Το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ και η μάχη με τη στεγαστική κρίση
Eurokinissi
Eurokinissi

Το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ και η μάχη με τη στεγαστική κρίση

Με την ατζέντα προσανατολισμένη στο κοινωνικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει τις πρώτες συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τους συνεργάτες του, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά τις επόμενες ώρες τις καθιερωμένες επαφές, ως είθισται, πριν τη μετάβασή του στην έκθεση, καθώς το δίπτυχο καθημερινότητα και στέγη, συμπληρώνει η πάγια στόχευση της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας, μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα μιλήσει σε εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή ανάπτυξη.

Η ρευστότητα, που καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι δημοσιονομικοί κανόνες, που επιστρέφουν μετά από μία τριετία χαλαρότητας, καθώς και η αβεβαιότητα, που προκύπτει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δεν αφήνουν περιθώρια «επαναφοράς» του πάλαι ποτέ «καλαθιού της ΔΕΘ», με την παραδοσιακή του έννοια.

Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει από το βήμα της ΔΕΘ στο κυβερνητικό πρόγραμμα με επίκεντρο μεταρρυθμίσεις, που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών -με την υγεία και την περαιτέρω ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, την παιδεία, τις μεταφορές και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των λεωφορείων, την περαιτέρω ψηφιοποίηση των συναλλαγών με το δημόσιο και την κατάργηση της «ψηφιακής γραφειοκρατίας», να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις- αλλά και σε πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας -μέσω της ενίσχυσης των νέων οικογενειών και της εξομοίωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, καθώς και με μέτρα στήριξης, όπως η πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και η αύξηση του επιδόματος τέκνων, να προτάσσονται ως λύσεις με χειροπιαστά και μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλέγμα πολιτικών, η κυβέρνηση προσθέτει, ιεραρχώντας, μάλιστα ως ιδιαίτερα σοβαρό, το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», από το οποίο οι ωφελούμενοι της πρώτης φάσης φθάνουν τους 10.000, αναμένεται να έχει συνέχεια, με στόχο τη διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων, ώστε και οι πολίτες ηλικίας 40-50 ετών να μπορούν να συμμετάσχουν, υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους» με αύξηση του προϋπολογισμού από 10 σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025, ενώ ήδη έχει αυξηθεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα από φέτος για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Περιφέρειας κατά 500 ευρώ επιπλέον.

Παράλληλα, αναμένονται και τα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά και νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» ως κίνητρο για την προσφορά στην αγορά των κατοικιών, που σήμερα παραμένουν κλειστές.

Η επιστροφή στους καθημερινούς ρυθμούς από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να επαναφέρει στο επίκεντρο και το θέμα της ακρίβειας, γεγονός, που στην κυβέρνηση γνωρίζουν, αναζητώντας τρόπους για την αντιμετώπισή του. Το οικονομικό επιτελείο διερευνά τις δυνατότητες, που υπάρχουν, κυρίως αν επιμείνουν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, ενώ και το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου, δημιουργώντας το καλάθι του μαθητή.

Η περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών παραμένει ζητούμενο, ενώ έχουν προαναγγελθεί και αναμένεται να περιληφθούν στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση των συντάξεων, η μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ για τον Δεκέμβριο προγραμματίζεται να δοθεί εκ νέου το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την ετήσια αύξηση.

Η περίοδος, που ξεκινά με αφετηρία τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να αποτελέσει μια κομβική καμπή για την κυβέρνηση, που καλείται να παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό έργο, με αντίκτυπο και στην εικόνα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Οι πρώτες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου θα δώσουν το πρώτο στίγμα για τις τάσεις των πολιτών και θα αναδειχθούν σε «εργαλείο» και για τις κυβερνητικές επιλογές το προσεχές διάστημα.