Μ. Χρυσοχοΐδης: Μη αποδεκτό τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν «σφαίρες»

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μη αποδεκτό τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν «σφαίρες»

«Δεν μπορούν δυστυχισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν μια τύχη στον ήλιο να χρησιμοποιούνται από άλλες χώρες...για γεωπολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την εκδήλωση παραλαβής της πρώτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στις κεντρικές αποθήκες του Πυροσβεστικού Σώματος, εκεί όπου φυλάσσονται τα είδη που αποστέλλονται, εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των πρεσβειών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. 

Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας, στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.

Κατά την εκδήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης επίσης επεσήμανε πως «Εμείς έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε κατατρεγμένο και κάθε δυστυχισμένο άνθρωπο, έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για εκείνον που διώκεται και δικαιούται όταν ζητάει διεθνή προστασία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν σφαίρες ουσιαστικά για να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις».

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως η ανθρωπιστική αυτή αποστολή καταδεικνύει ότι η αλληλεγγύη των εταίρων είναι «χειροπιαστή πραγματικότητα» και πρόσθεσε ότι «Αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται στα σύνορά μας, στον Έβρο και τα νησιά μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε επίπεδο επιχειρησιακό, όπου όλες οι χώρες της Ευρώπης στέλνουν επιχειρησιακές δυνάμεις για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Συνολικά πρόκειται να σταλούν περίπου 70.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακοι, ηλεκτρογεννήτριες, θερμάστρες, κρεβάτια, στρώματα, αδιάβροχα, γαλότσες, δεξαμενές νερού, γραφεία, καρέκλες και είδη πρώτης βοήθειας. Η ολοκλήρωση αποστολής των ειδών αναμένεται τις επόμενες δέκα ημέρες. Στο αίτημα της χώρας ανταποκρίθηκαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Τσεχία και η Φινλανδία. Τα είδη θα αποσταλούν άμεσα στα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα για την παραμονή όσων ήρθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου και βρίσκονται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης, αλλά και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ