Μαξίμου: Κωδικός «εξωστρέφεια» και στροφή στην καθημερινότητα

Μαξίμου: Κωδικός «εξωστρέφεια» και στροφή στην καθημερινότητα

Την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να μετατοπίσει τη δημόσια ατζέντα στο πεδίο της τοξικότητας στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να «βλέπουν τα πράγματα μέσα από άλλο πρίσμα». Η αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας και η ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας εν μέσω μάλιστα αναταράξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβάλλουν ως οι δύο σημαντικές κυβερνητικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος. 

Μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ήδη έχει επισημάνει το Liberal.gr, στο πρωθυπουργικό γραφείο θα βρίσκεται η λίστα των προτεινόμενων μέτρων στήριξης από το υπουργείο Οικονομίας. Μία λίστα που θα αποτελέσει τη βάση των όσων θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του προκειμένου να τις δημοσιοποιήσει στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς. 

Ταυτόχρονα προωθείται και ο δεύτερος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας προς τα έξω και τις σχέσεις της με τους «παίχτες κλειδιά» σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό οριστικοποιείται η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου. Μια επίσκεψη, η οποία όπως συμβαίνει πάντοτε, αποτελεί καλή αφορμή για διμερείς επαφές με ηγέτες από όλον τον κόσμο. Εκεί θα βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κ.ά. Ανάμεσά τους και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής πάντως πρόγραμμα επαφών δεν έχει οριστικοποιηθεί, κάτι που όσο θα πλησιάζουμε προς την ημέρα της συνέλευσης θα συμβεί. 

Ο Οκτώβριος θα είναι μήνας με ευρωπαϊκό χρώμα για το Μέγαρο Μαξίμου. Όσο ο χειμώνας θα πλησιάζει, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη για τη λήψη εφαρμόσιμων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό και προγραμματίζεται στις αρχές του μήνα άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Τσεχία που έχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Μερικές μέρες αργότερα θα ακολουθήσει η τακτική Σύνοδος των 27, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθεί το θέμα της ενέργειας και της ευρωπαϊκής θωράκισης. Ένα ζήτημα που δείχνει να προκαλεί αρρυθμίες στις Βρυξέλλες που θα πρέπει να «θεραπευθούν».