Λ. Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων
Eurokinissi
Eurokinissi

Λ. Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

«Η εντολή που έχω δώσει στις υπηρεσίες είναι μία: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μετά τις αποκαλύψεις από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα με χαρακτηριστικά «εγκληματικής ομάδας».

Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας, εξαρθρώθηκε κύκλωμα κτηνιάτρων οι οποίοι σφράγιζαν «εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων».

Αυτή η παράνομη ενέργεια συνδέεται με την καταβολή ενισχύσεων, δεδομένων και των αλλαγών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027 (ΚΑΠ) αλλά και του νέου τρόπου καταβολής των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων σε αιγοπρόβειο και βόειο κρέας.

Όπως είπε ο Λ. Αυγενάκης: «Όλα στο φως, για να προστατεύσουμε τους έντιμους κτηνοτρόφους, δημόσιους λειτουργούς και σφαγείς, αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περιφερειακή ενότητα της Ηπείρου υπήρξε καταγγελία δημόσιου λειτουργού ο οποίος απειλήθηκε και του ζητήθηκε να σφραγίσει μεγαλύτερο αριθμό ζώων από αυτόν που πραγματικά σφάχθηκε. Ο ίδιος αρνήθηκε να συναινέσει στην παράνομη αυτή πράξη.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΥΠΑΑΤ οι δύο αυτές - εκ διαμέτρου αντίθετες - περιπτώσεις, «αποδεικνύουν αφ' ενός μεν ότι υπάρχουν δημόσιοι κτηνίατροι που ενσυνείδητα πράττουν το καθήκον τους αλλά και δημόσιοι κτηνίατροι που συμμετέχουν σε παράνομες ενέργειες, αφ' ετέρου ότι η πρακτική ψευδών σφαγών είναι εκτεταμένη και συνήθης πρακτική».

Όπως έχει υπογραμμίσει το υπουργείο, θα δείξει «μηδενική ανοχή σε έκνομες πράξεις ώστε να προστατευθούν οι έντιμοι κτηνοτρόφοι, σαφείς, μεταποιητές κρέατος, καθώς και οι έντιμοι δημόσιοι λειτουργεί».

Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν διασταυρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα ηλεκτρονικά μητρώα με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι αφορούσαν τα έτη 2018 έως σήμερα και αυτό διότι το 2018 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ και των αλλαγών στον τρόπο επιλογής των δικαιούχων των συνδεδεμένων ενισχύσεων και όχι μόνο.