Η ρελάνς Μητσοτάκη στον Τσίπρα για το Σκοπιανό και ο κομματικός «τζόγος» του ΣΥΡΙΖΑ με την Μακεδονία

Η ρελάνς Μητσοτάκη στον Τσίπρα για το Σκοπιανό και ο κομματικός «τζόγος» του ΣΥΡΙΖΑ με την Μακεδονία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε παρτίδα σκάκι για γερούς παίχτες εξελίσσεται η διαχείριση εντός Ελλάδας της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ.

Όποιος διάβασε πίσω από τις γραμμές την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών αντιλήφθηκε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθόρισε την στρατηγική των κινήσεων του κόμματός του, σε ένα ζήτημα ιδιαιτέρως κρίσιμο για τη χώρα αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ευαίσθητο και για την ίδια την ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως θέση της ΝΔ είναι η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν έμεινε εκεί, συμπληρώνοντας πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η «κόκκινη γραμμή» όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι στο Βουκουρέστι περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα:

- Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

- Erga omnes για όλες τις χρήσεις έναντι όλων

- Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού. Όπως μάλιστα διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές η αποκήρυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσα μέσω μίας διμερούς συμφωνίας, η οποία θα υιοθετηθεί κατόπιν από τον ΟΗΕ.

Με το συγκεκριμένο τρίπτυχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τη δική του πρόταση προκειμένου η ΝΔ να πει συζητήσει μία ενδεχόμενη λύση, καταθέτοντας ένα συνολικό πλαίσιο που καλύπτει όλες τις παραμέτρους και τις απόψεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τοποθέτηση, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, περιείχε έντονο το στοιχείο της υπευθυνότητας και του πατριωτισμού, βάζοντας την συζήτηση στο πυρήνα του προβλήματος, καθώς θα πρέπει να αναλυθεί το σύνολο του πακέτου του Βουκουρεστίου και όχι μόνο το όνομα. «Η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να ασχοληθεί μόνο με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επιχειρώντας να στριμώξει την ΝΔ.Το γνωρίζουμε και δε θα το επιτρέψουμε».

Με αυτή τη φράση συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνει την εκτίμηση που υπάρχει στην οδό Πειραιώς, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες γύρω από τη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντάξει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, όπως οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ, στον κομματικό του σχεδιασμό. «Ασχολείται με το ζήτημα όχι με πατριωτικούς όρους όπως ο Κώστας Καραμανλής, αλλά με μικροπολιτικούς» είναι το σχόλιο γαλάζιας πηγής.

Τον προβληματισμό τους για το ότι η πίεση του κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνει αναφορικά με τις εξελίξεις με τα Σκόπια εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τομεάρχες που προέρχονται από την Μακεδονία. Ο Γιώργος Γεωργαντάς και η Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσαν πως πολλοί κάτοικοι της Μακεδονίας δεν αντιλαμβάνονται τα περί συνθέτης ονομασίας, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως δεν ήταν καλό ότι ακούστηκε πως γαλάζια στελέχη δε θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενα συλλαλητήρια.

Η Ντόρα Μπακογιάννη λαμβάνοντας το λόγο αφού επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο, εντόπισε φαινόμενο διγλωσσίας εντός του υπουργικού συμβουλίου. «Όταν υπάρχουν δυο γραμμές αδυνατίζει η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η κυβερνητική θέση παραμένει θολή, θα πρέπει η κυβέρνηση να μας εξηγήσει ποια είναι η θέση της. Ο λόγος που δεν ενημερώνει τα κόμματα είναι γιατί θα φανούν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους της» σημείωσε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός εξωτερικών.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρού λόγου εκ μέρους της ΝΔ και σημείωσε ότι ήταν σωστή η επιλογή να αναδειχθεί η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου.

Ο Κώστας Καραμανλής πρότεινε να μην κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις στελέχη που δεν γνωρίζουν καλά το θέμα. Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά λυπηρό για το έθνος, όπως είπε, να διαπραγματεύεται αυτή τη συμφωνία η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΝΔ. Απών από την συνεδρίαση εξαιτίας προγραμματισμένου ταξιδιού στις ΗΠΑ ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως προανήγγειλε την σύγκλιση των θεσμοθετημένων οργάνων του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ΝΔ, με δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα γαλάζια μέλη. Απαραίτητη προϋπόθεση η κατάθεση κοινής πρότασης από την κυβέρνηση.