Κυρ. Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30%

Κυρ. Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30%

Η Νέα Δημοκρατία έχει τον τρόπο να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το λάθος [...] το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας με νόημα πως μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου.

Διευκρίνισε πάντως ότι όταν μιλά για εξοικονόμηση πόρων εστιάζει στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, παρά σε τυφλές μειώσεις δαπανών. Εξοικονόμηση «σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία», είπε.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως έχει ένας φόρος που έχει πάψει να είναι πλέον έκτακτος, τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχει ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 85%.

Στο ερώτημα πώς θα επιτύχει τη μείωση, δεδομένου ότι ο φόρος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε:

«Γιατί θα μπορώ να βρω περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν αυτή την μείωση του ΕΝΦΙΑ… Πιστεύετε πραγματικά πως σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 - 800 εκατ; Κάτι που σημαίνει μείωση του κράτους, καλύτερη εκτίμηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, εξορθολογισμός στις δαπάνες στην υγεία και την παιδεία».

«Εγώ επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ουδέποτε ήταν ο κατάλληλος τρόπος εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

«Εγώ καταρχάς κληρονόμησα τη δέσμευση για απολύσεις, από τη πρώτη στιγμή είπα πως οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι αλλά έκανα και κάτι ακόμα: υπήρχαν απολύσεις που έγιναν και ήταν απολύτως δικαιολογημένες. Και αναφέρομαι σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων των παράνομων προσλήψεων και εγώ αυτό το κυνήγησα και θα συνεχίζω να το αντιμετωπίζω», κατέληξε.

«Έχω ευθύνη να βάλω τέλος στον κατήφορο»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος για την απόφασή του να ζητήσει νωρίς εκλογές, τονίζοντας πως «η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα».

«Δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο αυτή την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως το τέλος αυτό «προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι θα εξακολουθήσει να ζητά πρόωρες κάλπες «με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα».

«Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας πως «όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης Κυβέρνησης». Για το λόγο αυτό απέρριψε και την «τακτική του ώριμου φρούτου».

«Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το Μνημόνιο»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση», ενώ εξέφρασε φόβους πως «η χώρα γίνεται ολοένα και πιο αναξιόπιστη», σημειώνοντας πως «η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης και η εμπιστοσύνη είναι καθοριστική για να μπορούμε να πετύχουμε και μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη».

Διαβεβαίωσε πως ο ίδιος θα κάνει μεταρρυθμίσεις «όχι γιατί είναι στο Μνημόνιο αλλά γιατί, όπως είπε, πιστεύω ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, φιλελεύθερος, που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, να προσελκύει επενδύσεις, να μειώνει φορολογικούς συντελεστές και δαπάνες».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ «φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στο να βγούμε από την κρίση», σημειώνοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το Μνημόνιο»

Σταδιακή μείωση δημοσίου χωρίς απολύσεις

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε εξάλλου ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά η σταδιακή μείωση του δημοσίου θα προκύψει, όπως είπε, από την αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων και «από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».

«Εγώ δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία μονιμοποίηση συμβασιούχου», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «το βασικότερο ζήτημα σήμερα δεν είναι η μονιμότητα». Προανήγγειλε πάντως εφαρμογή στην πράξη του θεσμού του δόκιμου δημοσίου υπαλλήλου που «σημαίνει ότι ο υπάλληλος προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου, αξιολογείται και κρίνεται και αν στα δύο χρόνια δεν κάνει, δεν συνεχίζει στο Δημόσιο»

Υποστήριξε εξάλλου ότι υπάρχουν «πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν με την εφαρμογή της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών πληρωμών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής» και προανήγγειλε την παρουσίαση στη ΔΕΘ σχεδίου για το πως μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση μετρητού στην Ελλάδα και να μπορούμε να πάμε σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στη ΔΕΘ θα αναφερθεί και στην φορολογική μεταρρύθμιση που θεωρεί «απολύτως κρίσιμη για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος η οικονομία», ενώ σημείωσε πως το βασικό πρόβλημα σήμερα είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η πολιτική της ραγδαίας αύξησης των φόρων δεν έφερε τα αναμενόμενα έσοδα. «Όταν λες στους Έλληνες πολίτες με εντιμότητα ότι εγώ μπορώ να αρχίσω να μειώνω φορολογικούς συντελεστές, αλλά και εσείς θα πρέπει να πληρώνετε τους φόρους σας, νομίζω ότι πάνω σε αυτό μπορούμε να χτίσουμε μια νέα συμφωνία αλήθειας και εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Αναφερόμενος στις συντάξεις συντάξεις, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί αύξηση «και δεν θα το κάνω», συμπλήρωσε. «Αλλά μπορώ να υποσχεθώ ότι χρειαζόμαστε, το συντομότερο δυνατό, ένα εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, που είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε για την επόμενη ημέρα της ΝΔ μία «κυβέρνηση των αρίστων», στην οποία, όπως είπε, θα υπάρχουν και στελέχη έξω από τη πολιτική.

«Δεν θα είναι όμως μια Κυβέρνηση τουρλού, όπου θα διαγκωνίζονται μεταρρυθμιστές με κρατιστές. Το στίγμα είναι ξεκάθαρο. Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλείσεις από αυτό από κανέναν».

Εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να γίνει η ΝΔ κυρίαρχη πολιτική δύναμη και τόνισε ότι «με μια ισχυρή λαϊκή εντολή δεν θα είμαι όμηρος κανενός».

Δεν θα κυβερνήσω ως ισορροπιστής

«Εγώ δεν πρόκειται να κυβερνήσω αυτήν τη χώρα για να είναι ένας ισορροπιστής μεσοβέζικος πρωθυπουργός», πρόσθεσε και προανήγγειλε εντός των πρώτων μηνών διακυβέρνησης της ΝΔ «φορολογική μεταρρύθμιση και νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά στα ζητήματα της λειτουργίας της αγοράς και του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων».

Επανέλαβε επίσης ότι θα αναλάβει ως κυβέρνηση άμεση πρωτοβουλία αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα συζητούσαμε μέχρι και ένα πιο αναλογικό bonus υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση και έναν εκλογικό νόμο που θα συνιστά πραγματική τομή».

Τηλεοπτικές άδειες

Σε σχέση με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών υπογράμμισε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». «Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα αρχηγός. Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός», τόνισε , ενώ εκτίμησε ότι «ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας» και διερωτήθηκε «πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι;"

"Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά ουσιαστικό ασυμβίβαστο; Κατά την άποψή μου πρέπει να υπάρχει", πρόσθεσε.

«Χτίζεται πολύ συστηματικά μια νέα διαπλοκή και εμείς θα απαιτήσουμε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας», υπογράμμισε εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ, γνωστοποιώντας πως ο ίδιος έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητώντας «να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος Υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων». «Είναι πολλά τα λεφτά, πράγματι, και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα λεφτά τα έχουν και τα λεφτά αυτά είναι από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος. Και θα επιμείνουμε πάρα πολύ στα ζητήματα αυτά», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα ακυρώσει σε κάθε περίπτωση το νόμο Παππά, τονίζοντας: « Θα μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες πίσω. Δεν είναι δική μας δουλειά να δίνουμε άδειες και να καθορίζουμε τον αριθμό των αδειών. Και επίσης ρητά θα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών. Όσες αντέχει το τηλεοπτικό φάσμα, αλλά πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «ένας βασικός λόγος που ζητά εκλογές δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, καθώς, όπως είπε, «μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στο κομματικό Κράτος που χτίζεται». «Δεν είναι τιμητικό ξένες εφημερίδες να παρομοιάζουν τον κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον του πλουραλισμού και του ελέγχου των μέσων», συμπλήρωσε.

Τραπεζικό σύστημα

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αποκατάστασης της πραγματικής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι «εκεί υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις».

«Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει λύσει ακόμα το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών. Δεν μπορεί οι τράπεζές μας να είναι ακέφαλες και να διαιωνίζεται αυτή η συζήτηση. Και έχει ευθύνη, επίσης, στο να μην επιλέγονται στις τράπεζες κομματικά στελέχη. Διότι ακούω και διάφορες προτάσεις οι οποίες σίγουρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αντικειμενικότητας για τραπεζικά ιδρύματα», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι "πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί όχι μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρίες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές". "Έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν ξέρουν οι τράπεζες ποιοι είναι αυτοί; Να κάνουν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν να εισπράξουν ότι παραπάνω μπορούν και να μην τα φορτώσουν αυτά στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν πια", σημείωσε .

"Τα επιχειρηματικά δάνεια είναι το μεγάλο πρόβλημα. Επί μιας δικής μας κυβέρνησης θα φροντίσουμε να υπάρχει ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων που να ξεκαθαρίσει αυτό το πρόβλημα πολύ σύντομα.», πρόσθεσε.

Για το χρέος

Για το θέμα του χρέους υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. «Βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία. Το να πάμε με τσαμπουκά και να λέμε απαιτούμε χωρίς να έχουμε κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε εμείς δεν είναι στρατηγική», προειδοποίησε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης, διότι "κάποια στιγμή στις αρχές του 2017 τελειώνουν και πάλι τα λεφτά". «Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση, δεν θέλουμε να το ξαναδούμε αυτό το έργο», πρόσθεσε.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% αντί για 3,5%, τονίζοντας πως απελευθερώνει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους, τα οποία ο ίδιος θα αξιοποιήσει στη συντριπτική τους πλειοψηφία για να μειώσει φόρους και σε ένα μικρό κομμάτι για να στηρίξει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα".

Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει εθνική γραμμή για το ζήτημα αυτό, σημειώνοντας πάντως ότι δεν βλέπει την κυβέρνηση να δίνει κανέναν αγώνα". "Δεν έχω δει τον κ. Τσίπρα να λέει ότι και εγώ θέλω, σωστό είναι αυτό που λέμε, πάμε με εθνική γραμμή να υποστηρίξουμε ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερα πλεονάσματα. Γιατί δεν το κάνει;", διερωτήθηκε.

Με πληροφορίες από skai.gr