Κρίσιμη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με αγρότες: Τα 2+1 μέτρα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός
Eurokinissi
Eurokinissi

Κρίσιμη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με αγρότες: Τα 2+1 μέτρα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσέρχεται η κυβέρνηση στο ραντεβού της Τρίτης (12:00) με τους αγρότες, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεν διαμηνύσει πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού», ξεκαθάρισε δε πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα». 

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι μία ώρα αργότερα, στις 13:00, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Φιλοδοξία, φυσικά, της κυβέρνησης είναι το ζήτημα να λυθεί, ει δυνατόν, και στη συνάντηση της Τρίτης και για τον λόγο αυτό εξετάζεται ένα μικρό πακέτο ενισχύσεων, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και με προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς τις τελευταίες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όλοι προσβλέπουμε στην αυριανή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα σε κλίμα διαλόγου και κατανόησης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού, αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα συνολικότερα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας», δήλωσε με τη σειρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης βρίσκονται - μεταξύ άλλων - είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την οποία εξετάζεται ένα μέρος της, πιθανότατα το 30%, να δοθεί προκαταβολικά στους αγρότες, το επόμενο διάστημα, σύντομα, και το υπόλοιπο να δοθεί σε δόσεις. 

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Φαίνεται να εξετάζεται και κάποια επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση αυτή να αφορά τους παρόχους ενέργειας. 

Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα στήριξης για τους αγρότες που αφορούν το πετρέλαιο και το ρεύμα:

  • Προκαταβολή 30% από τα 82 εκατ. της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
  • Αύξηση της έκπτωσης στο ρεύμα από την ΔΕΗ, από το 10%, στο 15-18% για όλους τους αγρότες και όλο το χρόνο
  • Στο τραπέζι και η επιδότηση του πετρελαίου από το Ταμείο Ρύπων, όπως συνέβη με τα νοικοκυριά

«Δεν ερχόμαστε για καφέ και φωτογραφία»

Την ίδια στιγμή, σε όλη την επικράτεια οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με ελληνικές σημαίες και κορναρίσματα τα τρακτέρ μπήκαν στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, όπου τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου Ε65, από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

«Απαιτούμε άμεση λύση, δεν προσερχόμαστε στον διάλογο για φωτογραφία με τον πρωθυπουργό και καφέ», τόνισε χαρακτηριστικά ένας αγρότης στην ΕΡΤ.

Στο μεταξύ, συμβολική συγκέντρωση στο τελωνείο των Ευζώνων πραγματοποιούν οι αγρότες Παιονίας και Κιλκίς, διαμαρτυρόμενοι όπως υποστηρίζουν για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων.

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα με ζεστές τις μηχανές τους και διαμηνύουν ότι αν δεν δοθούν λύσεις και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με πιο δυναμικές δράσεις.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας «περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους».