Η στρατηγική Μητσοτάκη για τη μείωση του πλεονάσματος

Η στρατηγική Μητσοτάκη για τη μείωση του πλεονάσματος

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και ξαφνικά εν μέσω θέρους προέκυψε ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός ανακοινώθηκε ότι θα κάνει σειρά επισκέψεων σε πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης, προκαλώντας ερωτήματα τόσο για τον σκοπό όσο κυρίως για την χρονική συγκυρία. 

Τι προέκυψε και η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Εμανουέλ Μακρόν πριν ακόμα καλά καλά καθίσει η σκόνη από την επικράτησή της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή οι συγκεκριμένες επιλογές έχουν διττό σκοπό και μόνο τυχαίες δεν είναι:

- Από τη μία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική δημοκρατία,

- Από την άλλη η ανάγκη για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προτεραιότητες και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο έχει θέσει ο πρωθυπουργός και προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, και ασφαλώς έχει τη δική της αξία η συγκεκριμένη πληροφορία, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο Μητσοτάκη είναι σε γνώση ΚΑΙ των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών ΚΑΙ των μεγαλύτερων διεθνών Οργανισμών ΚΑΙ των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, σημείο-κλειδί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ποια όμως είναι τα βήματα, τα οποία επιδιώκει να ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία αυτή της στρατηγικής; Ποια είναι τα βήματα σε αυτόν τον οδικό χάρτη;

- Σημείο εκκίνησης είναι η πιστή εφαρμογή του σχεδίου της ΝΔ. Χωρίς αποκλίσεις, χωρίς αστερίσκους και κυρίως χωρίς καθυστερήσεις που θα δώσουν αφορμή για συζητήσεις.

- Δεύτερο στάδιο, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας από τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Τρίτο στάδιο, η έναρξη της συζήτησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Κανείς στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν δείχνει αυτή την στιγμή να βιάζεται ούτε και να θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις σε σχέση με την στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κομβικό σημείο, το οποίο θα αποτελέσει και διαβατήριο για τις όποιες εξελίξεις αποτελεί η πιστή τήρηση του προγράμματος για το 2019 και για το 2020. Μέσα στο 2020, όπως λένε οι πληροφορίες, θα γίνει η κρίσιμη επαφή όπου θα κρίνει και την έκβαση αυτού του τόσου σημαντικού ζητήματος για τη χώρα. Μέχρι τότε όλα θα πρέπει να κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, δίνοντας παράλληλα όμως μεγάλες “ανάσες” στην ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία από την δεκαετή μέγγενη των μνημονίων.