεται η τηλεοπτική κάλυψη και δεν εκδίδεται τελικό ανακοινωθέν.

Στη Διάσκεψη συναντώνται κάθε χρόνο επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής επιχειρήσεων, ειδικοί στην ασφάλεια και διπλωμάτες. 
Τα συμπεράσματα των συζητήσεων και των κλειστών τετ α τετ δεν δημοσιοποιούνται, κάτι που από μόνο του ενισχύει την ουσία των συναντήσεων.