Κ. Μπακογιάννης: 750 κάμερες στις γειτονιές της πόλης για την ασφάλεια - Χ. Δούκας: Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου
Debate

Κ. Μπακογιάννης: 750 κάμερες στις γειτονιές της πόλης για την ασφάλεια - Χ. Δούκας: Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου

Υπέρ της χρήσης καμερών, λέγοντας ότι πρέπει να τοποθετηθούν για να ενισχυθεί η ασφάλεια στις γειτονιές, τάχθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια του debate που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με τον υποψήφιο πολιτικό αντίπαλό του, Χάρη Δούκα, να εμφανίζεται αρνητικός λέγοντας «δεν είναι προτεραιότητά μου». Αμηχανία από κ. Δούκα στο ερώτημα αν θα προσπαθήσει να αποκτήσει «κοινή γλώσσα» με περιφέρεια και κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας.

Στο πρώτο ερώτημα για την καθαριότητα της πόλης και τη δημιουργία πρασίνου ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην καθαριότητα αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερα για να είναι καθαρή. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν σημείωσε λέγοντας ότι «ενισχύσαμε τις υποδομές και αυξήσαμε τον αριθμό των απορριμματοφόρων», φέρνοντας ως παράδειγμα τους ειδικούς κάδους, τα ειδικά απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση.

«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι. Αλλά έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ' όλα η φιλοσοφία. Δεν είναι πια ο κάδος που αλλάζουμε, είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον στόλο. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα 2% και ήδη στο 10%, παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028», επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης.

«Η Αθήνα δεν προχωράει με σχόλια και συνθήματα κ. καθηγητά», δήλωσε εν συνεχεία ο κ. Μπακογιάννης στον πολιτικό του αντίπαλο και ανέφερε ότι ο Δήμος γκρέμισε ένα εργοστάσιο, στα Σεπόλια, που τώρα είναι πάρκο. Μιλώντας για τις εκκρεμούσες απαλλοτριώσεις, είπε ότι ο Δήμος προχώρησε σε 35 απελευθερώσεις χώρων. 

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύνταγμα κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για  τα λάθη που έγιναν στα έργα του Δήμου, όπως ο μεγάλος περίπατος. Ανέφερε δε τον Εθνικό Κήπο και το Θέατρο του Λυκαβηττού ως επιτυχημένα παραδείγματα έργων που αλλάζουν τη ζωή των Αθηναίων. 

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό του, για την εύρεση χώρων δημιουργίας πράσινου, ο κ. Δούκας είπε ότι θα τοποθετηθούν δέντρα, και πως υπάρχουν 15 οικοδομικά σημεία που μπορούν να φυτευθούν. Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για να βάλω πράσινο, διαβεβαίωσε. Είπε ότι τα πάρκινγκ πρέπει να φύγουν από το κέντρο και να υπάρχουν μόνο περιμετρικά.

«Πέντε χιλιάδες δέντρα το χρόνο, 25 χιλιάδες την πενταετία» ήταν η απάντηση του κ. Δούκα σχετικά με την δέσμευσή του για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας.  Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα και έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 7, ενώ υπενθύμισε δημόσιους χώρους όπως ο Ελαιώνας, του Γουδή, ο λόφος του Στρέφη.

Για ασφάλεια και παιδικές χαρές

Στο θέμα της ασφάλειας στα σχολεία ο κ. Δούκας δεσμεύτηκε για «fast track διαδικασίες», ώστε να βρει λύσεις. «Έχουμε 400 σχολεία και έχουμε κάνει εκτενέστατες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης. «Έχουμε κάνει εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης. Μόνο το καλοκαίρι αυτό έγιναν σε 40 σχολεία. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Με στενοχωρεί που παίζουν σε τσιμέντα τα παιδιά. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε», επισήμανε ο τελευταίος

Ο κ. Δούκας υποσχέθηκε παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά και ότι υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν.  Δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει 40 παιδικές χαρές σε 5 χρόνια, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά. Ο κ. Δούκας υπενθύμισε ότι στις 70 προϋπάρχουσες παιδικές χαρές, ο κ. Μπακογιάννης προσέθεσε 10, συνεπώς η πόλη πλέον αριθμεί 80 παιδικές χαρές. Σχετικά με το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για αυτή τη δαπάνη, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η πόλη της Αθήνας έχει προϋπολογισμό περισσότερο από 1 δισεκατ. και είπε χαρακτηριστικά «λέτε να μην υπάρχουν τα χρήματα;».

Επιπλέον, ο κ. Δούκας τόνισε ότι η Αθήνα υποστήριξε ότι έχει υψηλά δημοτικά τέλη, και συνεπώς πρόκειται για υποχρέωση του δήμου να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες, σημειώνοντας «αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην ψυχαγωγία οι παιδικές χαρές».

«Ναι» στις κάμερες από Κ. Μπακογιάννη

«Η ασφάλεια είναι η βάση. Ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Πόσο μάλλον που έχουμε κάμερες νέας γενιάς, οι οποίες πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης λέγοντας ότι χαίρεται γιατί «συμφωνήσαμε με τον υπουργό να τοποθετήσουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση, δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς».

«Χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις. Και θέλει συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία, την οποία έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Και φυσικά η πρόληψη. Φως δηλαδή. Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε 43.500 φωτιστικά σε όλη την Αθήνα με Led. Όπως επίσης να συνεργαστούμε με τον ΟΚΑΝΑ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Έχουμε τον νέο ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διευρύνουμε. Και πρέπει να δούμε και το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να εκσυγχρονιστούμε», επισήμανε.

Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες, είπε ο κ. Δούκας, το πρόβλημα είναι να υπάρχει αστυνομία αν κάτι συμβεί, αλλά σε κομβικά σημεία, σε δύσκολα σημεία, να το δούμε. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση, σημείωσε.

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τον Σύλλογο κατοίκων του Αγίου Παύλου - «πηγαίνετε εκεί και θα δείτε πως λειτουργεί η συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», είπε και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια δεν είναι δεξιά ή αριστερή και επεσήμανε ότι για το θέμα των ναρκωτικών θέλει να υιοθετήσει το μοντέλο της Λισσαβώνας. «Μαζί, κύριε Δούκα», είπε χαρακτηριστικά. 

Για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου

«Κάναμε τη δουλειά μας γειτονιά γειτονιά. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλωτότητας και επικινδυνότητας σε όλη την πόλη. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτουργήσαμε πολύ καλά με τη νεροποντή, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Ντάνιελ, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Και πρόσθεσε, όπως είπε, «κάτι σημαντικό, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένας κλαυσίγελως που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου, η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική και αυτοδιοικητική. Άρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη του δήμου και στέλνει εκεί συνεργείο ο δήμος, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά στην πραγματικότητα παρανομεί. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί»

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη, δεν υπάρχει μελέτη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η Αθήνα θα γίνει περισσότερο ανθεκτική με έργα όπως συμπαγείς χώροι πρασίνου, η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη», ανέφερε ο Χάρης Δούκας και με διαδικασίες fast track θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες και έργα.

Για συνομιλίες με περιφέρεια και κυβέρνηση

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση που εκλεγεί θα επιδιώξει να «μιλήσει» την ίδια γλώσσα με την Περιφέρεια ή την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της πόλης ο κ. Δούκας βρέθηκε σε απόλυτη αμηχανία και δεν απάντησε.

Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα παύσης και χαμογελώντας αμήχανα είπε : «Και λέω ακριβώς επειδή ζούμε όχι στο 1980 αλλά στο 2023 ότι επειδή είναι τρομακτικές οι καταστροφές και οι ανθρώπινες ζωές πετάμε ένα μπαλάκι εδώ και παρά πολύ καιρό ενώ χάνονται ζωές δεν μπορεί η συζήτηση σήμερα στην Αθήνα να γίνεται για το ποιος έχει την ευθύνη και ποιος καθαρίζει ποια φρεάτια και ποιους δρόμους».

 

Για το «Μεγάλο Περίπατο»

«Η αρχική σύλληψη του Μεγάλου Περιπάτου ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη, είχε αδυναμίες, είχε κενά. Και ναι, καθυστερήσαμε, ναι ταλαιπωρήσαμε και ναι εξοργήσαμε. Όμως το τελικό έργο της Πανεπιστημίου αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης, ένας δρόμος συμπεριληπτικός για όλες και για όλους. Πολλά δέντρα, πράσινο, χώρος, επιτέλους υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία και έλειπε. Έχει μειωθεί σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ κατά 25% η ρύπανση. Ναι, υπήρχε ένα σοκ κυκλοφοριακό στην αρχή, αλλά η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: 

«Σε συνδυασμό με τη νέα Ομόνοια, που έχει ξαναγίνει πλατεία, έχουν ξανανάψει τα φώτα, σε συνδυασμό και με την Κοραή, τη Βουκουρεστίου, λίγο πιο πέρα το Σύνταγμα και τη Β. Όλγας, μας βοηθάει να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά και να γίνουμε μια πιο ευρωπαϊκή πόλη. Και αν προσθέσουμε τον Αρδηττό, το Κολυμβητήριο που θα ξανανοίξει γιατί πέρασε στον δήμο Αθηναίων, μαζί και με το Θέατρο του Λυκαβηττού, κλείνουμε σιγά-σιγά τις πληγές της πόλης, που άνοιξε μια κρίση που μας πόνεσε όλους βαθιά»».

Όπως είπε απευθυνόμενος στον Χάρη Δούκα ο Κώστας Μπακογιάννης: «Η παράταξη του κυρίου Γερουλάνου ψήφισε δύο φορές το έργο. Είναι πρωτοφανές ένας άνθρωπος με τη δική σας γνώση και επιστημονικότητα, να ξαναδώσουμε τον δρόμο αυτόν στα αυτοκίνητα».

Ο κ. Δούκας ανέφερε ότι έγινε σε δρόμο με καλά πεζοδρόμια «μια απλή διαπλάτυνση, ούτε ποδηλατόδρομος ούτε κάτι εξεζητημένο» και ότι «εξακολουθεί να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο». «Αποφασίστηκε χωρίς μελέτη και σχέδιο να κλείσει η Βασιλίσσης Όλγας και να κοπεί η Αθήμα στα δύο, δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κυκλοφορήσουν λίγο περισσότερο άνετα», δήλωσε.

Χ. Δούκας: Επιβολής δημοτικού τέλους σε ιδιοκτήτες Airbnb

Ερωτηθείς ο κ. Δούκας για τα μέτρα που αφορούν τον έλεγχο των Airbnb, μίλησε, μεταξύ άλλων, για πρόταση περί επιβολής δημοτικού τέλους σε ιδιοκτήτες:

«Δεν μπορεί να έχουν 50 διαμερίσματα και να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού υπάρχουν γειτονιές με τόσο μεγάλη φόρτιση από AirBnB, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πόσοι είναι τουρίστες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι, η δημοτική αρχή να έχει κανόνες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα εισρροή που θα δημιουργήσει ελάφρυνση σε όσους έχουν ανάγκη, πρέπει να γίνει μελέτη γιατί δεν μπορεί να είναι ίδιο σε όλες τις περιοχές». 

Ο Χάρης Δούκας επισήμανε ότι το δημοτικό τέλος που προτείνει να επιβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιων μισθωμάτων στην Αθήνα, θα μπορούσε να είναι μια αύξηση 10%, αλλά απαιτείται «συνολική μελέτη» και «δεν μπορεί να είναι ίδιο σε όλες τις γειτονιές».

«Όλες οι πόλεις, η Λισαβώνα, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, με βάση τη φέρουσα ικανότητα σχεδιάζουν μια συνολική προσέγγιση για τα δημοτικά τέλη και για την φόρτιση, την κοινωνική και την οικονομική, σε κάθε γειτονιά και αυτό θα κάνουμε κι εμείς» κατέληξε ο κ. Δούκας.

Για την κοινωνική πολιτική 

Η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη», παραδέχθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΑμεΑ. «Δίνουμε μάχη για να την κάνουμε κάθε μέρα λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ όταν ανέλαβα, ήταν ότι δεν είχαν πρόσβαση τα σχολεία της πόλης για τα παιδιά με αναπηρία. Για κάτι που είμαι περήφανος, είναι ότι προχωράμε να βάλουμε ράμπες σε όλα τα σχολεία», είπε.

Επόμενο βήμα, συνέχισε, είναι να βάλουμε στις ράμπες αναπήρων αισθητήρες στις γωνίες, ώστε εάν παρκάρει κάποιος εκεί, να πάει αμέσως η Δημοτική Αστυνομία. Και κάτι ακόμη, εννοείται ότι όλοι οι αθλητικοί χώροι του δήμου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία». Τέλος, παραδέχθηκε: «Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε».

Για το κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσης

«Θα πρέπει να δούμε κάποια ζητήματα για το κυκλοφοριακό. Η αναρχία που βλέπουμε στους δρόμους, είναι η αναρχία που υπάρχει στο εθνικό πλαίσιο», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης και σημείωσε ότι έχει προτείνει μαζί με την Ένωση Συγκοινωνιολόγων, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για την κινητικότητα στην Αθήνα. «Δεν θα προσθέσουμε νέα λεωφορεία στην Αθήνα, αλλά θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα οχήματα. Ναι, το ξαναλέμε, πάρκινγκ για όλους», είπε.

Κ. Μπακογιάννης: Θα τελειώσω την 5ετία

«Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τόσο μεγάλη αποχή. Ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως αυτό το debate», είπε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι θα είναι σημαντικό να πάει έστω και ένας επιπλέον Αθηναίος στις κάλπες την προσεχή Κυριακή.  «Θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση και τιμή για εμένα», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων λέγοντας ότι «τα ίδια έλεγα και το 2019 και τα τήρησα. Τότε που ο κ. Ηλιόπουλος, ο κ. Γερουλάνος, ορκίζονταν ότι δεν θα πάνε πουθενά κι εδώ θα μείνουν, αλλά εκείνοι έφυγαν, καλά έκαναν, βουλευτές έγιναν, εγώ έμεινα».

«Η επόμενη πενταετία είναι η πενταετία της Αθήνας», υπογράμμισε.

Χ. Δούκας: Το ΠΑΣΟΚ με στηρίζει

«Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αλλά δεν είναι μια παράταξη ΠΑΣΟΚ, είναι μια πρόταση αυτοδιοικητική που απαντά στα προβλήματα των Αθηναίων. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν χρώματα και κόμματα, για αυτό απευθυνόμαστε σε όλους. Αποδέχτηκα τη στήριξη Ζαχαριάδη και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση, έχουμε συνολική πρόταση, Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρος εκλογών», είπε ο Χάρης Δούκας.

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα στον Κώστα Μπακογιάννη γιατί είμαστε τόσο πίσω στον τομέα της ανακύκλωσης, απάντησε: «Κύριε Δούκα με εκπλήσσετε. Εσείς μιλάτε με στοιχεία. Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 10%. Καφέ κάδοι υπάρχουν και επεκτείνονται. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους παρόχους να το πούμε έτσι (ξενοδοχεία, καταστήματα) και μετά πάμε στα σπίτια. Η πανδημία μας καθυστέρησε, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ για να μπει το νερό στο αυλάκι».

Το ερώτημα του Κ. Μπακογιάννη στον Χ. Δούκα

Στον αντίποδα ο κ.  Μπακογιάννης ρώτησε τον Χ. Δούκα αν συμφωνεί για το σταθμό μετρό στα Εξάρχεια  το πάρκο Δρακόπουλου  και άλλα έργα απέφυγε να πάρει θέση σημειώνοντας ότι διαφωνεί απολύτως με αυτήν την προσέγγιση των αναπλάσεων και πρόβαλλε το εάν ερωτούνται οι κάτοικοι....

«Ρωτήσατε τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά που ρωτάτε εμένα; Έχετε αποφασίσει χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά. Για να αλλάξεις την Αθήνα πρέπει να προχωρήσεις σε μια πολύ μεγάλη συμμετοχική συνεργατική διαδικασία. Το πράσινο για εμάς είναι ζωή και θα αποφασίσουν οι πολίτες μαζί με τον δήμο για το πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση», είπε ο κ. Δούκας.

Κ. Μπακογιάννης: Ο δήμαρχος πρέπει να παίρνει αποφάσεις

«Είμαι κοντά στα 15 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω μάθει ότι μετράει το αποτέλεσμα και ότι κρινόμαστε στην πράξη. Ναι, προφανώς κάνουμε και λάθη. Μόνο όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα, στην οποία θέλω να επανέλθω. Πάμε στην αλήθεια των γειτονιών. Σας ρώτησα κ. Δούκα για τον λόφο του Στρέφη, γιατί έχει να μπει ανθρώπινο χέρι πάρα πολλά χρόνια.

Ο λόφος καταρρέει κι εμείς κάνουμε ένα έργο υποδομών και κάποιοι διαφωνούν, αντιστέκονται με τη βία. Είναι σημαντικό ο υποψήφιος δήμαρχος να τοποθετηθεί και να πει ‘'ναι ή όχι'' γι' αυτό το έργο. Για το μετρό στα Εξάρχεια, θα κινούνται 350.000 άνθρωποι με τη Γραμμή 4, είναι το πιο δημοκρατικό μέσο, το έχουμε ανάγκη σε μια πόλη, η οποία πνίγεται. Να γίνει ο σταθμός ή να μην γίνει;

Έχουν δοθεί ιδεολογικές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές μάχες. Σας μίλησα για την Ακαδημία Πλάτωνος. Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να ανοιχτούμε επιτέλους, να βγούμε από το κέντρο του κέντρου, από το τρίγωνο και από τη Βουλή και από το Σύνταγμα και να πάμε στη γειτονιά, να γίνει μια πράσινη ανάπλαση, ένα πρότυπο πράσινο μουσείο, κάποιοι κι εκεί διαφωνούν. Εσείς κ. Δούκα με ποιους είστε;

Ο δήμαρχος πρέπει να λέει ‘'ναι'', πρέπει να λέει και ‘'όχι''. Πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Σας μίλησα πριν για το κλειστό του 'Ατλαντα. Είναι σημαντικό, γιατί μας λείπει το κλειστό και είναι μια περιοχή, που έχει πολλούς αθλητικούς συλλόγους.

Και τέλος, σας μίλησα για το πάρκο Δρακόπουλου. Δεν είπα τυχαία ότι δύο αντιδήμαρχοί μου έχουν φάει ξύλο. Πήγαμε εκεί, μας επιτέθηκαν, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τραβήξαμε. Και όχι, δεν έχει μπει ούτε ένα πλακάκι, ούτε μια ζαρντινιέρα. Πάμε αν θέλετε μαζί αύριο το πρωί, να βγάλουμε και φωτογραφία, για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές. Και σε αυτό, σας παρακαλώ να τοποθετηθείτε. Είναι σημαντικό. Οφείλουμε την αλήθειά μας και την καθαρότητά μας», είπε ακόμα ο Κώστας Μπακογιάννης.

Δήλωση του Κ. Μπακογιάννη πριν από το debate

Νωρίτερα, εισερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Κώστας Μπακογιάννης εξήρε τη χρησιμότητα της τηλεμαχίας με φόντο το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για το Δήμο Αθηναίων.

«Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η μεγάλη αποχή είναι στενάχωρη. Γι' αυτό ήθελα αυτό το debate, για να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους Αθηναίους, όσο γίνεται περισσότερες Αθηναίες να έρθουν στην κάλπη. Αν δεν το κάνουμε εμείς στην αυτοδιοίκηση, μιλάμε για τις γειτονιές μας, τότε ποιος; Άλλωστε, την επόμενη μέρα θα είμαστε συνεργάτες στο δημοτικό συμβούλιο. Να είστε καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η τηλεμαχία: Η διαδικασία και οι όροι

Η τηλεμαχία είχε διάρκεια μιάμιση ώρα. Τον συντονισμό έκανε ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ τις ερωτήσεις προς τους δύο υποψήφιους δημάρχους  απηύθυναν ο συντονιστής, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕΡΤNEWS, Λίδα Μπόλα, και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Προβατάς.

Οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε επτά θεματικές ενότητες, εκ των οποίων η μία δεν είχε προκαθορισμένο θέμα.

Οι ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι ήταν οι εξής:

1.  Λειτουργία της πόλης
2.  Ασφάλεια
3.  Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
4.  Υποδομές/Ανάπτυξη
5. Κοινωνική πολιτική
6.  Πολιτισμός
7.   Ελεύθερη ενότητα

Οι δημοσιογράφοι υπέβαλαν 14 ερωτήσεις, διάρκειας έως 30’’ η καθεμιά. Η χρονική διάρκεια κάθε απάντησης ήταν έως δύο λεπτά. Κάθε δημοσιογράφος είχε δικαίωμα υποβολής μιας συμπληρωματικής ερώτησης (follow up).

Ερωτήσεις (έως τρεις) μπορούσαν να υποβάλουν και οι δύο υποψήφιοι μεταξύ τους. Επίσης, οι Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας είχαν το δικαίωμα να κάνουν έως πέντε παρεμβάσεις, ενάμισι λεπτού η καθεμιά, όποτε το επέλεγαν.

Στο τέλος της τηλεμαχίας, οι δύο υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα μιας συνολικής τοποθέτησης, χρονικής διάρκειας έως δύο λεπτών.

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 11 οκτωβρίου 2023, ώρα 9:15