Κυρ. Μητσοτάκης: «Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η Κυβέρνηση παίζει θέατρο»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η Κυβέρνηση παίζει θέατρο»

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με Επαγγελματικούς, Επιστημονικούς & Παραγωγικούς Φορείς της Ανατολικής Κρήτης.

Χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» λέγοντας: «Ο λόγος είναι ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού του Κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα. Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του Α.Ε.Π. Μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», το οποίο του δώρισαν στο Επιμελητήριο. «Το βιβλίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εξηγεί γιατί οι κοινωνίες, οι οποίες πετυχαίνουν είναι τελικά αυτές που έχουν ανοιχτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτές που δίνουν, δηλαδή, την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους της ιδιωτικής οικονομίας να συμμετέχουν στη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου». Και πρόσθεσε: «Τα έθνη που αποτυγχάνουν, είναι κατεξοχήν αυτά όπου κλειστές συντεχνίες, κλειστές ολιγαρχίες νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους, με θάρρος για το πως ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για το πως θα αποποινικοποιήσουμε την έννοια της επιχειρηματικότητας. Για το πως θα τοποθετήσουμε το ρόλο του Κράτους στο σωστό του πλαίσιο, ως ένα πάροχο ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και ένα φορέα που ρυθμίζει με τρόπο αντιγραφειοκρατικό τη λειτουργία της αγοράς».

Για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση, τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και υπογράμμισε: «Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η Κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο».

Μιλώντας για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.), ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε την παραγωγική μας βάση σε οργανωμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει να προσφέρουν βασικές ποιοτικές υποδομές. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει ο φορέας διαχείρισης των ΒΙΠΕ να επενδύσει σε αυτές περισσότερα κονδύλια. Η πραγματικότητα λέει ότι νέες επενδύσεις πρέπει να γίνονται εντός οργανωμένων χώρων».

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στην λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. «Ποιοτικό προϊόν», είπε, «είναι εκείνο που έχει καλή σχέση ποιότητας και κόστους, ώστε η τιμή του να είναι ανταγωνιστική. Για να έχουμε εθνική στρατηγική εξαγωγών απαιτείται να δούμε το όλο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα του κόστους ενέργειας και το κόστος χρηματοδότησης είναι απολύτως καθοριστικό».

Τέλος, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), δήλωσε: «Η Κρήτη πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να μπορεί να την πουλάει στο σύστημα. Άρα, πρέπει να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι το μέλλον. Και το μέλλον είναι ήδη εδώ».

Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με Επαγγελματικούς, Επιστημονικούς & Παραγωγικούς Φορείς της Ανατολικής Κρήτης ενώ στη συνέχεια, πραγματοποίησε τα εγκαίνια στα γραφεία της ΔΗΜΤΟ Χερσονήσου.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, όπου είχε συζήτηση με εργαζόμενους στον τομέα του Τουρισμού. Χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας και πρόσθεσε «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη. Φέρνει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά με πάρα πολύ μεγάλο κόστος για την αναπτυξιακή δυναμική και την ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, γιατί απλά έχουμε μια υπέρβαση στόχων εσόδων ως αποτέλεσμα μιας στυγνής υπερφορολόγησης. Με τον τρόπο αυτό, δεν βλέπουμε όλη την εικόνα. Η χώρα δεν έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Η πολιτική αστάθεια, η αίσθηση ότι έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν θέλει να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν επιπτώσεις στη διάθεση των επενδυτών να επενδύσουν χρήματα στην αγορά».

Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), επισημαίνοντας ότι αποτελεί «έργο επιβίωσης για την Κρήτη του 21ου αιώνα. Μιλάμε για έναν άξονα που θα ξεκινάει από τη Σητεία και θα τελειώνει στην Κίσσαμο. Η Κρήτη κρατιέται πίσω από την έλλειψη μιας τόσο βασικής υποδομής. Η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να θέσει υπόψη της πολιτικής ηγεσίας όλες τις διαστάσεις και τις επιλογές χρηματοδότησης αυτού του τόσο σημαντικού έργου. Δεσμεύομαι προσωπικά να διερευνήσω την επιλογή χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το σχήμα των πληρωμών διαθεσιμοτήτων».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνάντησε τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, κ. Ζερβό, καθώς και πολίτες με τους οποίους συζήτησε για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους.

(Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Ν.Δ. / Δ. Παπαμήτσος)