Κυρ. Πιερρακάκης: 2,3 δισ. για 220 ψηφιακά έργα που θα φέρουν ένα άλλο κράτος στα χέρια μας

Κυρ. Πιερρακάκης: 2,3 δισ. για 220 ψηφιακά έργα που θα φέρουν ένα άλλο κράτος στα χέρια μας

Στα μεγάλα ψηφιακά έργα που θα αλλάξουν την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου του υπουργείου που έχει αναλάβει στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ.

«Καταφέραμε νομίζω και κάναμε κάποια πράγματα γρηγορότερα από τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι «το gov.gr ιδρύθηκε στους εννέα μήνες αυτής της κυβέρνησης».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «τρεισήμισι χρόνια μετά έχουμε, θα έλεγα εάν έπρεπε να το ποσοτικοποιήσω, τρία βασικά πεπραγμένα σε αυτόν τον τομέα των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών».

«Σήμερα είναι 1.500» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης αναφερθείς στις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ στην αρχή της διακυβέρνησης ξεπερνούσαν μόλις τις 500. «Τι παρήγαγε ο τριπλασιασμός των υπηρεσιών; Επί 100 στις χρήσεις. Είχαμε 8,8, εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018, έχουμε 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος. Το διαιρείς με τον πληθυσμό και αποτυπώνει τις ουρές που απέφυγες. Και αυτό από μόνο του είναι το μέγεθος της όλης αυτής μεταρρύθμισης.»

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι «έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ., πάνω από 400 εκατ. σε ενισχύσεις, περισσότερα από 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε άλλα 600 εκατ. σε διαγωνισμούς».

«Έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ., πάνω από 400 εκατ. σε ενισχύσεις, περισσότερα από 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε άλλα 600 εκατ. σε διαγωνισμούς», διαμήνυσε ο υπουργός.

«Ταυτόχρονα, βέβαια, οι αλλαγές δεν έχουν μείνει μόνο στο στενό χώρο των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών. Στις Τηλεπικοινωνίες, επίσης, υπάρχει αυτή η διπλή εικόνα που ξέρετε. Στην κινητή τηλεφωνία να είμαστε κάπου 25η στον κόσμο, ενώ στη σταθερή να είμαστε 93η – 94η– 95η. Στην κινητή τηλεφωνία κάναμε την πιο καινοτόμο δημοπρασία φάσματος στην Ευρώπη και μία σίγουρα από τις πιο καινοτόμες στον κόσμο μέσα από τη δημιουργία του «Φαιστός» και το πώς επενδύουμε στο 5G. Στη σταθερή ξεκινήσαμε από 270 χιλιάδες γραμμές Fiber to the Home στο τέλος του 2019 για να είμαστε σήμερα 1,15 εκατομμύρια, από έναν παρονομαστή 4,8 εκατομμύρια δυνητικών γραμμών που θα καλυφθεί μέχρι το 2027 από τις ιδιωτικές επενδύσεις και από το Ultra Fast Broadband», πρόσθεσε. 

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «όλα αυτά βέβαια ήρθαν, όπως είπα, μέσα σε ένα καθεστώς κρίσεων. Από το 13033 που στήθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο μέχρι το Σύστημα Εμβολιασμού που στήθηκε σε επτά εβδομάδες».