Το κυβερνητικό ψηφοδέλτιο και η μεγάλη μεταρρύθμιση
Ευρωεκλογές

Το κυβερνητικό ψηφοδέλτιο και η μεγάλη μεταρρύθμιση

Είναι σαφές ότι για τους επόμενους τρεις μήνες, κάθε κίνηση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας θα ερμηνεύεται και θα έχει αφετηρία και κατάληξη, τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Η προεκλογική περίοδος έχει ατύπως ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να εστιάζει σε τρεις άξονες: την «μάχη» της καθημερινότητας - στην οποία περιλαμβάνει από την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, έως την ενίσχυση της υγείας και την ασφάλεια - τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της δεύτερης θητείας της και το ευρωπαϊκό «πρόσημο» των πολιτικών της. Αυτοί οι άξονες της κυβερνητικής ατζέντας επιδιώκεται να εκφραστούν και στο ψηφοδέλτιο, που θα παρουσιαστεί επισήμως μέσα στον Απρίλιο.

Εκτός από τους νυν ευρωβουλευτές - Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιο Κιμπουρόπουλο, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Μανώλη Κεφαλογιάννη - για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη «κλειδώσει», αποτελώντας τις τελευταίες προσθήκες, τα ονόματα του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Σωτήρη Σέρμπου και του νυν πρόεδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Ανάμεσα στα 42 πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να περιλαμβάνονται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πύρρος Δήμας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Σπύρος Καρανικόλας και ο Γιώργος Αυτιάς, ενώ στο «κάδρο» των συζητήσεων βρίσκεται και το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Εκτός από το μήνυμα της συνέχειας, που δίνεται με την παρουσία των νυν ευρωβουλευτών, είναι απολύτως σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δώσει και το στίγμα της διεύρυνσης στο χώρο του κέντρου, με την συμμετοχή τουλάχιστον τεσσάρων προσώπων - Σέρμπος, Δήμας, Χριστοφιλοπούλου, Καρανικόλας - που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο screening του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται πρόσωπα, που μπορούν να υπηρετήσουν την ευρωπαϊκή λογική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει «όχι» στην παρουσία «celebrities». Άλλωστε, η προβολή της Νέας Δημοκρατίας ως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη, θα αποτελεί και ένα από τα επιχειρήματα, που το κυβερνητικό επιτελείο θα προτάξει κατά την προεκλογική περίοδο.

Η υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ για την εκ νέου υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα των προτάσεων της Ελλάδας στη νέα διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι μερικά από τα στοιχεία τα οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αποδεικνύουν τον ρόλο που η χώρα μπορεί να διαδραματίσει πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τον ευρωπαϊκό «παρονομαστή» των ευρωεκλογών, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει και τον χαρακτήρα «εθνικής κάλπης» στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Στο διακύβευμα, που θα θέσει στους πολίτες θα περιλαμβάνεται η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και η δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές, που όπως σημειώνει, θα ευθυγραμμίζουν τη χώρα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Κομβικό σημείο αυτών των τομών και ταυτόχρονα της πολιτικής αντιπαράθεσης των επόμενων ημερών, αναμένεται να αποτελέσει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για την κυβέρνηση η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα, αναμένεται να είναι η πιο σημαντική από τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί, αφού θα αλλάζει τα δεδομένα δεκαετιών, πριν ακόμη την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στέκονται συνολικά αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο, οριοθετεί ήδη και τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντί τους. Κι αν με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεδομένη η διάσταση απόψεων, η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ, που τελικά θα καταψηφίσει, έχει διαμορφώσει και τη σκληρή γλώσσα των κυβερνητικών στελεχών, που στο δρόμο προς τις κάλπες, αναμένεται να εντείνουν την κριτική τους, θέτοντας μάλιστα την τελική στάση της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως η επιστολική ψήφος και τα πανεπιστήμια, ως κριτήριο πραγματικής προοδευτικότητας των πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση θα περάσει σε προεκλογικούς ρυθμούς έχοντας «ανοίξει» τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και έχοντας «περάσει» από το υπουργικό συμβούλιο την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, στις 22 Μαρτίου. Και θα δύο θα ενταχθούν στο πλαίσιο αυτού, που ο κ. Μητσοτάκης έχει πει στο πρόσφατο παρελθόν, «από το μένουμε Ευρώπη, να γίνουμε Ευρώπη».