Με 153 «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φηφίστηκαν τα «ρέστα» από τα προαπαιτούμενα

Με 153 «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φηφίστηκαν τα «ρέστα» από τα προαπαιτούμενα

Νόμο του κράτους αποτελούν τα νέα μέτρα και κυρίως το «πάγωμα» των συντάξεων, αφού οι βουλευτές της συγκυβέρνησης έβαλαν τη σφραγίδα τους ψηφίζοντας «Ναι» σε όλα. 

Συνολικά ψήφισαν 237 βουλευτές, με 153 «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ 84 ήταν τα «Όχι».

Προηγουμένως, «σκούρα» τα βρήκε η κυβέρνηση στη Βουλή, με τους υπουργούς και τους βουλευτές να δυσκολεύονται να βρουν αφήγημα για την fast track διαδικασία, η οποία για πρώτη φορά εισάγεται στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε ούτε στιγμή στην αίθουσα (ακόμα και την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης) αφήνοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μόνο του να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Τα απανωτά «χτυπήματα» της αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ουσιαστικά οδήγησαν την κυβέρνηση στην επαναφορά του επιχειρήματος περί «καλύτερης συμφωνίας για το χρέος, αφού θα ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα».

Από το πρωί, πάντως, ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έβαζαν το… λιθαράκι τους στην κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνηση. Εξάλλου, ήδη το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να αποχωρήσουν από την διαδικασία, αφού προηγουμένως είχαν καταγγείλει την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει τα μέτρα σε τροπολογίες.

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Νίκου Δένδια είχε προβεί σε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία τελικά απορρίφθηκε, και μίλησε για πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου. Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι η χώρα είναι υποτελής. «Αλλιώς γελοιοποιούμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε –με την σειρά του- πως η διαδικασία είναι εξευτελιστική. «Ξεπερνάτε και το κατεπείγον και φέρνετε διεθνή σύμβαση χωρίς καν να περάσει από επιτροπή. Οι αλλαγές που σας επιβάλλονται δείχνουν απόλυτη υποτέλεια ακόμη και στο πως γράφετε την αιτιολογική έκθεση», σημείωσε.

Το ΚΚΕ έκανε πράξη την απόφαση του να αποχωρήσει από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. «Το ΚΚΕ απευθυνόμενο σε λαό καταγγέλλει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί άλλη μια φορά με άθλιες μεθοδεύσεις φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα με την κατάπτυστη αυτή διαδικασία», σημείωσε.

«Πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση, φέρνετε τα ρέστα του μνημονίου σε κύρωση για τα ψάρια κι αντιμετωπίζεται τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σαν ένα κοπάδι ψαριά που θα ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν την ζωή Ελλήνων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και προσέθεσε: «πρόκειται για εξτρά μνημονιακη σκαμπίλα προς τους Έλληνες»!

Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης και λίγο αργότερα ο Νίκος Βούτσης έσπευσαν να δικαιολογήσουν την διαδικασία. Ο πρώτος, αφού δήλωση ότι σε πολλά από αυτά που είπε η αντιπολίτευση συμφωνεί, δήλωσε ότι η Βουλή από το 2010 τελεί σε καθεστώς εξαίρεσης.

Ο, δε, Πρόεδρος της Βουλής αναλώθηκε σε πολιτική ομιλία κυρίως για το τι περιμένει η χώρα μας από την διαπραγμάτευση στο Eurogroup. «Να έρθουμε στην ουσία: ευτυχώς η διαδικασία της συζήτησης για τη β' αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα γιατί έχουν έρθει στην επιφάνεια όλα όσα, είτε εικάζαμε είτε γνωρίζαμε, δηλαδή αντιθέσεις αντιπαραθέσεις νοοτροπίες πολιτικές πιέσεις. Γίνεται μία εξαιρετική, τη χαρακτηρίζω εγώ, προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η διεθνής συζήτηση που αφορά πάρα πολλά μέτωπα και συσχετισμούς», υπογράμμισε. Επίσης, εξήγησε ότι η επιλογή για τις τροπολογίες έγινε διότι «δεν υπήρχαν δυνατότητες να πάμε τη Δευτέρα σε μια πιο κανονική διαδικασία,  γιατί εξελίσσονται σήμερα χθες αύριο μία σειρά συζητήσεις».

Έντονη κριτική στο Ν. Βούτση άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι αυτή την διαδικασία ανέλαβε να υπερασπιστεί ο ΠτΔ αντί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ύστατο στάδιο εξευτελισμού».

Να σημειωθεί ότι τελικά το προεδρείο της Βουλής επέμεινε στην αρχική διαδικασία δηλαδή να μην «ανοίξει» η διαδικασία και να μιλήσουν μόνο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές αλλά και ελάχιστοι βουλευτές από κάθε κόμμα. Στη σχετική ψηφοφορία συναίνεσαν μονάχα οι βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ διαφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Αλέξανδρος Διαμάντης

(Φωτογραφία: Sooc)