Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεκάθαρος, δυναμικός, αποφασισμένος

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεκάθαρος, δυναμικός, αποφασισμένος

 Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ξεκάθαρος, δυναμικός αποφασισμένος να φτιάξει την Ελλάδα που οραματίζεται, την Ελλάδα που θα ευημερεί και θα αφήσει πίσω της την κρίση εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τους Έλληνες να τον εμπιστευθούν και να πάνε μαζί του. Εν μέσω πολλών διακοπών από χειροκροτήματα μίλησε για μια ευημερούσα χώρα με δουλειές, εξήγγειλε μείωση φορολογικών βαρών και στήριξη των αδυνάτων. Παρουσίασε τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του, κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν και δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες Σκουριές.

Με πολλές προσωπικές αναφορές και χρησιμοποιώντας συνομιλίες που είχε με ανθρώπους που  συνάντησε στις επισκέψεις του σε ολόκληρη την χώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ περίγραψε το σχέδιό του για την Ελλάδα του αύριο. 

"Στόχος μου είναι να πετύχω την ευημερία, την προκοπή για όλους, να είναι η Ελλάδα μια χώρα με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, με πραγματική ελευθερία και γνήσια αλληλεγγύη "είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε μία ομιλία με έντονο το οραματικό στοιχείο, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σχέδιο που παρουσίασε περιλαμβάνει τρεις προτεραιότητες:

1. Τη δημιουργία πολλών νέων δουλειών, μέσα από μια "έκρηξη" ιδιωτικών επενδύσεων.
2. Τη μείωση των φορολογικών βαρών με εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους.
3. Ενίσχυση των νέων και των πιο αδύναμων συμπολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του.

Το  πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης, όπως σημείωσε.

"Για να αλλάξει το κλίµα στην οικονοµία δεν αρκεί µόνο η πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται µια αφοσιωµένη και απόλυτα συντονισµένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολµηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράµµατα προσαρµογής. Μια κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και φίλων. Μια κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισµό, διαφάνεια, αποτελεσµατικότητα, λογοδοσία" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε, θα αφορά  σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, όπως είπε. "Εχω προσωπικά δεσµευθεί για µείωση  της φορολογίας εισοδήµατος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Αλλά και µείωση του φόρου στα µερίσµατα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25,000 ευρώ. Σήµερα δεσµεύοµαι για µια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νοµοθεσίας µε εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόµος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον µία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδοµήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό.Η φορολογία πρέπει όµως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι' αυτό και προτείνουµε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, µεταφορά φορολογικών ζηµιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτοµία. Όπως και επιπλέον µείωση φορολογίας ανάλογα µε τις θέσεις εργασίας που δηµιουργούνται" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

?Το τρίτο νομοσχέδιο  θα αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εµείς αντιστρέφουµε το βάρος της απόδειξης της συµµόρφωσης από τον ιδιώτη στοκράτος. Απαιτούµε απόλυτο σεβασµό στην τήρηση των προθεσµιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δηµόσια αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσµία για την άσκηση της αρµοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσµίας του νόµου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρµοδιότητες θα ασκούνται από µία και µόνη δηµόσια αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαµβάνουν υπόψη τους αιτήµατα εκ µέρους της αρµόδιας κρατικής αρχής για άµεση προτεραιοποίηση εκκρεµών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση µεγάλων επενδύσεων. Σπάµε το µονοπώλιο του κράτους στην πραγµατοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συµµόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς. Παράλληλα βελτιώνουµε ριζικά το χωροταξικό και πολεοδοµικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονοµικές δραστηριότητες. Συγκεκριµένα προτείνουµε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισµός.Ταυτόχρονα απλοποιούµε την κατηγοριοποίηση των βιοµηχανικών δραστηριοτήτων µε βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήµατα, όπως την απαρχαιωµένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουµε το νοµοθετικό πλαίσιο για τις βιοµηχανικές περιοχές" επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης που χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση την ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασµένων ιδιωτικοποιήσεων και την προώθηση εµβληµατικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην επένδυση στις Σκουριές. "Θέλουµε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα µας, πάντα µε σεβασµό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Αλλά µε απλοποίηση και αναµόρφωση του λατοµικού κώδικα και της εξορυκτικής νοµοθεσίας. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουµε. Αν µια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νοµοθεσία και  δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά. Οι δουλειές που χάνονται σήµερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική µου  δέσµευση" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα προτείνει μια καλύτερη, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία με τους εταίρους. "Θα προτείνω µια νέα ρήτρα ανάπτυξης και µεταρρυθµίσεων. Η λογική είναι απλή. Η ελληνική κυβέρνηση δεσµεύεται σε συγκεκριµένες µεταρρυθµίσεις µετά το 2018 τις οποίες προτείνει και εφαρµόζει η ίδια µε απόλυτη προσήλωση.Με έµφαση στη µεταρρύθµιση του κράτους. Και όσο αυτές υλοποιούνται µειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσµατος στο 2%. Αυτή η συµφωνία µπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονοµία.Να µας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να µειώσουµε σηµαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζοµένων και εργοδοτών. Να εισάγουµε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήµατα µέχρι 10,000 ευρώ, µε 1,000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί."

Προχώρησε μάλιστα σε σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.

"Θα το πετύχω γιατί είµαστε σοβαροί και αξιόπιστοι .Κάποιοι παρίσταναν τους σκληρούς διαπραγµατευτές για να κρύψουν την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδίου. Και για να κερδίσουν χρόνο στην εξουσία. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι κύριοι δεν είναι αυτή η Ελλάδα.Εµείς θα υλοποιήσουµε όλες τις αλλαγές για τις οποίες µιλώ γιατί τις πιστεύουµε και γιατί ξέρουµε να τις κάνουµε. Αλλά δεν µπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα εκτός Ελλαδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της παραχωρήσεις υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα από το δημόσιο τομέα, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιωτική εταιρία. 

Εκτενή αναφορά έκανε και στη νέα γενιά, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτισή της. 

Ανακοίνωσε την ίδρυση ενός πρότυπου σχολείου  σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Οι νόµοι Μπαλτά-Φίλη-Γαβρόγλου καταργούνται. Τα πανεπιστήµια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και µέρος της χρηµατοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους.Και φυσικά τα πανεπιστήµιά µας θα είναι ανοιχτά στον κόσµο.Θα µπορούν σε συνεργασία µε τον ιδιωτικό τοµέα να δηµιουργούν ερευνητικά κέντρα, ξενόγλωσσα προγράµµατα εκπαίδευσης, καλοκαιρινά προγράµµατα, ειδικά µεταπτυχιακά, σχολές δια βίου µάθησης - ό,τι ακριβώς κάνουν δηλαδή τα πανεπιστήµια του εξωτερικού....Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγµατικό του νόηµα. Και το δηµόσιο πανεπιστήµιο θα σταµατήσει να είναι  άντρο βίας και ανοµίας.Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήµια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων" επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επανίδρυση της ΔΑΠ "σε άλλη λογική" όπως είπε, προσθέτοντας ότι "δε θα ξανακολληθεί καµία αφίσα σε κανένα πανεπιστήµιο" και "πως θα σταµατήσει να συµµετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς" όπως σημείωσε.

Από την ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ δεν έλειψε και η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. 

"Περνάµε πολύ δύσκολα χρόνια. Οι Έλληνες δεν αξίζουµε να ζούµε µέσα στη µιζέρια, στην απογοήτευση, στη διαρκή φτωχοποίηση. Δεν µας αξίζει να πληρώνουµε τα ψέµατα και τις αυταπάτες πολιτικών µαθητευόµενων µάγων.Εκείνοι που έταξαν από αυτό το βήµα το σκίσιµο των µνηµονίων, τώρα υπόσχονται επενδύσεις και έξοδο από τα µνηµόνια. Όσο αλήθεια ήταν το ένα, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το άλλο.Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν µπορούν. Και το επιβεβαιώνουν κάθε µέρα. Ας κάνουν επιτέλους στην άκρη" είπε ο κ. Μητσοτάκης που δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη, όπως ξεκαθάρισε.