Μέσα στη βδομάδα οι αποφάσεις για σχολεία και επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών

Μέσα στη βδομάδα οι αποφάσεις για σχολεία και επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών

Εβδομάδα αξιολόγησης και νέων αποφάσεων θα είναι η πρώτη του καινούργιου έτους σε σχέση με την πανδημία. Μετά την έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες του 2021, η οποία και προκάλεσε την αυστηροποίηση του πλαισίου, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να λάβουν νέες δύσκολες αποφάσεις για μία σειρά δραστηριοτήτων.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει η καθιερωμένη επικοινωνία για την COVID του Μεγάρου Μαξίμου με τους αρμόδιους επιστήμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Βασικό θέμα θα είναι η αξιολόγηση της εξέλιξης της πανδημίας ειδικά μετά την εορταστική περίοδο και παράλληλα η αντοχή του εθνικού συστήματος υγείας. Μια επικοινωνία πάντως  που έχει αποκτήσει σχεδόν καθημερινό χαρακτήρα και ουσιαστικά έχει παύσει να αποτελεί «είδηση». Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Σε αυτή θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και θα παρουσιαστούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σχετική ικανοποίηση για το γεγονός ότι παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό μολύνσεων, οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες δεν φαίνονται να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό. 

Κάτι που δείχνει να αφήνει προς το παρόν τουλάχιστον μακριά από καινούργια πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα η «Ο» φαίνεται ότι κυριαρχεί πλέον σε συντριπτικό ποσοστό στη χώρα, στοιχείο που σε συνδυασμό με την χαμηλή νοσηρότητα κάνουν ορισμένους να μιλούν για κάποια αχτίδα αισιοδοξίας. 

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θεωρείται μάλλον δύσκολο να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, μια και όλοι θα περιμένουν τα πιο «φρέσκα» δεδομένα και από την Πρωτοχρονιά, προτού βγουν ασφαλή συμπεράσματα. 

Τη Δευτέρα δεν αποκλείεται πάντως να συνεδριάσει και η επιτροπή των επιστημόνων προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση  της κατάστασης μετά την εορταστική περίοδο. Μια συνεδρίαση, από την οποία δεν αναμένεται αποφάσεις, οι οποίες προσδιορίζονται για το μέσο της εβδομάδας.  

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο  ζήτημα των ημερών είναι το άνοιγμα των σχολείων. Οι μαθητές είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στα θρανία την επόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, κάτι που επιθυμεί και κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η διασπορά στην εκπαίδευση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Παρ' όλα αυτύ υπάρχουν φωνές ανάμεσα στους επιστήμονες που υποστηρίζουν είτε την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας των σχολείων κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα είτε την μέχρι νεοτέρας τηλεκπαίδευση. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. 

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ήδη σκέψεις ενίσχυση του testing στα σχολεία είτε με την αύξηση των self test ανά εβδομάδα από δύο σε τρία για τους μαθητές ή και τη διενέργεια ενός rapid test από τα παιδιά πριν αυτά επανέλθουν στα θρανία την πρώτη μέρα. 

Βέβαιο είναι ότι παρελθόν θα αποτελέσουν  οι σχολικές εκδρομές, ενώ εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των τμημάτων, ώστε να κλείνουν πιο εύκολα όταν θα καταγράφονται κρούσματα. Σήμερα ισχύει το 50%+1, αλλά εκτός απροόπτου αυτό θα μετατραπεί σε 40%+1.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις συνολικά , εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Τα μέτρα που ισχύουν έχουν ημερομηνία λήξης την 16η Ιανουαρίου, όμως δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά ή όλα μαζί να παραταθούν. 

Εάν λοιπόν απαιτηθεί υπάρχουν στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου εισηγήσεις ώστε : 

  • Τα καταστήματα να κλείσουν ακόμα νωρίτερα στις 22:00 ή στις 23:00 το βράδυ.
     
  • Η χωρητικότητα των καταστημάτων να μειωθεί και άλλο σε σχέση με το πόσοι πελάτες θα μπορούν να κάθονται.
     
  • Να μπει ολικό απαγορευτικό στους μη εμβολιασμένους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης. 

Μέχρι πάντως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την υποχρεωτικότητα για τους 50+, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να εμβολιάζονται υποχρεωτικά όπως όλοι όσοι δουλεύουν στην εστίαση, στο δημόσιο τομέα και οι ένστολοι.