Καμπάνια του Ποταμιού για τους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται

Καμπάνια του Ποταμιού για τους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους, αλλά παραμένουν απλήρωτοι από 3 έως και 15 μήνες, αναφέρει το Ποτάμι, αναφορικά με την καμπάνια του για την απλήρωτη εργασία: «Σπάνια αντιδρούν. Άλλωστε, η μεγάλη ανεργία είναι φόβητρο για όλους. "Παραιτήθηκες και μετά που πας;"».  

Το Ποτάμι ενημέρωσε ότι επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απλήρωτης εργασίας που μέρα με την μέρα γιγαντώνεται. Τονίζει ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά «θέλουμε και την βοήθεια σου. Πες μας την δική σου ιστορία απλήρωτης εργασίας και στείλε μας, αν έχεις, και την πρόταση σου. Μην μένεις σιωπηλός».

Το Ποτάμι έχει αναρτήσει στην Ιστοσελίδα του ένα ερωτηματολόγιο που μπορούν να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν ανώνυμα ή επώνυμα καταθέτοντας τη δική του ιστορία απλήρωτης εργασίας. Δείτε παρακάτω link:

http://topotami.gr/doulevis-plironese/

Στην εκστρατεία του Ποταμιού με αντικείμενο την απλήρωτη εργασία, αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας. Όπως δήλωσε:

«Ξεκινάμε μια μεγάλη καμπάνια για την απλήρωτη εργασία, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Έχουμε πολλά προβλήματα και η ανεργία, η μαύρη εργασία και η απλήρωτη εργασία είναι τεράστια προβλήματα. Σε πάρα πολλές επιχειρήσεις -των Media, της εστίασης, της ενέργειας και πολλών άλλων- οι άνθρωποι δουλεύουν και δεν πληρώνονται για μήνες και αυτό έχει γίνει καθεστώς επειδή και οι άνθρωποι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.

Λένε "να το καταγγείλω, να φύγω από τη δουλειά αλλά που θα πάω;". Κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την απλήρωτη εργασία. Μια από τις προτάσεις που έχουμε είναι η εξής: Πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους παρότι το κράτος τους χρωστάει λεφτά. Το κράτος έχει αρκετά δισεκατομμύρια που χρωστά στις επιχειρήσεις.

Εμείς λέμε ότι αυτά τα χρήματα που οφείλει το κράτος και που δεν μπορεί να τα αποδώσει στις επιχειρήσεις να είναι εγγυήσεις στην τράπεζα για να πάρουν οι άνθρωποι λεφτά από την τράπεζα μόνο για μισθοδοσία. Ο επιχειρηματίας δηλαδή να μην μπορεί να πάρει λεφτά. Μέχρι τώρα δεν μπορεί να πάρει κάποιος λεφτά βάζοντας ως εγγύηση τα λεφτά που του χρωστάει το δημόσιο.

Εμείς λέμε αυτό να αλλάξει υπέρ των εργαζομένων. Είναι μια μελετημένη πρόταση απ΄ αυτές που συνηθίζει να κάνει το Ποτάμι που δίνει μια διέξοδο σε ένα τμήμα των επιχειρήσεων. Και είναι πολλές άλλες προτάσεις που θα κάνουμε αύριο, ενώ θα καταθέσουμε και ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Ελπίζω να έρθει να μας απαντήσει».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε και σχετική ανάρτηση στο Facebook:

«"Δεν έχω λεφτά για να βγω έξω. Δεν έχω καν 1.40 για το μετρό. Έχω να πληρωθώ τρεις μήνες. Δουλεύω και δεν πληρώνομαι". Είναι μερικές από τις φράσεις που ακούς όλο και πιο συχνά. «Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για ενοίκιο ούτε για φαγητό». Και δεν είναι ψέμα. Οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις ΔΕΝ πληρώνουν. Άλλες έχουν σταματήσει από πέρυσι. Άλλες καθυστερούν δύο και τρεις μήνες. Και άλλες -στην καλύτερη περίπτωση- δίνουν έναντι. «Δυο κατοστάρικα για να βγει ο μήνας». Υπάρχει λύση; Και δε μιλώ για την αναθέρμανση της αγοράς που απ'' ότι φαίνεται, με αυτούς που μπλέξαμε, αργεί πολύ. Σήμερα υπάρχει λύση; Το Ποτάμι ξεκινάει εκστρατεία για τα δικαιώματα αυτών που δουλεύουν και ΔΕΝ πληρώνονται.

Κάποιες από τις προτάσεις μας:

- οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για τρεις μήνες, να ενταχθούν σε προγράμματα αντίστοιχα με αυτά του ταμείου ανεργίας ώστε να λαμβάνουν ένα «επίδομα επισφαλούς εργασίας» το οποίο θα συμψηφιστεί σταδιακά με τους μισθούς τους, όταν ξεκινήσει ξανά η μισθοδοσία τους

- οι τράπεζες να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει το δημόσιο με την προϋπόθεση ότι όλη η δανειοδότηση θα πηγαίνει σε μισθούς.

(Προσοχή: τα χρέη του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις υπολογίζονται σήμερα στα 7 δισεκατομμύρια και οι επιχειρήσεις ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρέη του δημοσίου ως εγγυήσεις για δάνεια)

Υπάρχουν λύσεις λοιπόν και αυτές θα αναδείξουμε τις επόμενες μέρες.

Αν θέλεις να βοηθήσεις μπες εδώ και πες μας τη δική σου ιστορία απλήρωτης εργασίας αλλά και την πρότασή σου».