Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: H Eυρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της
AP
AP

Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: H Eυρώπη πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της

print_article

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και την εκπομπή «First Move» παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην υποτιθέμενη εξαήμερη εργασία στη χώρα μας, στο θέμα του υπερτουρισμού, αλλά και σε θέματα που απασχολούν γενικότερα την Ευρώπη, όπως η άνοδος της ακροδεξιάς μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Εξαήμερη εργασία

Είναι μύθος οι έξι ημέρες εργασίας. Ουσιαστικά προσφέρουμε στους εργαζόμενους αν συμφωνήσουν με τους εργοδότες τους μπορούν να δουλέψουν και τέσσερις ημέρες. Αλλά σε ορισμένες πολύ ειδικές περιπτώσεις, επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα που είναι πολύ λίγες, δίνουμε τη δυνατότητα να εργάζονται και έξι ημέρες την εβδομάδα αλλά στην Ελλάδα εφαρμόζουμε το πενθήμερο, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα. Τα παίρνουμε πολύ σοβαρά και αυτό φαίνεται ότι η παράνομη εργασία τιμωρείται αυστηρά έτσι ώστε οι εργαζόμενοί μας να είναι πολύ προστατευμένοι.

Τουρισμός

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, ίσως έχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε μερικά νησιά, οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των υποδομών. Αλλά οι τουρίστες που έρχονται, έρχονται ξανά. Θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, γι’ αυτό και έχουμε περισσότερες επενδύσεις στον τουρισμό.

Για Μπάιντεν

Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον στο θέμα, αλλά δεν θα σχολιάσω για προφανείς λόγους. Ο Μπάιντεν ήταν πάντα εκεί στο ΝΑΤΟ και μίλησε με ευχέρεια για σύνθετα θέματα. Του μίλησα, αλλά σε αυτό το πλαίσιο δεν έχεις πάντα χρόνο να μιλήσεις πολύ με τον οικοδεσπότη, αλλά ήταν ευχάριστος.

Καταλαβαίνω την αμηχανία, ορισμένες φορές συμβαίνει. (Αναφερόμενος στο λάθος που έκανε για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι)

Ουκρανία - Αμυντικές δαπάνες

Αυτό που ήταν σαφές είναι ότι η υποψηφιότητα της Ουκρανίας είναι μη αναστρέψιμη. Και στο τέλος η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Υπάρχει σαφής δέσμευση των μελών της Συμμαχίας να ξοδέψουν 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα ξοδεύει κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Και ήδη μερικές χώρες που δεν το έκαναν στο παρελθόν το κάνουν.

Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στους Αμερικανούς για την άμυνα μας, είναι ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας. Αυτό είναι συμπληρωματικό στο ΝΑΤΟ και έτσι το ΝΑΤΟ θα είναι ισχυρότερο.

Πρέπει να ξοδέψουμε 2% του ΑΕΠ και ίσως δεν είναι αρκετό σε αυτούς τους γεωπολιτικά σύνθετους καιρούς. Πολλές χώρες αντιλαμβάνονται ότι αυτό

Πρέπει να σκεφτούμε στην Ευρώπη μια κοινή αμυντική δομή που θα συμπληρώσει το οπλοστάσιό μας με περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους. Το έχω θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Ντόναλντ Τουσκ με την πρόταση για την ευρωπαϊκή αεράμυνα και αυτή είναι μια συζήτηση που θα συνδέσει το οπλοστάσιό μας με τις φιλοδοξίες μας.

Άνοδος λαϊκιστών/ Ευρωεκλογές

Στη χώρα μας το Κέντρο αντέχει, ηγούμαι μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Και έχουμε πολλές άλλες κυβερνήσεις αυτής της φύσης στην Ευρώπη. Και ο φόβος της ανόδου της Ακροδεξιάς ήταν κάπως υπερβολικός, η άνοδος δεν ήταν αυτή που αναμενόταν.

Αλλά τα προβλήματα είναι αληθινά, η ακρίβεια, η μετανάστευση. Αλλά οι απαντήσεις των λαϊκιστών είναι απλουστευτικές και μη εφαρμόσιμες. Πρέπει εμείς να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Συνάντηση με Γκουτέρες

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 παραμένει διαιρεμένη και είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση.

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης του Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να φτάσουν οι δύο κοινότητες στην επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της κ. Ολγκίν, αλλά αναφέρθηκε ότι η έκθεση παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στη νήσο. Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση του Γενικού Γραμματέα για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, το οποίο δεν δέχεται ούτε η Αθήνα.

Το επόμενο άμεσο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος από την Τετάρτη 10 Ιουλίου μελετά την έκθεση που του παρέδωσε η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν.

Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ υπάρχει η πρόθεση να συζητηθεί η εντολή της κ. Ολγκίν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης (11 Ιουλίου) η κ. Ολγκίν συναντήθηκε με τον Έλληνα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ενώ σήμερα ζήτησε να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει δεκτή από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τζέιμς Ομπράιαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκε, ακόμη, η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26).

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Έντονη διπλωματική κινητικότητα από Ελλάδα
Τα προηγούμενα 24ωρα καταγράφηκε μπαράζ επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ανχελα Ολγκίν με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα έχει καταθέσει την έκθεσή της η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Και έτσι είναι στα χέρια του κ. Γκουτιέρες να αποφασίσει αν και πώς θα συνεχιστεί η αποστολή της κ. Ολγκίν η οποία είναι όμως προϋπόθεση για να έχουμε μια συνέχεια στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σε πλήρη συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση έθεσε σε πρώτο πλάνο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. 

Μάλιστα, στις 20 Ιουλίου θα μεταβεί στην Κύπρο και θα είναι παρών στις εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο. Η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων  στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ για να συμμετέχω σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο προεδρικό Μέγαρο και από εκεί και πέρα θα συζητήσω αύριο με τον Γενικό Γραμματέα για το πώς μπορεί να συμβάλει για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».

«Αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.