Κυρ. Μητσοτάκης: Τσίπρας - Καμμένος έχουν γίνει όμηροι ο ένας του άλλου

Κυρ. Μητσοτάκης: Τσίπρας - Καμμένος έχουν γίνει όμηροι ο ένας του άλλου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Εξαιρετικά επιθετικούς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αλλά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το γεγονός ότι αρνούνται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα «προκάλεσε» τον κ. Καμμένο να ζητήσει μόνος του τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να ταχθούν υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης».

«Που χάθηκε το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς; Δεθήκατε τόσο πολύ που τραβάτε ο ένας στον άλλο στο βυθό. Σε αυτόν τον εναγκαλισμό, εμείς δε θα προσφέρουμε σωσίβιο. Από εδώ και πέρα ό,τι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της πλειοψηφίας. Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με τον κ. Καμμένο…», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχετε γίνει όμηροι ο ένας του άλλου», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θεωρεί τη διάκριση των εξουσιών θεσμικό εμπόδιο, ενώ αναρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί σήμερα ή θα παραμείνει κρυμμένος, όπως έκανε στην περίπτωση του Σαρωνικού.

Για ακόμα μία φορά, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε τρία καίρια ερωτήματα που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία. 

- Πρώτον, εάν ο κ. Τσίπρας είχε προηγούμενη ενημέρωση για τις επαφές του κ. Καμμένου; 
- Δεύτερον, εάν είχε την έγκρισή του ο κ. Καμμένος για να το πράξει; 
- Τρίτον, εάν τελικά ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για το τι ειπώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του Noor 1.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απαντήσει. Εάν γνώρισε είναι συνυπεύθυνος σε βαριά θεσμική εκτροπή. Εάν δε γνώριζε, θα έπρεπε να είχε αποπέμψει τον κ. Καμμένο…», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Με την πρότασή μας θέτουμε ένα αυτονόητα πολιτικά, θεσμικά και ηθικά ζήτημα. Μιλάμε για μία υπόθεση από την οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για κατάργηση εξουσίας, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, σημείωσε με νόημα: «Ως ΝΔ ζητούμε να μη μείνει τίποτα χωρίς διερεύνηση. Να τεθούν στο μικροσκόπιο πρακτικές θεσμικά απαράδεκτες. Ζητάμε να μπουν οι προβλέψεις του Συντάγματος μπροστά από τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η κυβερνητική πλειοψηφία προτιμά τη συσκότιση. Προτιμά την καρέκλα της εξουσίας από τη διαφύλαξη των θεσμών», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συμπαιγνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Ακόμα και μία συμπαιγνία έχει τα όριά της. Και φάνηκε πρόσφατα από την τροπολογία που απέσυρε ο κ. Κοντονής. Ξέραμε πως είστε ικανοί για πολλά και πως θεωρείτε φυσικό να επιτίθεσθε στη Δικαιοσύνη. Ξέραμε πως δεν έχετε πρόβλημα να στοχοποιείτε όποιον σας ενοχλεί. Ξέραμε πως μπορείτε να κατασκευάσετε μέχρι και δημοσκοπήσεις εντός του Μεγάρου Μαξίμου». 

«Η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του αδύναμου πολίτη. Είναι η εγγύηση του πολιτεύματος. Εμείς είμαστε κοντά στη δικαιοσύνη με το να είμαστε μακριά της. Με το αφήνουμε δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η οποία θα είναι πολύ σκληρή για την κυβέρνηση.

«Έχω παρακολουθήσει πολλές φορές τον κ. Τσίπρα να καλύπτει τον κ. Καμμένο. Τον έβλεπα φοβισμένο. Αλλά δεν έχει λόγο να φοβάται. Ο κ. Καμμένος έχει πει πως θα πάνε μαζί μέχρι τέλους. Από εδώ και πέρα θα μιλώ για κυβέρνηση Καμμένου-Τσίπρα και όχι Τσίπρα-Καμμένου», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, μίλησε και για το θέμα Κουρουμπλή. «Μήπως είναι η εμπλοκή του κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Καμμένου που εμποδίζει τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει;», αναρωτήθηκε.

«Η υπόθεση Καμμένου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται  να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Λίο αργότερα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει ο εμπλεκόμενος να μη συμμετέχει στη διαδικασία. Τόσα χρόνια που είμαι βουλευτής δεν το έχω ξαναδεί». 

Φωτογραφία SOOC